Snabb uppdatering!

Har varit i Jönköping en sväng, dels hämtat kärran och sen handlat lite på ByggMax.
Är supertrött och det blir till att stänga ögonlocken tidigt ikväll, skönt att få sova ut riktigt ordentligt imorgon. Ska inte till stallet förrens på e.m/kvällen.
Fick sms om att Luckys medicin hade kommit till Mullsjö, så den ska hämtas imorgon. Då blev det bara två mål mat som hon inte haft fått medicin i.
.
Revbenen känns lagom ömma, nysa, skratta och hosta är allra värst, eller om jag råkar spänna musklerna över det stället. Men det ska väl bli bättre till midsommar kan ja tänka..;)
.
Det blev endast Lucky som fick nya skor idag, Pippi fick en egen tid nästa fredag 12.00.
.
Kram Sofia!

*Dax för hovis!

Hovis är här och fixar fötterna på tjejorna. Lucky helskoning som vanligt och Pippi ska få skor på framfötterna..=)
.
Kram Sofia!

Tror jag är otursförföljd!?

Jag tror att mina älskade hundar har bestämt sej för att vara lite sympatisjuka idag, eller sjuka och sjuka. Klantat mej är ju vad jag har gjort, smällen jag fick igår över revbenen har med största sannolikhet resulterat i ett eller flera brutna revben. Måste ha sovit skitdåligt inatt då jag vaknade och kände mej inte ett dugg utvilad och hade gräsligt ont såfort jag rörde mej. Det är ju det som är det luriga med revben, de gör så mycket ondare när de läker än när skadan är nygjord.
.
Så nu har jag käkat lite piller och börjar fundera på lite frukost.. Tobbe var ute med hundarna för ett par timmar sedan och snart är det dags att släppa ut Panda igen. Får ta god tid på mej, tar ju en liten stund bara att få på sej ytterkläderna och skorna. Det värsta är att det går fan inte att böja sej framåt, känns som om hela revbenskorgen ska ryka av. Men de läker väl till jul..;) Det brukar vara värst första 4-5 dagarna då smärtan bara ökar, men sen brukar det avta lite sakta.. Men så farligt är det inte, gör bara ont när jag rör mej, hostar, skrattar, höjer vänsterarmen, nyser, böjer mej och lite till...
Tror att jag är otursförföljd!
.
Tanken idag var att Tobbe skulle skjutsat ut mej till stallet på morgonen (jag hade utsläppet) och sen hämtat mej lagom när hovis var färdig (han kommer 14.45). Men då jag inte hade fixat att få ut hästarna idag och han var tvungen att åka till jobbet och inte kunde hjälpa mej, sen hade det blivit för långt att sitta i stallet hela dagen i väntan på hovslagaren när man inget kan göra så fick det bli så att de som äger stallet fick ta det. Tack Veronika och Jenny!
Tobbe skulle gå tidigare från jobbet så vi åker ut lagom till hovslagaren kommer och mockar och fixar foder. Så idag får Tobbe leka bonde och skyffla skit!
.
Kram Sofia!

Premiär för Panda att spåra dummy utomhus!

Idag har Panda fått testa på att spåra dummy utomhus. La först ett par riktigt korta spår och sen avslutade jag med ett par lite längre. Hon fattade snabbt vad det hela handlade om och gillade det verkligen, var ivrig att få komma iväg och jobbade med näsan hela tiden. Så lycklig när hon hittade den och dels fick en liten belöning och en liten lekstund med dummyn.
.
  
.
Dumle fick svårare uppgift, dels så har inte hans dummy samma skarpa lukt och sen får han spåra mycket längre och jag lägger spåren svårare, går över mitt egna spår flera gånger. Han är som vanligt överlycklig över att få spåra och gnäller som en dåre fram tills det att han hör ordet SÖK!
Då är det 0-100 på ett par sekunder.. Knappt så jag hinner med honom. Idag gick det lite för fort i skogen, kom på ett ställe där det var ett vattenfylld dike som hade frusit = skithalt! Så där låg jag och sprattlade som en fisk på torra land en stund innan jag återfick andningen och kunde ta mej upp.
Drog i revbenen och vänster knä rätt bra, men inget farligt. Skulle tro att det är över tills imon..=)
Såfort jag stod på benen och bad honom fortsätta var det full fart igen!
Några kort hinner man ju inte ta på honom, han är så vansinnigt explosiv och allt händer så fort.
Likadant när han hittat dummyn, den ska skakas och lekas med till 1000. Däremot filmade jag ett kortspår och det spåret där jag åkte omkull. Ska leta reda på sladden till telefonen så kan jag slänga upp kortspårsvideon sen..
.
Till helgen ska jag tvinga ut Tobbe i skogen och köra lite personsök.. Vare sej han vill eller inte..;)
.
Kram Sofia!

Idag blir det spårträning..

Snart dags att börja förbereda för dagens hundträning. Blir en liten promenad upp till skogen och sen lite spårträning. Idag ska även Panda få vara med på utomhusträning. Vi har ju bara kört lite godissök inomhus och "mugg-träning", sen lekt lite kurragömma utomhus. Men idag ska hon få gå ett kort spår på en dummy. Har dock inte bestämt om jag ska använda samma dummy som jag har till Dumle, kanske blir lite för svårt för henne.
.
Det är vrålhalt ute, gick en kortis med hundarna på ca 30min tidigare i förmiddags, höll på att slå ihjäl mej flera gånger. Man skulle behöva ha spikar under skorna för att gå säkert. Därför håller vi oss i skogen idag med träningen.
.
Kram Sofia!

Onsdag

Jaha ja, denna onsdagsmorgonen går i samma tecken som alla andra onsdagsmornar, ut och rasta hundarna tidigt och sen krypa ner under täcket i soffan, datorn i knät, Dumle vi fötterna och Panda jämte mej oftast under täcket, men ibland som idag ovanpå det.
.
Det var segt att komma upp idag och jag är inte säker på att jag är riktigt vaken ännu. Kanske får bli en liten tupplur efter lunch och hundpromenad/hundträning.
.
Ute har nästan all snö smält bort, däremot är det en massa härlig is överallt.. Livsfarligt!
Hoppas det också försvinner fort!
.
Kram Sofia!

Vad gör man när schäfern drar på ett spår?

Man går lugnt in och plockar fram sele och koppel till sin 3kg ChihuahuaMix, tar en ficklampa och går ut. Letar upp platsen där Dumle drog, pekar på marken och säger sök!
Lilla hunden tittar lite märkligt på mej en liten stund, stoppar sedan näsan i backen och sätter fart.
Ett tag tvivlar jag på att vi över huvudtaget är på rätt spår då jag inga spår ser på marken, tyvärr har ju snön smält på de flera ställen där den va tunn i skogen.. Man efter nästan en timme och jag är påväg att vända och leta mej hemåt börjar Panda skälla. Och visst, där kommer ju Dumle farande.. Skäms som en galning gör han och får en rejäl utskällning av Panda som inte alls gillar när han springer bort.
.
Kopplar monstret och säger HEM! snart är vi hemma igen. Panda är helt slut och däckade såfort hon kom innanför dörrn på golvet. Bar in henne i soffan och la henne på en handduk, då hon var blöt den lilla stackaren. Sen ett täcke över, nu sover hon gott.. Det förtjänar hon.. Duktiga Panda!
.
Kram Sofia!
 

Tisdag

Myser i soffan med mina två pälsklingar Dumle och Panda.
Lite senare blir det en promenad i skogen, men denna gången tar vi en väg jag ridit, så jag vet vart vi hamnar..;)
.
Stallet är fixat för idag, hade både utsläpp + mockning till alla. Så det tar ju sin lilla tid. Pysslade lite extra med Lucky innan hon fick gå ut, egentligen skulle jag longera henne, men vädrey va inge kul plus att det är så himla halt överallt nu så vi får hålla oss till skritt ett tag till.
Longerade ju henne igår morse för att se hur hon reagerar på ansträngning, under 10 min trav lös i padocken hostade hon rejält ca 4 ggr. Sen hörde jag henne hosta till en gång när jag släppte tillbaka henne i hagen och hon galopperade bort till de andra. Pratade med veterinären igen imorse och vi kom fram till att jag ska börja skritta henne varje dag i skogen. Ingen ansträngande arbete till att börja med utan lite försiktigt. Sen om jag är i stallet på morgonen är det inte fel att hon får springa lite i padocken innan hon går ut och äter hösilage i hagen, just för att hon ska få "hosta ur sej" ev slem, då hon får upp mest på mornarna. Hon ska få en ny omgång Ventipulmin, så jag ringde apoteket direkt när jag kom från stallet och de skulle beställa hem det till Mullsjö, det skulle komma hem senast fredag som jag förstod det. Hon ska äta det nu en vecka till att börja med, sen beroende på hur hon verkar ska hon äta sista veckan med eller så avslutar vi behandlingen då.
Jag är mest lycklig över att jag får börja rida min lilla underbara häst igen..<3
.
Imorgon skulle ju hovslagaren ha kommit, men det funkade inte för honom så på torsdag 14.45 blir det istället. Så bara en dag extra, det gör ju ingen skillnad för hästarna.
.
Kram Sofia!

Städning

Det var otroligt segstartat med städningen idag, men nu är jag iaf igång.. Dock är mina kära djur inte alltför stöttande..
.
.
Dumle är sur för att han inte får jaga dammsugaren..
.
Kram Sofia!

Ännu en söndag..

Idag är en sån där jäkla tråkig dag.. Man vet att helgen snart är över och jag gör inget annat än att väntar på att få åka till stallet på kvällen. Jag har ju insläppet på söndagar och det är väl i princip höjdpunkten när man inte har så mycket mer att göra..;)
.
Men lite står på listan idag, det behövs städas och hundarna ska ju få sitt. Men efter gårdagens lilla.. hrm.."omväg" på promenaden som resulterade i att vi var ute i 2h så blir det en kortare promenad idag och lite mer jobba psykiskt här hemma. Är sugen på att dra med mej Dumle upp till skogen och jobba lite mer spår. Han är på hugget just nu och tycker det är lite extra roligt.. Och det finns ju ingen bättre än en arbetsglad hund som gillar det den gör. Panda ska få vanlig lydnadsträning, men jag funderar på att fortsätta att introducera mer övningar där hon får jobba med näsan, vilket hon faktiskt visar talang för.
Till våren blir det agilityträning med henne..=)
.
Kram Sofia!

Haha..

Hundens dagbok
07.00 - Tjohoo, en promenad. Det bästa som finns!
08.00 - Tjohoo, hundmat. Det bästa som finns!
09.00 - Tjohoo, ungarna är uppe. Det bästa som finns!
12.00 - Tjohoo, leka i trädgården. Det bästa som finns!
14.00 - Tjohoo, åka bilen. Det bästa som finns!
15.00 - Tjohoo, ungarna kommer hem. Det bästa som finns!
16.00 - Tjohoo, leka med en boll. Det bästa som finns!
17.00 - Tjohoo, matte och husse kommer hem. Det bästa som finns!
18.00 - Tjohoo, hundmat. Det bästa som finns!
20.00 - Tjohoo, bli kliad på magen i soffan. Det bästa som finns!
22.00 - Tjohoo, sova i mattes och husses säng. Det bästa som finns!
 

Kattens dagbok
Dag 856 av min fångenskap...
Mina kidnappare fortsätter att tortera mig med bisarra dinglande saker. De frossar i färskt kött medan jag tvingas leva på torrfoder och slemmig burkmat.
Det enda som håller mig igång är hoppet att jag en dag ska lyckas rymma, och den milda tillfredsställelse jag får av att klösa på möblerna. Imorgon ska jag eventuellt äta ännu en krukväxt.

Idag misslyckades jag än en gång med att döda mina kidnappare genom att försöka fälla dem med min kropp.
Jag borde kanske försöka vid toppen av trapporna. I ett försök att sätta mina förtryckare ur balans, framtvingade jag en hårboll i deras favoritfåtölj. Notera: lägg en på deras säng.
Fångade en mus som jag bet huvudet av. Lade den huvudlösa kroppen vid dörren som ett tecken till mina kidnappare om vad jag är kapabel till, så att de ska gå runt i ständig skräck.
Bemötandet jag fick var en massa klappar, kramar och gullande om vilken duktig kisse jag är. Saker och ting går inte som planerat.

På kvällen dök deras kumpaner upp för någon sorts sammankomst.
Jag blev placerad i isolering under mötet, men jag kunde känna doften av deras mat och höra brottstycken från deras planer.
Tydligen var jag inlåst på grund av min kraftfulla förmåga att framkalla något de refererade till som ‘allergi’. Jag måste komma underfund med vad detta är så att jag kan använda det till min fördel.

De andra internerna smörar för våra fångvaktare och jag vågar inte anförtro mig till någon av dem med tanke på risken att någon tjallar.
Hunden släpps regelbundet ur sina bojor men återvänder frivilligt. Han är uppenbarligen efterbliven.
Fågeln däremot ger intryck av att vara en informatör. Han pratar med våra kidnappare regelbundet, och jag är övertygad om att han rapporterar vartenda steg jag tar.
Tack vare sin placering i metallburen är han för tillfället i säkerhet.
Men jag kan vänta.
Det är bara en tidsfråga innan mina planer infrias…


Lördag kväll

Myser i soffan med vovvarna, vi har tagit det lugnt nu sedan vi kom hem från långpromenaden. Jag lyckades gå lite vilse bland skogsvägarna idag. Men det löste sej ju till slut, så trots att det inte alls blev den rundan jag hade tänkt blev det ju ganska bra ialla fall. Och ordentligt med motion fick vi ju alla tre.
Så skönt att kunna gå mestadels i skogen där de kan fara som de vill, Panda går ju okopplad överallt förutom på asfaltsvägen där det kan komma fordon i hög fart, hon går ju aldrig ifrån mej och det är skönt för henne att kunna knata i sin egen takt. Men hon drar inte ner på tempot en enda sekund, det var mej de fick vänta på sista biten, då jag började bli rejält trött av att pulsa i snön.
.
Funderar på om jag skulle ladda nån film och sitta kvar här en stund till..=)
Allt som fattas är lite godis och nån viss person att krama på..;)
.
Kram Sofia!

Ny inköpen från igår!

Pandas sele
Dumle fick nytt koppel (mysigt med fleece inuti öglan!)
Luckys westerngjord
  
.
Sen fick bägge hundarna såna där små id-tuber att ha i halsbanden, lite godis och ben..=)
.
Kram Sofia!

Morrn på er!

Jag är lite lat idag, ligger fortfarande kvar i sängen. Var ute med Panda en gång vid 07.30, sen ner under täcket igen fortare än kvickt. Och än sålänge sover bägge hundarna fortfarande.
Tror jag ska försöka ladda det avsnittet av Vampire Diaries som inte gick igår. De andra serierna jag brukar se via den sidan fungerade alldeles utmärkt, men inte just denna serien, laddade ca 5min bara, sen var det stopp.
.
Blev inget inlägg igår, dels vad jag igång hela dagen, var hemma strax innan sju och sen var jag supertrött hela kvällen. Men jag fick tag i det jag behövde på rean, så jag är jättenöjd med gårdagen.
Lite foton på nyinköpen kommer senare. Längtar efter att få testa nya gjorden på Lucky nu. Den såg jättefin ut! Panda fick bl a en ny Hurtta Y-sele sele som hon trivdes super i direkt..=)
.
Idag är det stallfri dag, kommer längta ihjäl mej efter mina tjejer, får inte träffa dem förrens imorgon kväll. Men de har det bra, gjorde all mat till dem igår + grovfoder och Jenny mockar idag.
Idag får Lucky sista dosen Fabrol, sen är det några dagar kvar med Ventipulminet, ska testa att longera henne imorgon kväll, märker jag att det fortfarande är hostigt vid ansträngning blir det till att ringa veterinären måndag morgon. Vill inte dra ut på det, så hon behöver gå utan medicin nån dag, utan det är bättre att börja på en ny omgång såfort den gamla är slut om hon behöver mer.
.
Kram Sofia!

*Grattis bloggen!

Idag, exakt på klockslaget blir min blogg 4 år...=)
.
Kram Sofia!

Torsdag kväll

Precis hemkommen från stallet, just nu visar termometern på kyliga -19,8 grader. Det skulle visst bli ännu kallare inatt och tidigt imorgon bitti.
Jag hörde inte Lucky hosta en enda gång nu vid insläppet, ska se hur hon verkar imorgonbitti.
Jag har ju utsläppet så jag kommer först dit och kan kolla.
.
Sen blir det hem och duscha, göra sej iordning och åka med Veronica in till Jönköping och Charliesrean. Håller tummarna för att de har en passade sele till lill-Panda till bra pris.
Hon behöver verkligen en ny!
.
Vad jag gör av resten av fredagen har jag ingen aning.. Får se helt enkelt..=)
.
Kram Sofia!

Det går rykten..

..om att det ska bli mildare i början på nästa vecka..
Imorse när jag var ute med hundarnan vid åtta visade termometern på -21,7 grader. Alldeles för kallt för min smak och defenitivt för Panda som knappt ville gå ner från trappan. Dumle däremot har inget emot kylan alls. Tror inte han kan frysa den hunden..
.
Idag står det städning på schemat, välbehövligt.. Fattar inte hur mycket skit det blir av djuren.. Dumle och Knodden är de värsta till att skita ner har ja konstaterat, de fäller bägge två året runt känns det som och Dumle drar in skit i sin långa päls och Knodd drar ut kattsand och puttar ner grejer från bänkar och hyllor. Senast igår fick en av mina stora the-muggar sätta livet till..
.
Panda har äntligen vaknat till efter natten och morgonens koma, hon är en sån latmask på mornarna så det är inte sant, men nu är det livat värre. Hon mordhotar leksaker till höger och vänster, far runt som en dåre och muckar både med Dumle och katterna..
.
Skitungen..<3
.
Kram Sofia!

Onsdag..

Fryser så in i... Har bäddat ner mej och Panda i soffan och har tillbringat eftermiddagen framför datorn.
Har varit påväg att somna sittandes flera gånger så antar att det är därför jag fryser, brukar ju kunna göra det när jag är trött.
.
Även idag blev kameran rastad en sväng. Både i stohagen, lite hundar och lte kusar från andra hagar.
Det är så underbart att se Lucky nu, hon ser mycket piggare ut. Busig som attan och försökte med lekinviter flera gånger idag. Men att springa i snön med min fot just nu är som att be om att jag ska slå upp skadan igen, så lekandet får vänta ett tag till. Men bara att få se det där glittret i ögonen och hennes små öron toppade framåt, det gör mycket!
.
Antar att jag inte behöver göra någon närmare presentation av hästarna då jag skrev ut namnen i ett tidigate inlägg..=)
 
   
   
.
Favoritbilden från idag..;)
.
Pandas nya kompis, Biffen..=)
   
 
.
Finaste Dumle..<3
 
 
.
Kram Sofia!
 

-19,6

Ja, det va vad min termometer visade nu på morgonen strax efter åtta.
Det är lite för kallt för min smak om jag ska vara ärlig. Även om det är väldigt fint ute när det gnistrar överallt och man ser att det kommer bli en jättefin dag med sol. Kanske ska man dra på sej minst åtta lager kläder och bege sej ut med kameran lite senare idag när solen står som högst.
.
En annan som inte alls gillar kylan och håller på att skaka sönder när hon går ut är Panda, hunden fryser ju mer än vad jag gör. Så på med både tröja och täcke om hon ska fixa någon längre stund. Men så är hon ganska dålig i sin päls nu också, hon håller på att byta till vuxenpälsen och har fällt ur en himla massa och sen har hon valppälsen kvar på undersidan och i den fastnar det massor av snö och så blir hon blöt och kall.
.
Stallet blir det senare ikväll, likadant imorgon. Fredag har jag utsläppet så då fixar jag allt på morgonen, sen ska vi in till Jönköping jag och Veronica + ev nån mer, Charlies har rea.. Får man ju inte missa.
Så på fredag får nu äntligen lite foton på den nya westerngjorden.
.
.
Kram Sofia!

Tisdag

Som ni märker så har jag inte varit så sugen på att skriva så många längre inlägg nu det senaste, men ni får desto fler foton istället. Likadant blir det idag..=) Tog en promenad upp till stona i deras jättehage.
.
Pippi
  
  
.
Lucky
  
  
.
Ghostie
   
.
Annie
  
.
Daylight
 
.
Idag hostade Lucky endast ett par ggr innan utsläppet, efter frukosten.. Kom upp en massa äckelslem, men det är bara bra. Då hjälper medicinen och skiten kommer upp..=)
.
Kram Sofia!

Foton från idag..

 
 
   
 
 
 
   
.
Kram Sofia!

Måndag förmiddag

Har precis satt mej i soffan efter att ha käkat lite sen frulle.. Men kom inte hem från stallet förrens 11.00.. Hade utsläppet idag så allt är redan klart därute. Nu blir det slappa en stund och ev åka till Veronica i eftermiddag, så får Panda och Honda träffas och leka..=)
.
Igår hade jag insläppet och det verkar fungera med Luckys mat nu ialla fall, trots att det ligger medicin i.
Förmodligen tror hon att allt det äckliga finns i sprutan och tänker inte på att det kan ligga i maten.
Sen är ju äppelmos smarrigt också..=P
.
Foton från igårkväll..
  
.
Hade med nya kameran och rastade den lite i hagen hos stona idag, men de fotona kommer senare..
.
Kram Sofia!

Söndag

Då var frukosten avverkad, blev långfrulle framför tvn idag. Man får ju passa på att mysa lite idag när pojken min fyller 27, börjar bli gammal..;)
Vi håller på att kika igenom första säsongen av Fringe igen. Man har ju nästan glömt bort alla de tidiga avsnitten så det känns nästan som att se dem för första gången ibland. Men vi är ialla fall rörande överens om att första och andra säsongen var de bästa de gjort. Säsong fyra var ingen höjdare och trean var man bara arg nästan hela för att det var fel Olivia (ni som sett serien fattar vad jag menar).
.
Idag blir det full fokus på vardagsrummet, elementen ska färdigmålas och Tobbe ska ta taket.
Sen är det lite småfix med ifyllning på lister, men sen ska det vara redo för att lägga in det nya golvet.
Detta golvet blev det:
Ek Rustik, 1-stav.
.
Trot det kommer passa bra in med husets karaktär, man vill ju inte förnya alltför mycket. 1-stavigt passar bra in, sen kommer färgen att ge vardagsrummet ett varmare intryck med tanke på färgvalet på väggar och foder/lister.
.
Jag har insläppet i stallet ikväll, så dit åker jag inte förrens lite senare. Tänkte hinna med en ordentlig långborst och mys med bägge innan jag tar in alla hästarna.
Det är så skönt att medicinen går ner hyfsat smärtfritt nu, Ventipulminen ges i spruta och det går fint då hon är så snäll med såna saker. Fabrolen ges i maten tillsammans med äppelmos, då gick det ner.
.
Kram Sofia!

Lite foton!

Bjuder på lite fler foton tagna idag..
   
 
 
.
Imorgon är det Dumles tur att bli fotad!
.
Kram Sofia!

Lördag

Lite foton från morgonen är det jag bjuder på nu!
   
.
 
.
  
.
Nu ska jag måla element innan det är dags att åka in till Jönköping och köpa vårat nya vardagsrumsgolv!
.
Kram Sofia!

Lite förmiddags funderingar!

Hittade detta citatet som jag tycker var jättebra. Något alla borde försöka leva efter varje dag!
.
Sitter nerbäddad i soffan med lill-Panda jämte mej och Dumle vid fötterna. Blir nog en promenad i skogen när de har vaknat till.
.
Sitter och funderar på om jag skulle mocka ur bädden hos Lucky idag, nu ska den ju inte vara något problem vad gäller hostan iom att den är välskött. Men man kanske ska ta det säkra före ändå och ta bort allt varje dag. Det blir lite mer jobb, men allt för att min pälskling ska bli frisk så fort som möjligt!
Så då blir det nog till att visa armmusklerna (förbered lupp!) ikväll..;)
.
Kram Sofia!

Uppe tidigt idag..

Idag var det till att gå upp tidigt, klockan ringde halv sju och strax efter sju var vi ute i stallet.
Bestämde mej sent igår för att åka ut idag och ge Lucky hennes medicindos iom att hon inte är jättesmidgt, hon är supersnäll att ge sprutan och när man trycker in medicinen. Problemet kommer när man ska lyckad hålla upp hennes huvud efteråt och massera halsen så hon sväljer. Hon kan hålla det kvar i munnen väldigt länge innan hon sväljer vilket gör att man måste vänta tills man verkligen känner henne svälja, annars kommer det ut lika fort igen.
Men det gick alldeles utmärkt imorse och i princip all medicin kom ner. Jag hörde henne inte hosta en enda gång när jag var ute och morgonen är ju ändå jobbig i vanliga fall, men inte en enda liten host och hon väser inte alls vad jag hörde. Fina lilla hästen verkar faktiskt redan lite bättre..<3
.
Panda tyckte dock inte alls att det var en bra ide att matte skulle gå upp tidigt idag, för det betyder ju att hon också måste gå upp och gå ut. Hon försökte med fjäsk sålänge det gick för att få mej att ligga kvar hos henne. Men efter lite gos och kli på magen gick jag ändå upp, då kom hon ganska snabbt efter och ville gå ut ialla fall. Släppte ut henne så hon fick göra sitt och sen in igen.
.
När jag sen kom hem nu så hoppade hon upp i soffan, drog bak öronen och la sej mot kudden där jag brukar sitta, behöver jag säga att hon såg mkt lycklig ut när jag tog fram ett täcke och två kuddar och satte mej jämte henne, hon kröp under mitt täcke illa kvickt, rullade ihop mej till en liten boll, suckade nöjd och somnade. Älskade lilla sorken..<3
.
Så nu blir det hemmafix tills i e.m när pojken min kommer hem. Då blir det lite kvalitetstid med honom ett par timmar innan det är dags att åka ut till stallet och mocka, fixa mat, mysa med tjejerna och ge Lucky hennes medicin.
.
Kram Sofia!

Torsdags kväll..

Sitter här och väntar på att Tobbe ska komma hem. Nu slutar han visserligen inte än på 1,5h, men kommer mej inte riktigt för att hitta på något annat fram tills dess. Så försöker fördriva tiden framför datorn och tvn istället. Ska åka ut till stallet när han kommer hem, se om jag kan hitta något bättre sätt att få i min lilla häst hennes medicin eftersom hon inte vill äta maten när den blandas i den.
Ska testa att blanda ut medicinen i lite vatten eller nåt annat flytande som kan tänkas smaka gott och spruta in det i munnen på henne. Då ser jag ju med säkerhet hur mycket som går ner ialla fall, det blir ju som nån jäkla gissningslek annars om hur mycket hon har fått i sej när hon inte äter all mat.
.
Annars i eftermiddag har jag bakat lite kakor, chokladsmak. Fixat lite med tvätten och diskat.
Hade tänkt valla snabeldraken också, men det får bli imorgon istället.
.
Kram Sofia!

Passade på medans solen sken..

Att gå ut med hundarna i trädgården och fota lite. Motion för dem och extra kul för mej..
Det blev en ganska lång stund ute, sen lagom när solen försvann bakom ett stort molntäcke började Panda att frysa, hennes päls är inte så väldigt vattentät och snön fastnar fort sen blir hon blöt och kall.
.
Men detta var vad jag hann fånga på bild innan det var dags att gå in igen..
.
 
  
.
Sen har jag ännu en gång blivit övertygad om att thermobyxor är något av det bästa som finns. Hur underbart som helst att när man ska fota ute i snön att bara kunna sätta sej ner på marken och sen kan man sitta där och fippla med kameran i lugn och ro.
.
Kram Sofia!

Torsdag

Jisses vad trött jag är idag. Men jag somnade iofs sent och vaknade tidigt så kanske inte så konstigt.
Var ute i stallet tidigt och släppte ut idag, fick stå och försöka truga Lucky en lång stund med hennes mat innehållande medicinen. Gjorde som vanligt först, hällde bara i den och lämnade henne ifred vilket brukar funka. Men hon bara luktade på maten och vände sedan rumpan mot krubban.
Men fick i henne en del ialla fall genom att mata henne med lite mat i taget och en äppelbit varje tugga.
Hon talade bestämt om att det var det vedervärdigaste hon ätit, men tog ialla fall maten jag hade i handen, duktig häst! Men får försöka klura ut något annat tills imorgon så det slinker ner lättare.
Lägger man något sött eller extra gottigt i krubban hjälper ju inte det heller, då blir hon misstänksam för det, hon är knepig min lilla häst.
.
Nu ska jag vila ett par timmar innan det blir promenad med hundarna plus lite träning innan det är dags att gå in och ge sej på lite disk och tvätt..
.
Kram Sofia!

Lite nattasnack såhär en onsdag..

Ska strax gå ut med Panda och sen ställa mej i duschen innan jag kryper ner under täcket.
Ska upp tidigt imorgon, har utsläppet i stallet. Skönt att ha det första morgonen Lucky ska ha medicinen.
Lucky fick sin första kvällsdos nu ikväll, hon var väldigt skeptisk till maten och lämnade mer än hälften, men har jag tur käkar hon resten inatt när höet börjar tryta och hon blir sugen. Hon är ju tyvärr inte så lätt att lura i medicin den lilla hästen..
.
Annars blir det lugn dag, hoppas på lite fint väder så jag kan ut och fota lite..
.
Kram Sofia!

Onsdag

Är lycklig över att krånglet med Luckys ena medicin löste sej så jag kan hämta ut den inne i stan redan i eftermiddag. Så ikväll kan hon få sin första dos av bägge sorterna..
Sen hoppas jag verkligen att det blir bättre snabbt så hon blir frisk.. Hatar att se henne sjuk..
.
Så när Tobbe kommer hem från jobbet blir det en sväng in till stan och handla + apoteket. Ska passa på att köpa en ny febertermometer, jag har en, men den har inget batteri upptäckte jag sist jag skulle använda den. Och jag tror att det är billigare (och MKT enklare!) att köpa en ny än att hitta rätt sorts batteri när det ska vara ett sånt där litet runt jäkla batteri.
.
Här hemma har Panda kört räcer på morgonen, Dumle likaså.. Nu ligger Dumle och sover jämte mej i soffan och panda på andra sidan gnagandes på sitt ben. Hon håller på att byta tänder så hon är inne i en sån period just nu när hon är hopplös med gnagandet.. Plus att man märker att hon är gnällig pga detta.
.
Stallet blir det ikväll efter stan, pyssla med mina fina och fixa mockning + mat.
Panda får nog följa med ut och springa av sej lite energi. När jag ändå inte ska rida så kan hon lika gärna åka med.
.
Bli frisk fort nu mitt hjärta..<3
.
Kram Sofia!

Tisdag kväll..

Klockan är ca halv elva en ganska av vanlig tisdag. Dagen har varit lång, efter samtalet från veterinären imorse gick förmiddan åt till att vänta, vänta och vänta. Hann måla ett par element, smågreja lite och käka innan det var dags att åka ut till stallet. Var där till halv tre.
Veterinären skulle komma någongång mellan tre och fyra. Strax efter fyra fick jag ett sms att hon blev sen, en stund efter halv fem kom veterinären inrullade på gården.
Först vanlig undersökning, sen fick jag springa med henne och sen ny undersökning för att se hur mycket det påverkade henne, vilket det hade gjort ganska mycket.
Så imorgon ska jag ringa först Mullsjö och sen Falköping för att se vilket Apotek som har hennes medicin som hon ska äta till slutet av Januari. Hon har fått två olika sorter och den ena är det tydligen så att apoteken får lösa licens på och det hade inget av Apoteken i Jönköping, men Falköping och lilla Mullsjö hade konstigt nog. Skulle ju dock inte tro att lilla Mullsjö har den hemma, så det får nog bli en liten biltur till Falköping imorgon. Så nu är det bara till att hålla tummarna för att medicinen tar och att hon blir bättre snabbt! Fram tills dess att hon är symptomfri ska hon vila sej och absolut inte ansträngas.. Så ingen ridning för mej om jag inte kidnappar en Almenäshäst då förstås..
.
Panda fick följa med ut till stallet, efter ett par timmar ute och efter att ha lekt en lång stund med lille Fropsen så sov hon vansinnigt gott länge här hemma..
.
.
Kvällsmaten idag blev mumsiga pannkakor, sylt och grädde.. Inte dumt alls...
Nu är vi parkerade i soffan framför en lång rad Top Gear program.
.
Kram Sofia!

Citat


Perfekt!

Sådär ja, precis lagt på efter att ha pratat med veterinären. Mellan 15-16 kommer hon, vilket blir helt perfekt. Tror lill-Panda får följa med ut idag och fara runt en sväng.
.
Ni som undrar hur det gick hos kirurgen igår behöver inte undra längre, jag fick ringa och avboka tidigt på morgonen. Dels kände jag mej inte riktigt okej och sen blev det lite krångel med Tobbes arbetstider.
Så nu väntar jag på en ny tid.
.
Kram Sofia!

Väntar på att veterinären ska ringa..

Nu väntar jag bara på att veterinären ska ringa upp mej igen och säga en tid när de kommer.
Ska bli skönt att de kommer ut och kikar på Lucky så hon får lite hjälp med sin hosta.
.
Blev en okej natts sömn, halva natten ungefär. Sen släppte förmodligen tabletterna eller om något annat hände så sista timmarna har jag sovit skitdåligt. Har legat i nån dvala mellan sömn och vaken.
Får försöka ta igen lite sömn nån timma nu på dan istället. Är inte lönt att somna om nu för då vaknar jag väl inte när veterinären ringer.
.
Ute har det kommit ca fem centimeter snö och det snöar fortfarande rätt rejält, det skulle visst hålla på hela dagen och större delen av dagen imorgon också.
.
Kram Sofia!

Sen måndagskväll..

Dags att sussa snart.. Har precis ätit lite sen kvällsmat och tagit tre värktabletter till efterätt. Benet har bestämt sej för att göra ett sista ryck och värka nåt så in i verkar det som. Men förhoppningsvis så blir jag lite trött och kan sova hela natten av tabletterna så slipper jag ha ont. Finns inget värre än att inte kunna sova för att man ligger och har ont någonstans.
.
Panda har haft rejs här hemma hela kvällen, passade på att väva in lite träning i det hela, lika bra att gå på direkt när hon beter sej som en liten manisk iller.. Så duktig är hon..<3
Men jag ser att tempot har dragits ner betydligt och hon börjar nog bli lite trött, så nu ska hon bara gå ut en sista gång, sen blir det sussa.
.
Får ställa klockan på strax innan åtta imorgon så jag hinner upp och kan ringa veterinären, oftast väcker ändå Panda mej tidigt och vill gå ut, men bara för att man räknar med det imorgon så gör hon inte det eller väcker hon jättetidigt så att det är flera timmar kvar och då somnar jag om istället.
.
Kram Sofia!

Panda i snön..

 
  
Fotona är tagna 2013-01-12
.
Kram Sofia!

Måndag

Ligger i soffan efter att ha varit ute med Panda en sväng. Har sån grym huvudvärk så funderar allvarligt på att krypa ner under ett täcke och bara sova, sova, sova tills Tobbe kommer hem. Problemet med det är att då kommer jag inte kunna sova inatt och det är skitdumt.
.
Blev lycklig innan imorse, de ringde från Charlies och Luckys nya sadelgjord är klar och finns hos dem, blev lite dyrare än vad jag hade räknat med men det är hon värd min lilla guldklimp...<3
Så nästa gång jag har vägarna in till Jkpg så ska den hämtas upp!
.
Panda är på sitt värsta terroristhumör trots att vi har varit ute och lekt i snön flera gånger.
Energin verkar inte ha nåt slut idag.
.
Stallet klarade jag av på morgonen, det blev bara mockning och fixa foder. Tog in Lucky och smörjde och kollade muggen. Pippi fick lite mys i hagen. Sen tog jag en minipromenad med Lucky för att kolla hur det var med hostar idag och precis som igår så kommer den som ett brev på posten när hon anstränger sej minsta lilla. Så imorgon ringer jag distriktarn om inte Veronika hinner ringa före mej, de skulle ändå ha ut för lite vaccineringar och liknande.
.
Min vackra flicka under promenaden..<3
   
(Finns även nya foton på hästarna i inlägget som heter "Söndag")
.
Kram Sofia!

*Om styrka..

.
Kram Sofia!

Söndag

Ligger nerbäddad och är väl egentligen redo att sova. Men känner mej inte riktigt redo ännu. Sen ska Panda ut en gång till så hon klarar sej resten av natten. Det är så skönt att få sova till åtta och slippa gå ut vid femtiden första gången.
.
Idag har jag ridit Lucky för första gången på nästan en vecka. Helt underbart att vara tillbaka på hennes runda rygg. Tyvärr har dock stackaren fått nåt skit med halsen och hostar såfort hon anstränger sej så det blev en väldigt lugn skrittrunda, och sen hostar hon utan ansträngning ibland också. Så det där får veterinären komma ut och kika på snarast. Lär väl bli pencillin och slemlösande skulle jag gissa på.
Ska ringa Mantorp imorgon och fråga om de tycker att hon ska vila (vilket jag tror) eller om hon ska promeneras tills veterinären kommer.
.
Emma var med mej ut till stallet idag, testade Annie.. Trots att Annie är stor och Emma liten passade de bra ihop..=D Och Annie såg jättelycklig ut över att få följa med i skogen..
Pippi fick komma in och mysa plus få lite borst när de andra var utsläppta i hagen, hon talade snabbt om att hon ville minsann stå med huvudet mot utgången så hon kunde se hela stallet. Så det var bara att vända på henne, annars vänder hon sej själv hela tiden. Sen var hon så nöjd så..!
Hon hade stora klampar när hon kom in, ska bli så skönt att få på henne skor med snösulor den 30, slipper hon klampar i fram.
.
Lite foton från stohagen efter ridningen..
Lucky & Pippi...<3
  
1. Annie 2-3. DayLight 3. Ghostie 4. Annie & Emma
 
.
När Emma åkt hem och vi käkat lite middag (ryggbiff, potatis och sås) och efterätt (kladdkaka & grädde) så kröp jag upp i soffan, höll mej med lite kämpande vaken större delen av första filmen, men såfort nummer 2 började sov jag som en stock. Och det fortsatte jag att göra ända tills nu för bara en liten stund sedan då jag vaknade, supertung i huvudet, förmodligen blev jag helt utslagen av mina värktabletter jag hade tagit innan maten.
.
Imorgon blir det stallet på förmiddan och ev veterinären, annars blir det på tisdag.
Tog lite foton på hästarna i hagen, men de kommer imorgon, orkar inte ladda av dem nu ikväll.
.
Kram Sofia!
 

*Något att tänka på..

.
Kram Sofia!

Lördagskvällen är här!

Nu har jag gjort mitt för idag. Enda gången jag tänker resa på mej nu är om hundarna behöver gå ut eller om jag själv behöver gå på toa.. Annars är jag för kvällen parkerad i soffan med datorn i knät!
.
Men lite har hunnits med här hemma ialla fall. Det känns skönt! Och imorgon är Tobbe ledig så då kan vi hjälpas åt med en del grejer som ska göras. Imorgon kommer Emma vid tolvtiden, ska hänga med till Almenäs och rida ut en sväng med mej.. Ska bli jättekul! Alldeles för längesen vi träffades nu! =D
.
Nu när snön är tillbaka kom ju även Dumles problem med att det samlas snö i hans tassar tillbaka, tidigare har jag ju löst det genom att smörja in hans tassar, men eftersom han är så vansinnigt med lång tjock päls på tassarna så har det ju blivit klabbigt och gott och sen är det inte alltid man har kommuit ihåg det och sen gillar han inte att få salvan på sej heller, försöker slicka bort den såfort han kan.
Så nu har jag klippt honom i tassarna, ville spara den långa pälsen på ovansidan, tror det skulle se knasigt ut med en långhårig schäfer med kortklippta tassar. Han är ju ingen ras som ska behöva trimmas egentligen, men nu fick alltså tassarna sej en omgång. Klippte först med sax, men kom inte åt överallt så hämtade klippmaskinen och med den gick det jättelätt och fort. Tills jag kom till sista tassen, han hade legat helt stilla på sidan och nästan sett ut att njuta av det tills nu. Han ryckte till med tassen och klippmaskinen nuddade då ena trampdynan under tån, det blev ingen skada men förmodligen gillade han inte känslan och sen ville han inte på några omständigheter veta av klippmaskinen något mer.
Så efter att ha trugat och gullat till att säga ifrån på skarpen det sista gav jag upp, han blev bara mer och mer stressad och tog saxen igen. Då var han så nöjd så. Så det får vi träna på tills nästa klippning..
Men i det stora hela är jag nöjd och jag tycker han var duktig för att vara första gången jag använde klippmaskinen på honom..=)
.
.
Kram Sofia!

Lördag

Ligger nerbäddad framför tvn och myser med Panda..
 
Jag har faktiskt lyckats ta mej ut på en skogspromenad med hundarna idag, det gick inte fort och jag gick som en nysketen anka men de fick ialla fall komma ut i skogen och springa av sej tillsammans med matte och det var mycket uppskattat.
Dumle for som en dåre mellan granarna, Panda håller sej till mej.
Men de skötte sej perfekt bägge, inkallningen funkade till 100% på Dumle idag och Panda höll sej till min när jag bad henne bägge gångerna vi passerade människor.
.
   
.
Annars idag så har jag pysslat lite här hemma med städ, disk, tvätt m.m.
Men nu värker det rätt gott i benet/foten så nu blir det vila ett par timmar innan jag tar mej för någonting annat. Har iaf en grej till jag skulle vilja göra innan jag lägger mej för kvällen.
.
Imorgon ska jag äntligen ta en ridtur på min finaste svart igen, hon har ju vilat sedan vi gick omkull förra lördagen. Jag har inte fixat att rida med skadorna jag fick. Men nu känns det så bra att en liten sväng i skogen i skritt mår jag bara bra av. Om inte fysiskt så psykiskt.
.
Kram Sofia!
 

*Shoppingsugen!

Har hittat en massa snyggt på Scandinavian Western!
.
Träningspaddar
  

 
.
Träningsskydd
 
.
Showpad
 
.
Träningshuvudlag
    
.
Grimma till halterklasser
.
Ahh.. Jag skulle kunna spendera måååånga tusenlappar på det stället!
.
Kram Sofia!

Kvälls aktiviteterna..

Van Helsing på tv, Dumle äter i hallen och Panda ligger nedanför mej och tuggar ben. Skulle tro att katterna ligger på ovanvåningen och sover som stenar.
.
Snyggingen!
  
.
Panda har ägnat sin kväll åt att reta gallfeber på Dumle, sova, leka, mysa och äta..
  
   
 
.
Visst är hon en liten duracellkanin i perfekt kombo med soffpotatis.. Det går bara inte att inte älska den här lilla sötnosen..
.
Kram Sofia!
 

Blandade foton tagna senaste dagarna

 
  
.
Har även lagt till lite foton på hästarna i inläggen som heter:
Hemma från stallet
God Morgon
.
Kram Sofia!
 
 

Hemma från stallet..

Tror ni inte att jag lyckades halka precis när jag skulle sätta mej i bilen och åka hem från stallet och vrida till fotskrället. Men jag tror det gick hyfsat bra, får kyla den nu så ska det nog inte vara någon större fara skedd.
.
Stallet är alltså klart för idag, har förberett hö och foder inför imorgon och söndag morgon också. Imorgon jobbar Tobbe "idiotdag" 8-22 så då hinner jag inte ut till stallet. Så då får mina gå på helgjouren och få mockat av Veronika eller Jenny..=) Tråkigt att inte kunna träffa dem på hela dagen, men de har det ju bra i hagen och jag vet att det finns folk som håller ett öga på dem som jag litar på.. Det är jätteviktigt för mej..=)
.
Hästarna såg ganska nöjda ut trots snöyran
  
 
.
Så imorgon får det bli heldag med mina vovvar, om nu foten/benet bestämmer sej för att fortsätta bli bättre kanske vi rentav kan träna lite utomhus imorgon. Dumle påstår att det var alldeles för längesen vi körde godissök i snön..;)
.
Håller för fullt på att ladda ner samma redigeringsprogram som jag har på den stationära när jag redigerar foton till denna datorn, så kommer det gå lite fortare att både ladda av och få ut fotona i bloggen eftersom den stationära är så vansinnigt slö..
.
Kram Sofia!

Fint citat

.
Kram Sofia!

God morgon!

Här är det segstartat idag, var ute med hundarna vid 06.00 och sen igen strax innan nio. Men bägge gångerna var det rätt ner i sängen för både mej och dom.
Men tröttast är nog Panda som kryper ner under täcket såfort hon kan igen och somnar..
.
Idag blir det stallet på förmiddan. Sen vila resten av dagen. Tänkte ladda av de fotona jag hunnit ta med nya kameran och se om de blev nå bra.. Men den blir nog med ut till stallet och se om jag kan få lite bilder på pållarna i allt det fina vita..
.
Stallmys med mina tjejer igår..
    
.
Att ett täcke ska vara så jäkla kul..;)
.
Måste bara berätta om en kul grej Panda har börjat med, hon är ju lite orolig för matte när matte nu med benet/foten rör sej saktare än en sjösnigel och ojar sej en gång ibland. Så hon känner att lämna min sida för att äta är inte att tänka på. Så då gör hon så att hon springer ut till matskålen, hämtar en bit, springer tillbaka, hoppar upp i soffan och käkar upp den. Sen tillbaka och hämtar en ny och så fortsätter proceduren tills hon är mätt... Söthunden..<3
.
Kram Sofia!

*Hur jag vill ha häst..

En sak som är säkert är att det finns lika många åsikter om hur hästar skall skötas som det finns hästar.
Och ofta är det också så att man tror att sitt eget sätt är bäst och alla andra är fel.
Jag tillhör den skalan som gärna lyssnar på råd och tips och sen tar till mej det jag tycker verkar vettigt, ibland kan man behöva ett tag på sej att fundera över saken man just fått höra innan det kan sjunka in och användas i praktiken. Jag tänkte med detta inlägget beskriva lite hur jag tänker och gör med mina hästar, en hel del kommer ni säkert känna igen er på och en del saker kommer ni säkert tycka är jättekonstiga.
.
Jag tycker att en häst ska få ha så stor hage som möjligt, en hage storleks fotbollsplan är för litet, de ska kunna sträcka ut i galopp om de vill och kunna gå iväg och få vara ifred om de vill det. Sockerbitshagar är enligt mej rent djurplågeri och ska bara avnvändas vid tillfällig uppstallning och sjukdom. Jag vill att mina hästar ska få vara ute minst 12h varje dag, helst mer.
Hade jag haft dem hemma hade jag kunnat tänka mej utsläpp vid 7-8 och insläpp 21-22.
Sen vill jag även att hästar ska ha mat så ofta som möjligt, släppa ut klockan åtta på morgonen, sen inte ge dem något förrens de kommer in vid fem-sex på kvällen är enligt mej inte okej under den perioden då det inte finns något att äta naturligt i hagen för hästen. Själv tycker jag att fri tillgång är fenomenalt, men jag tillhör den skaran som anser att alla hästar funkar inte på den sortens utfodring. Sen ska det skötas vettigt också, att bara slänga ut en bal på närmasta fält och inte bry sej om att den hamnar i värsta lerpölen är inte okej!
Jag tycker inte att kraftfoder är en självklarhet, alla hästar ska inte ha havre och betfor för så är har det alltid varit. Alla tål det inte och man får välja mat efter mun.. Grovfoder är för mej den aboslut viktigaste foderkällan och ska alltid utgöra basen för hästens foder.
Visst vore det härligt om man kunde släppa alla hästar i en stor beteshage varje sommar i maghöjd gräs och de kunde gå där och ha det gott. Men för många hästar är det mer plågeri att släppas på den där gröna ängen än att gå kvar i en vinterhage och käka hö hela sommaren. Jag tror inte hästarna bryr sej, sålänge de har mat och får vara ute! Har de inte tålt gräset ett par år tidigare, varför testa?
Förstå hur ont det gör i deras hovar bara av kännigarna av fång. Sen är det aldrig nyttigt att vara för tjock heller och det är stor skillnad mellan att vara lite runt om magen och ha fettdepåer över hela kroppen, det är enligt mej sjukligt! Vatten är för mej jätteviktigt att de har tillgång till hela dygnet.
.
Har din häst ömma, trasiga eller sliter snett på sina hovar.. Sätt på den skor eller hitta på någon annan lösning, så är min filosofi!
.
Visst vore det underbart om alla hästar kunde gå utan täcke, allra bästa vore om man kunde ha stora vindskydd i alla hagar som hästarna kunde gå in i, att alla fick så tjock päls att de aldrig frös, men samtidigt aldrig svettades vid arbete heller. Tyvärr är det en svår kombo. Jag gillar inte folk som klipper för klippandets skull, inte heller folk som täckar för täckandets skull, klipp om din häst behöver det, täcka om den behöver det.
Använd sunt förnuft!
.
Något som är extremt viktigt för mej och ligger mej varmt om hjärtat det är frågan ang utrustning. Det är viktigt för mej att allting passar, hellre att sadeln passar hästen perfekt även om ryttaren kanske inte tycker om den till 100%. Jag anser att bettet ska sitta så det är knappt en liten halv rynka synlig i mungipan, men detta är också olika beroende på häst, alla ser precis som vi människor olika ut i munnen. Det är däremot en sak som jag står fast vid, 2 rynkor i mungipan ska ingen häst ha, inte om man frågar mej! Alla trivs inte med bett, de flesta går alldeles utmärkt att rida utan nosgrimma och snokremmen (remmen längst ner på achentränsen) är oftast helt förkastlig och kan lika gärna slängas bort. Varför gapar din häst kan du ju istället fråga dej?
Ha benskydd om din häst slår sej, inte som en modegrej. Svanskappa gillar jag inte heller, då passar inte sadeln, men visst undantag finns! Sporrar och spö, absolut.. Men lär dej först att använda dem och använd dem på rätt sätt. Inte att piska sönder med och hacka i hästens sidor.
.
Att göra mycket olika saker med sin häst är viktigt, rid ut, gå promenad, longera, träna den lös, rid på banan.. Allt du kan komma på! Variation ger en stark och glad häst.
.
Och framför allt!
Lyssna på din häst, nästa gång du är arg och kallar den tjurskalle, omöjlig och elak.. Ta en stund och reflektera över varför din häst beter sej såhär. Svaret kanske ligger närmare än du tror!
.
Detta var bara en liten del i hur jag tänker och vill ha det som hästägare, det finns så otroligt mycket mer. Och sålänge din häst verkar glad och mår bra så gör du ju uppenbarligen rätt oavsett vad andra kanske tycker och tänker!
.
Kram Sofia!
 
 

*Häftigt!

 
Underbart att se!
.
Kram Sofia!

Hur mycket snö har ni fått?

Här har den endast kommit ett tunt lager som ni ser.
Men det snöar för fullt så mer kommer det att bli!
.
  
.
Kram Sofia!

Sadelmakaren ringde!

Har ju alldeles glömt av att berätta att igår ringde sadelmakaren och hade lite frågor ang min nya sadelgjord, wiee! Hon hade precis börjat på den när hon ringde, vilket innebär att den förmodligen är klar till nästa måndag!
.
Detta är gjorden jag hade innan, som nu har fått offra sina spännen till den nya..
.
Den här är en liknande den jag köpt, men min är mer svängd. Denna ska alltså få spännena från westerngjorden.
.
Så nu hoppas jag att detta ska göra susen för min prinsessa.. Så att hon blir nöjd!
.
Kram Sofia!
 

Tidsinställda inlägg...

Det händer ganska ofta att jag tidsinstället inlägg här på bloggen, inlägg skrivna vid ett tillfälle som publiceras vid ett senare angivet datum och klockslag.
Dessa har jag nu börjat märka med detta tecken *.
Det går att finna framför rubriken!
.
Kram Sofia!
 

Små valpar blir trötta fort..<3

Det är ett som är säkert, ändå brukar Panda vara rätt uthållig. Men idag tog morgontröttheten till sist över och efter att ha legat i mitt knä en stund vinglade hon bort till Dumle och somnade nästan innan hon hunnit få ner huvudet i täcket..
.
.
Kram Sofia!

*Vilken är din favoritårstid?

Vår
Älskar denna årstid, då vet man att man har hela långa sommaren kvar att se fram emot. De där soliga, varma vårdagarna när marken börjat torka, man sätter sej i solen för första gången på året. Jackan åker av oftare och oftare när man är ute och grejar. Man kan ställa fönster på vid gavel och släppa in frisk luft, alla härliga vårljus och alla dofter som blir när allt börjar vakna till liv igen. Det enda som känns lite tråkigt är all lera när snön smälter och de bakslag med snö som man alltid hoppas slippa, men som alltid kommer.
.
Sommar
Underbara sommar, värme, sol, barfota, långa härliga uteritter med fika i skogen. Det finns hur mycket som helst!
Även de ljumna sensommarkvällarna är något att se fram emot, när alla växter har blivit sådär härligt mörkgröna som de gärna blir längre fram på sommaren. Det tråkiga med denna årstiden är alla insekter och de där dagarna när det är så varmt att man inte orkar göra någonting alls.
.
Höst
Vackra hösten, fina höstdagar kan vara underbara. Men detta är nog ändå den årstid som jag gillar allra minst.
Kylan kommer tillbaka, tillsammans med regnet. Min kropp gillar inte denna årstid när den bjuder på sådana dagar.
Fördelen är att man slipper alla insekter och de fina soliga dagarna när sensommaren inte riktigt vill släppa taget är något att ta tillvara på. Och finns det något vackrare än alla färgglada höstlöv?
.
Vinter
En fin solig dag, ett par minus och ett par dm snö.. En ridtur i snön med en härlig snögalopp. Eller en vinterpromenad med massa bus tillsammans med hundarna. Vintern kan vara helt underbar. Kylan och snön är bara mysigt och lyser upp efter höstens mörker. Det som är tråkigt är att är mörkt länge på morgonen och mörknar fort på kvällen. Men det tråkigaste måste ändå vara när snön vägrar infinna sej, det faller ner underkyld nederbörd som antingen gör allting glashalt och stenhård eller superklabbigt.
.
Kram Sofia!
 

Nu kommer vintern tillbaka!

Ja, på marken utanför mitt fönster är det vitt. Inte många millimeter snö, men det är kallt och nu har de lovat snö i tre dagar. Så snart kommer marken vara täckt i ett mjukt, vitt hölje igen.
Själv har jag varit vaken i ca 1 h, hundarna har varit ute.. Panda gillade inte alls att det där kalla, blöta på marken hade återkommit. Hon sprang ner och kissade och sen uppför trappan lika fort igen.
Dumle däremot såg överlycklig ut och behövde lirkas lite med för att han skulle komma in igen, det är då han stänger av parabolantennerna och sakta går åt ett annat håll, markerar tydligt att det är inte riktigt dags att komma in än. Men då kör vi kommandot som funkar varje gång, "Kom Dumle så går vi in och äter frukost", kommer han som ett skott. En liten godbit innanför dörren och både matte och hund är nöjda..;)
.
Som vanligt återvänder Dumle gärna till sängen när morgonbestyren är avklarade.. Panda däremot har lite olika åsikter om det där, de flesta mornar kan hon knappt hålla sej vaken ute och somnar direkt när hon väl är tillbaka inne. Men sen finns det såna mornar som idag, då det känns som om någon tankat henne med raketbränsle under natten och hon far runt som en dåre på golvet och mordhotar alla sina leksaker.. Just nu är det kossan med pip som ligger illa till...
.
Eftersom mitt ben/fot har blivit så mycket bättre med Arnika kuren så går jag nu på bara en krycka iom att mycket av svullnaden har gått ner så att foten överhuvudtaget är böjbar. Detta gör ju vardagen så otroligt mycket lättare och det är jätteskönt att se att det går åt rätt håll med läkningen.
Blåmärkena syns däremot mer och mer för varje dag och ju ser benet/foten ut som ett gigantiskt påskägg med alla sina färger.
.
idag blir det lugnt på dagen, stallet på kvällen, precis som mina två föregående dagar.
Lite tråkigt att åka ut när det är mörkt jämn, jag vill ju gärna testa nya kameran ordentligt utomhus på hästarna. Men samtidigt är det mysigt att vara där på kvällen, få pyssla om dem innan nattningen..
Lyckus mugg är nu nästan helt borta, inga skorpor och benet är till 99% helt normalt.
Det saknas endast lite päls där krustorna tidigare var. Men jag fortsätter tvätta och smörja varje dag.
När det är helt borta och jag ser att pälsen kommer tillbaka så slutar jag smörja och tvättar bara.
Man ska alltid vara försiktig så man inte blöter ner för mycket i onödan om man inte måste, men torkar man bara benen på hästen ordentligt efteråt så är det inga problem att tvätta varje dag.
.
Kram Sofia!

Snart kommer det mer snö!

Vad gör ni för något idag.. Själv fortsätter jag på samma spår som tidigare, soffläge med foten upphöjd.
Har pillat lite med nya kameran, men får nog ladda ner en bruksanvisning på svenska, är en del knappar som jag i nuläget inte har en aning om vad de är till för. Men nåt bra gör dom säkert..
.
Ska använda den lite i stallet senare idag, se hur bra den tar kort i såna miljöer, där brukar ju många sämre kameror gå bet iom att det oftast finns små dammpartiklar efter hö, sopning, halm, spån m.m. Så blir det antingen gryniga foton eller de där härliga gråa fläckarna på fotona som vi alla älskar..
.
Börjar bli hungrig också, frukost är väl nästan att glömma när nu klockan snart slår tolv redan, blir mer lämpligt med lunch skulle jag nog vilja påstå.
.
Är nåt så fruktansvärt godissugen också, på choklad, chips, chilinötter, glass.. Ja, i princip allt ni kan tänka er. 
Det enda som inte faller mej riktigt i smaken är smågodis, såna där små sötsliskiga saker med massa färgämnen och socker på.. Men jag vet exakt varför jag har såna cravings, får alltid det när jag käkar smärtstillande.. Hopplöst!
.
Ute är det fortfarande plusgrader och det har kommit lite regn nu på förmiddan och det skulle väl fortsätta hela dagen, dock skulle det gå över i snöblandat regn ikväll. Men till helgen kommer det lite kyla igen, skulle gå neråt minus på fredag och sedan hålla sej runt -5 dagtid sålångt min väderprognos visar ialla fall.
Lite snö verkar det som att det kommer också och det är väl inte alls fel om det nu ska bli kallt, så slipper det bli alldeles stenhårt i backen. Sen är det mycket ljusare och finare med snö också så det är välkommet!
.
.
Kram Sofia!

*Vad har hon fått av vilken ras?

Eftersom jag är fast i soffan med mitt ben/fot så får jag helt enkelt roa mej bäst jag kan. Satt och kikade på foton på raserna som finns i Panda. Ser likheter i henne både från Chihuahuan och Papillonen, men ingenting från Powder Puffen. Slänger ut lite bilder, roligt att höra vad ni tycker..=)
.
Chihuahua
  
.
Papillon
.
Själv tycker jag att hon är mest lik en Chihuahua, det är också vad jag har fått höra av folk som håller på med raserna. Men visst syns det att det är Papillon i henne också när man ser foton på dem.
.
Så, vad tycker ni?
.
Kram Sofia!

Pharma Arnika Ice!

Köpte det på Ge-Kås i höstas, har använt det ett fåtal ggr till Lucky. Tog hem det igår för att testa på mitt ben/foten, var ju tvungen att ha ner svullnaden lite innan jag blev tokig, det var ju därifrån mycket av värken kommer ifrån eftersoms skinnet är så vansinnigt spänt.
.
Ialla fall så klabbade jag på det igår, på en liten bit först för att se om jag tålde det. Inga problem, tog sedan på så stort område jag kunde, naturligtvis inte på skrapmärkena. Och jäklar vad det hjälpte, svullnaden gick faktiskt ner lite, men den största skillnanden var att det faktiskt tog bort en stor del av värken också.
Så denna produkt kommer absolut finnas i mitt stall framöver!
.
.
Kram Sofia!
 

*Knodden 11 år!

Grattis till gammelkissen som idag blir 11år!
Still going strong!
.
.
Kram Sofia!

Go kväll!

Ja, här ligger jag med foten i högläge och vilar..
Jag kan tyvärr inte göra så himla mycket mer än så för tillfället.
Men som jag har konstaterat är morgnarna allra värst, då är benet/foten som mest svullen och även till kvällen.
Sen verkar det gå ner lite under dagen, tack och lov. Men än kan jag inte mer än sätta ner tådelen yttepyttelite i marken, dels gör det ont, sen är det så svullet så även om jag skulle vilja trots smärtan så kan jag inte vinkla fotleden uppåt det minsta.
.
Tur man har hjälp av Tobbe i stallet. Eftersom jag hoppar på kryckor så kan jag ju inte göra alltför mycket nytta.
Men det är ändå bra för mej att komma dit och borsta, mysa lite med hästarna och göra fodret.
Dels känner jag att lite nytta kan jag göra och sen glömmer man foten/benet lite när jag får hålla på med mina fina tjejor. Längtar efter att få rida igen nu! Men det dröjer nog några dagar till skulle jag tro.
Jag brukar ju säga att kommer du upp själv så kan du rida, just nu skulle jag behöva en väldigt hög pall + någon som lyfter upp mej på pallen för att komma upp. Sen är ju inte Lucky i någon tävlingskondition så hon blir ju inte alltför tokig av att vila ett par dagar. Det var värre när jag bröt högerbenet, då var hon i full tävlingskondition och behövde verkligen motioneras för att inte bli tossig i hanteringen.
.
Idag blev det stallet på kvällen, tvättade Luckys mugg som ser kanonfina ut och pysslade lite.
Längtar verkligen till varmare väder så Pippi kan få det där badet snart. Men hon är så jäkla söt nu när hennes man har fått växa vilt. Ser verkligen ut som en liten hedponny. Blir gott till sommaren som skydd mot insekter också, till och med hennes futtiga pannlugg har växt några millimeter.
.
Har testat att smörja på Pharma Arnika Ice på foten/benet nu ikväll, den hjälpte endast lite mot svullnaden, men däremot tog den faktiskt (som utlovat på flaskan) bort lite av det onda, vilket var väldigt skönt.
.
Sen har jag bestämt att Pippi ska få skor på framfötterna vid nästa skoning den 30 Januari. När marken blir frusen ömmar hon ganska mycket fram + om hon går på grusvägar med stora stenar. Så snösulor i strl Mini får införskaffas vid nästa sväng in till stan. Blir bra för henne att få broddar i fram också, går hon ännu säkrare i hagen när det blir halt igen.
.
Kram Sofia!
 

Nu är vi lite trötta här hemma..

.
Efter en sväng i trädgården och lite mer käk så somnade vi gott, Dumle sover som en stock på golvet, Panda vaknar endast till en gång ibland.. Annars är det lugnt i mitt hus..
.
Kram Sofia!

Inte kommer våren än..

Har precis varit ute med Panda en liten sväng i trädgården.. Hon har fart som en dåre runt gräsmattan medans jag sakta har tagit med några meter i taget. Men hon var nöjd så då är allt bra..=) Nu har bägge hundarna fått frukost och när den är uppäten brukar det vara dags för en liten tupplur och sen ut i trädgården och sen sova ordentligt några timmar.
Rutinerna brukar se ganska så likadana ut här varje dag när jag är hemma på morgonen/f.m.
.
Kollade precis till hur min kamera låg till, den kommer mycket riktigt fram idag, sorterades inatt och ska anlända utlämningsstället under dagen. Så då vet jag vad jag ska göra i e.m/kväll..;)
.
Ute är det nästan vårkänsla i luften, även om det är knappa en plusgrad så känns luften inte alls sådär råkall som den har gjort tidigare, fåglarna har fått spader och kvittrar konstant. De stackarna tror väl att våren kommer snart, snacka om att de blir lurade när det kommer snö nästa gång. Fast om jag nu får vara lite gnällig kan det gott vänta med snö tills jag kan gå utan kryckor, även om jag älskar snön då det lyser upp allt mycket mer så är det inte speciellt praktiskt när man ska förlita sej på ett frisk ben och två jättelika tandpetare för att ta sej fram..
.
Ikväll blir det mys med mina finaste tjejer i stallet, är det fint i padocken ikväll så tänkte jag att Lucky ska få springa av sej en stund.
.
Kram Sofia!

Ny vecka

Helt otroligt vad December har gått fort egentligen, tycker nyss att det var i mitten av November och den första snön föll.
Och idag är det redan den 7 Januari. Inte många veckors vinter kvar, snart har vi en ny härlig vår här och efter det en lång skön sommar.
.
Idag ska min nya kamera anlända på utlämningsstället... Blir lite surig om den inte kommer. Behöver ju något att sysselsätta sej med nu när jag är lite invalido ett tag. Och jag kan inte komma på något bättre sätt än att lbekanta sej en ny kamera och kanske fota lite!
.
.
Imorgon hoppas jag på lite fint väder, dock visade prognosen mulet hela dagen. Men de har ju haft fel förr. Men ingen nederbörd ialla fall. Skönt, då kan Pippi gå utan täcke och lufta pälsen!
Men hade gärna haft lite sol, kunde jag satt mej på trappen eller nån sten och fotat hundarna lite medans de far runt i trädgården. Kan ju inte direkt hoppa efter dem på kryckorna... Eller, ja visst går det. Men det skulle varken gå fort eller va lätt att hantera kameran..
.
Nej, men om man skulle försöka sova lite. Klockan är snart halv ett och iofs ska jag ju inte upp imorgon, men ändå..
.
Kram Sofia!
 

Ledsen för dålig uppdatering..

Är strax dags för mej att sova, men vill vara vaken en stund till och njuta av att jag hittar ett läge att ha benet i som inte gör speciellt ont. Som jag redan skrivit om kom ju Sandra ut och fotade mej, Lucky och Spirit + Jenny och Cello. Jag red och Jenny visade trick. Det ska hon ha till ett projektarbete till sista året i skolan.
Tyvärr var marken lite förrädisk på ett ställe där det stått en hösilagebal för ett tag sedan, detta syntes inte utan det såg ut som vanligt halvfruset gräs. Problemet var att när jag kom och galopperade över det så gled underlaget iväg och jag och Lucky gick omkull, jag hamnde under henne med vänsterbenet och drog samtidigt i huvudet. Först kändes det inte så farligt och jag kunde haltandes och med bultande huvud ändå fixa hästarna efteråt + fixa det sista med stallet.
Tobbe fick hjälpa mej med det sista för det började göra mer och mer ont.
,
Väl hemma satte jag mej i soffan och kikade lite närmare på benet, förutom ett vackert skrapmärke och ett fint blåmärke som redan började visa sej så såg benet väldigt mysko ut, knöligt och ganska svullet. Men eftersom det inte gjorde mer ont än vad jag kunde stå ut med så la jag en kudde under knät och lät det va. Sen sa Panda att hon behövde gå ut och jag reste mej lite försiktigt, gick ett par steg och sen small det till, det gjorde så helvetiskt ont. Men jag tänkte att det är säkert bara svullnades som trycker på och nu när jag rör på mej så ökar väl blodcirkulationen som gör att det gör ont.
Hoppar i princip på ett ben fram till dörren och släpper ut hunden, men eftersom smärtar blev allt starkare så får jag ropa in Tobbe som hjälper mej tillbaka till soffan med hjälp av mina kryckor som jag tack och lov har kvar från när jag bröt högerbenet. Vi bestämmer ganska snart att ett besök på sjukan vore nog inte fel ifall det var något som faktiskt gick sönder inne i benet.
.
Så vi sätter oss i bilen och åker in till Ryhov, hann inte sitta mer än 5 min i väntrummet på akuten så får jag komma in och träffa de två första som kikar på benet. De vågar knappt röra det utan kollar bara syresättningen och lite sånt.
Får två Alvedon, jag vet ju själv att dessa kommer ju inte hjälpa ett skit men tar dem snällt och tänker att alltid blir de ju lite glada för att de fått ge mej lite medicin iaf. Blir ivägskjutsad i en säng in på ett rum, kommer en läkare efter ett tag och klämmer och känner. Misstänker framtur från foten och upp i benet med tanke på hur det ser ut.
Kommer in en sköterska som sätter nål i handen på mej och sen får jag morfin, det var nog det bästa med hela den upplevelsen, det tar bort den värsta smärtan och jag kan äntligen slappna av lite. Blir lite yr i huvudet, men hellre det än att ha ont. Sen är det dags för röntgen, de tar sju miljoner bilder i olika vinklar.
Ner till akuten igen, får veta att tack och lov är det inga skelettskador. Men benet är rejält blåslaget och det finns en del blodutgutningar och ett ledband i foten bakom fotknölen är av. Vid det här laget är benet och foten så svullna att jag inte längre har någon synlig fotknöl på utsidan. De lindar om benet ordentligt plus att jag får ytterligare recept på smärtstillande som ska hämtas på Apoteket. Sen får vi åka hem.. Sov ganska okej, vaknade två gånger och fick ta tabletter.. men emellan det så var det okej.
.
Imorse hade jag utsläpper, hoppade omkring på mina kryckor och med Tobbes hjälp fodrade vi, täckade och släppte ut de som stod inne. Nu var det bara fyra hästar inne denna natten, men det kändes som om det hade varit tio när vi var klara. Lyckades till och med leda min lilla Pippi hela vägen till hagen, hon är som tur så jäkla lugn och tar allt med ro, följer så snällt med matte i mitt tempo.
Nu har jag förutom en kort sväng på kryckor i trädgården legat i soffan och tagit det lugnt resten av dagen.
.
För er som är nyfikna på fotona så finns de inne på FB, de ligger taggade inne på min sida så det är bara att kika under foton!
.
Kram Sofia!

Lördag

Ska börja plocka fram lite frulle strax, hundarna har varit ute precis och vaken har jag varit i lite över en timma.
Tänkte vara ute i stallet till strax efter tio, inte senare än halv elva. Strax efter elva kommer Sandra, jättelängesen jag träffade henne nu. Hon var medryttare på Ludde ett tag innan han skadade sej.
Hon ska fota bl a Lucky och Cello för sitt projektarbete i skolan. Lucky som westernhäst och Cello som trickhäst..=)
Liten länk till hennes FB sida, gå gärna in och gilla! Hon tar jättefina foton!
.
https://www.facebook.com/pages/Projektarbete/233290920137601?fref=ts
.
Igår grejade vi ute i trädgården en sväng på förmiddan, ni ska få se bilder på vad jag grejade med lite senare..
Var i stallet till strax innan ett, blev en sväng runt Ronden..
.
Kram Sofia!

Idag kom Pandas halsband!

.
Både jag och Panda är helnöjda!
.
Kram Sofia!

Morgondagens planer

Ja, vad har jag gjort för nytta denna dagen då?
Det ska jag ärligt säga er, inte ett skit!
.
Har i princip legat i soffan hela e.m och kvällen. Förutom när hundarna skulle ut naturligtvis.
Tvn har gått i ett och ett par filmer har avverkats under den senare halvan av denna dag.
Morgondagen bjuder inte på något extremt spännande, lugn hemmamorgon, hundpromenad och sen stallet på kvällen.
Hade tänkt köra lite godisletande med Dumle imorgon, se om Panda vill hänga på och göra samma fast en lättare variant. Annars blir det vanlig lydnadsträning för henne. Har flera nya trick jag skulle vilja träna in, med det gäller att inte ha för bråttom, ta en sak i taget och befästa det jag redan tränat in ännu lite till.
Men ska träna platsliggande ute imorgon, se om jag hittar någon torr plats annars får jag ta med något ut som hon kan ligga på bara...=)
.
.
Kram Sofia!

Onsdag

Här hemma har vi precis käkat lite lunch, nu blir det vila en stund och sen ut och greja lite.
.
Stallet är redan avklarat, blev bara två timmar lagda där idag. Men mockning och foder går ju fort, sen tog jag en promenad med finaste svart istället för att rida, då sparar man ju massa tid som det hade tagit att få på all utrustning.
Blev ialla fall en promenad på 50 min, gick förbi Slättered och tillbaka. Lucky verkade väldigt nöjd när vi kom tillbaka så det kändes som om det var fullt tillräcklig motion för henne idag.
.
Kram Sofia!

Funderar..

Funderar på en sån här till Panda, ska kika på dem imorgon. Hon har ju växt ur sin nuvarande sele.
Den finns på Höök och kostar 129,-
.
.
Kram Sofia!

Tröttis...

Jag är supertrött så det får bli ett kortis inlägg nu ikväll.
Dagen har i det stora hela varit väldigt bra, började med att åka ut till stallet och morgonfodra, täcka och släppa ut.
Tog en långtur runt Arnared tillsammans med Jenny och Cello, när vi kom tillbaka hade vi varit ute i 1h och 50 min.
Tyvärr var det mycket is på sina ställen, så det blev endast lite trav. Tillbaka i stallet blev det lite vattenträning för Lucky, duktiga tjejen gick i och plaskade sedan runt, allt som behövdes var att Cello gick i före..
Mockade och fixade foder innan det var dags att åka hem.
.
Pizza från Amigo fick bli dagens lunch, sen hem och bli väldigt välkomnad av en superglad liten Panda och Dumle.
.
När lunchen var uppäten och magarna fått vila en stund drog jag med Tobbe ut på en promenad tillsammans med hundarna. Tanken var att vi skulle gått en sväng upp i skogen och kollat om en grind fortfarande var stängd och sen vända där. Men vi knatade på och var snart ute vid Sägnernas Hus och sen bara fortsatte vi. När vi sen kom hem hade vi varit ute och gått i över en timma. Sen sov jag och Panda väldigt gott en lång stund..
Panda gick lös halva vägen och i sele den biten som var på stora vägen och i samhället, hon är så jäkla duktig. Lämnar aldrig min sida och har stenkoll på mej hela tiden...<3
.
Sen dess har vi slöat i soffan och kollat på först Librarian 1 och håller nu på med 2:an.
Blir en sväng in i duschen snart och sen lite kvällis och efter det är det nog strax godnatt eftersom jag är supertrött.
.
Kram Sofia!

Gott Nytt År!

Med detta inlägg vill vi önska er ett Gott Nytt År och välkomna 2013, hoppas det kommande året bjuder på en massa roliga händelser och blir riktigt bra!
.
.
Kram
Sofia, Tobbe, Dumle, Panda, Lucky, Pippi, Knodd och Skunk!

RSS 2.0