Håll tummarna för oss nu...!

Vad har den här dagen bestått av då, jo dagen började med sovmorgon (underbart!), låg i sängen till strax innan nio. Satte mej sen vid tvn och käkade lite frukost tillsammans med pojken. Gick därefter ner och köpte nytt busskort, förmodligen det sista mellan Jönköping och Gränna. Nästa månad blir det ett från Östgötatrafiken istället.
Tog bussen ut till till stallet och plockade in Lucky, borstade och lät sen henne stå och vila en stund i sin box medans jag hjälpte Monica kratta ihop det höet som regnade bort nere vid "gräspadocken". Det brann bra trots att det var lite surt på sina ställen. Efter det luktade jag som ett helt scoutläger, gick upp till stallet och började linda Lucky, lagom när jag tänkte gå våran promenad börjar det ösregna, gick med Emma in en sväng istället. Efter ett tag ser vi att det klarnar upp, lagom när vi reser på oss för att gå ut börjar det ösregna igen. Jahopp, bara att gå ner och släppa ut Lucky utan promenad då klockan började bli för mycket för att jag skulle hinna innan jobbet.
Naturligtvis hade det slutat regna när vi släppte ut Lucky och Lady igen....suck, men gott för hästarna att få lite sol.
.
Jobbet var lugnt idag, jag fick skala och hacka en jäkla massa lök (måste ha retat upp nån...=P) + lika mycket sallad. Den som hade sett mej när jag var i full färd med löken måste trott att jag var nåt efterblivet mutantbarn som rymt från en testningsanläggning eller nåt med tanke på hur svullen jag var runt ögonen. Typiskt, enda dagen på hur länge som helst man bryr sej om att sminka sej så ska man fixa löken. Var bara att gå och tvätta bort innan man började, annars hade man varit tvättbjörn också.
.
Tobbe var snäll och hämtade mej efter jobbet så jag slapp vänta på bussen i regnet på Esplanaden. Vi åkte förbi Max och fuskade med lite hamburgare. Jag var vrålhungrig så det var välbehövligt...
.
Stannade till i stallet och slängde på Lucky hennes täcke då det ska regna inatt, kommer det säkert inget regn bara för det, men hellre på den säkra sidan än att behöva ta in en blöt, spänd liten häst imorgon.
.
Ser faktiskt fram emot att åka till Mantorp imorgon, längtar efter att få rida igen. Så alla ni som läser och alla som vet om att vi ska åka håll alla tummar och tår att lill-hästen är frisk imorgon, både hon och jag är ganska uttråkade av 30-mins promenaderna.
.
.
Kram Fia!

Veckan...

Ska strax göra mej iordning för att knata ner och införskaffa ett nytt busskort nu när det gamla sommarkortet gick ut igår. Hade totalt glömt bort att Calles öppnar 10.00, hade egentligen tänkt åka ut till tio, men det fick bli till 11 istället. Blir en promenad med finaste svart i det fina vädret och sen hem och duscha och göra mej iordning för jobbet. Denna vecka ser ut enligt följande:
.
Måndag: jobba 16-21
Tisdag: Mantorp 11.00
Onsdag: jobba 11-16
Torsdag: Adelöv, Ortopeden 14.20, nya hästen kommer
Fredag: jobba 16-21
Lördag: Jönköping eller Ödeshög
Söndag: jobba 16-21
.
Och sen ska 3 hästar hinna få sin massage också under veckan...
.
Tänkte fortsätta packa här hemma imorgon när vi kommer hem från Mantorp, det är visserligen ett par veckor kvar, men jag tycker aldrig man kan börja för tidigt. Hatar att stressa det sista.. Håller tummarna för att hon som var och kikade på huset vill ha det, eller att vi hittar nån annan snabbt..=)
.
Kram Fia!

Gårdagen...

Alldeles strax dags att äta lite frukost, sen ta en promenad med monster innan stallet. Klockan 16.00 börjar jag jobba och sen är jag inte hemma förrens mitt i natten, bussarna går ju inte så bra sent på kvällarna på helgerna. Eller rättare sagt anslutningsbussarna till Grännabussen.
.
Åkte ut till stallet till halv elva igår, gick en promenad med finaste svart och pysslade om henne efter, blev inte så många timmar, hem och vila och städa lite.
.
1+2 Lila trött som matte 3. Lite piggare efter promenaden 4. Jagar äppelbitar i vattnet, lååång näsa
.
Kram Fia!

Sitter i soffan...

Lördag morgon... sitter här i soffan och funderar på om man ska försöka pilla i sej lite frukost. Ska försöka vila så mycket som möjligt idag, vart lite krasslig inatt så jag är hemma idag och jobar 16-21 inatt istället.
.
Ska ut till Lucky halv elva och se till henne, hade ju heldag igår så hon gråter kanske inte om det blir en snabbis idag. Var underbart att ha 6 timmar i stallet igår, hade väl iofs en del jag behövde göra hemma, men när jag är ledig och Tobbe ändå jobbar vill jag tillbringa så mycket tid som möjligt i stallet. Hann både med en promenad med finaste svart, prova alla täcken (finns ett 100g blått jacson regntäcke i strl 145 till salu om nån e intresserad) och även ta en tur på Lisen...räzerponnyn! Aldrig ridit henne innan, men vilken go fjording.. Kanonponny verkligen! Kunde knappt sluta skratta i början för hennes små steg (hon är bara c-ponny). Men hon har ju westernsadel till henne så jag kände mej snart hemma på hennes breda rygg. Men oj vad fel jag har haft i att Lucky har lite ponnysteg, det har hon verkligen inte, hon har storhäst steg så det smäller om det. Det är nog det att jag jämfört med Ludde alla år och i jämförelse med honom får ju många hästar ponnysteg.
.
Tog lite foton igår (så ovanligt), men jag tycker det livar upp bloggen lite mer!
.
1. Acke är inte så bra på att posa. 2. Elvis är desto bättre. 3. Nu börjar det bli lite troll med all man. 4. Sätter man sej i hagen någonstans kommer Lucky genast och ska beta precis jämte.
(Alla bilderna är som vanligt klickbara för större format)
.
Kram Fia!

Morrn!

Dags att starta denna dagen ordentligt snart kanske... Har lovat mej själv att ha lugn morgon fram till 10.00... Har varit vaken stora delar av natten/tidiga morgonen... Snorig och ögonen rinner, börjar nästan tro att det inte är en förkylning, utan nån allergi.. Men mot vad? Har inte tillfört nåt nytt här hemma sen igår vad jag vet...
Har käkat frukost och väntar just nu på att mitt the ska kallna något så man kan dricka det utan att det bränner.
.
Tänkte åka ut till Lucky framåt tidiga e.m, verkar bli gott väder idag ialla fall. Men jag känner av att det börjar bli höst i lederna, är ganska mycket mer knackig på morgonen än vanligt. Har också börjat svullna på kvällarna, ffa i händerna. Ett varmt bad vore ju inte helt fel... Men snart så!
.
Nehe, här ska inte jag sitt och slöa, kolla väderprognosen för dagen och helgen, sen klä på sej lite och sätta fart!
.
Kram Fia!

Så var denna dagen slut...

Äntligen hemma efter dagen... Var i stallet 11.00, tog in vackraste och pysslade i 1,5 h med henne, hon är en sån där härlig häst som bara njuter av att man fixar och grejar med henne i flera timmar...<3
Blev en 30-min promenad runt Ormestorp idag också (vi har ganska dåligt med korta rundor, eller rättare sagt, vi har 1).
Gav henne mat och släppte ut henne, hon fick sista dosen Metacam idag, egentligen var sista igår, men det fanns för 200kg kvari flaskan så jag tänkte att hon lika gärna kunde få det också. Ingen puls och kalla hovar hade hon idag, lite gallig i bägge framkotor, men det försvann efter promenaden. Kylde med kylgel för säkerhetsskull.
.
Bild 1+2 finaste innan promenaden, bild 3+4 bushästen som tycker att hon har långtråkigt lyckas komma loss ur uppbindningen och ställa sej åt helt fel håll medans jag var borta 30 sek och sen banka på boxdörren för att höras så mycket som möjligt.
.
Tog bussen till jobbet 15.19, rullat in folk lite hela tiden, men ändå känts dött. Kom in en amerikansk familj bestående av 2 vuxna, 2 tvillingdöttrar och en lillebror. Snacka om apor till barn, tog lika lång tid att städa efter den familjen som det vanligtvis tar att städa hela restaurangen. När jag trodde att jag äntligen var klar öppnar jag toadörren för en sista kik, då har ap-barnen dragit ut toapapper över hela jävla toaletten. Visst att jag kan tycka att fri uppfostran kan vara bra, barnen ska lära av sina egna misstag. Men vad fan lär dom sej av att slänga toapapper över hela toaletten på en svensk restaurang... Jo, att personalen städar efter dem!
.
Älsklingen stod och väntade på mej utanför jobbet när jag slutade, han skulle egentligen åkt och inhandlat flyttkartonger efter det att han slutade 20.00, men han hade glömt kortet hemma så det får bli imorgon istället.
Blir skönt att börja packa lite redan nu, jag hatar att göra allt i sista sekund och behöva stressa. Visserligen har vi mer än en månad på oss, men ändå.
.
Imorgon är jag ledig, så himla skönt om det inte var så att dagen består av städa, städa, städa och så lite städa för omväxlings skull. Men ska ut till stallet också...=) Skönt när man inte jobbar, slipper man stressa, jag hatar att stressa när jag är hos Lucky.
.
Kram Fia!

Det går åt rätt håll hela tiden...

Blev lite ändrade planer idag, jag var halvt medvetslös när klockan hade ringt imorse strax efter sju, hade planerat att åka till stallet tidigt, men det blev inte riktigt så. Så vi tar Ödeshög en annan dag.
Åker ut till stallet med 10.48 bussen, tar min vanliga promenad med vackraste svart och hem igen för att göra mej iordning för jobbet.
.
Tycker det känns som att allt går åt rätt håll med Lucky, började lyssna noga på hennes takt när vi har varit ute och promenarat, första dagarna kunde jag höra att det var lite i otakt eller hur man nu ska förklara, det lät inte jämnt liksom, även om det inte såg konstigt ut. Så jag har gått och ill-lyssnat varje dag och hört takten bli jämnare och jämnare.. Igår var takten helt jämn förutom enstaka steg i nerförsbackar (vilket iofs inte är så konstigt), gick ut med henne på asfalten, helt jämn takt hela vägen... Så underbart!
Och hon är pigg och superglad! Tycker nog att livet som konvalicent är pisstråkigt... Hon lever för våra små promenader...=)
.
Kram Fia!

Ja dessa tokiga djur...

Mjuka filtarna som läggs fram ratas oavbrutet, istället är det tangentbord, böcker m.m. som gäller för våran misse Knodden.
.
.
Dumle däremot, desto mjukare desto bättre. Helst ska han krypa upp på soffkuddarna som står lutade mot ryggstödet, krafsa ner dem i en hög och sen sova på dem...
.
Kram Fia!

Dagen lider mot sitt slut...

Även denna dagen lider mot sitt slut. Dagen började med att jag vaknade 8.30, upp och fyllde i pappret till Försäkringskassan (som nu ligger på lådan)... Gjorde mej iordning och åkte till jobbet 9.48, jobbade 11-16.15 och tog sedan bussen hem 16.33, knökafull med övertrötta kontorsråttor, som vanligt försöker jag hitta den som ser minst sovbenägen ut av dem så man slipper vara livrädd att nån ska somna och trilla mot ena axel eller nåt...(isch!)
Den jag valde idag höll sej vaken hela vägen...=)
.
Gick med Dumle-bus när jag kom hem, den hunden har kunde inte bry sej mindre om att han är ensam hemma ett par timmar, öppnar dörren... Ingen hund, går in, ingen hund, hänger av mej jackan och tar av skorna, då kommer en väldigt sömnig vovve från sovrummet och blinkar mot mej.. Har han legat och sovit i sängen...=P
.
Åkte ut till stallet 18.18, tog in Lucky och gick våran 30-min promenad, hon var på bushumör, först stötte vi på två småtjejer som plockade svamp eller nåt liknande en bit inne i skogen, de blev utstirrade och drakblåsta på... Sen kommer det en cyklist i 320 km/h, där valde vi istället att hoppa rätt upp i luften och landa med hovarna så långt ifrån varandra som möjligt. Efter det blev turen ganska lugnt tills vi vänder hemåt, bakom oss kommer det en joggare, Lucky blir jätteglad och uppspelt, sätter svansen i vädret och huvudet högt ala arabstil. Hon spänner upp sej och dansar fram i trav ett par steg. När jag ber henne lugna sej och gå ordentligt så tittar hon lite surt på mej under luggen och tycker jag är skittråkig...
.
Väl hemma fick hon en sudd hö och lite kylgel på benen som för övrigt var helt rena och kalla utan puls.
Idag var sista dagen för Metacamen, nu har hon fått det i sex dagar sammanlagt.
.
Imorgon blir det jobb 16-21 (ledig fredag istället), ska hinna med en tur upp till Ödeshög och stallet på morgonen.
Undrar om morgondagen blir likadan som idag på jobbet, studenterna hade inspark eller liknande och vi vart invaderade med en massa ungdomar under fyra av de fem timmar jag jobbade, vi hade nog inte ens fem minuter som det inte var en massa folk inne. Sen kommer de ju i klungor om minst fem stycken varje gång också.
.
.
Kram Sofia!

Mitt i natten...(23/8-11)

Snart dags att sussa lite, jobbar 11-16 imorgon, blir det hem och ut med Dumle och sen stallet på e.m./kvällen.
Funderar på om Dumle kanske ska få bli med till stallet imorgon, gå en långpromenad med honom därute istället kanske. Men får se vad jag känner för, beror på hur trött jag är efter jobbet.
.
Torsdag är jag ledig, ev blir det till att massera Mars på morgonen. Men får se hur hans regnskållor har läkt tills dess. Stackaren, men nu var det på bättringsvägen sa Sara...=)
.
Det var en lugn dag på jobbet, enda skojsiga som hände var väl ett äldre par som pratade franska kom in, inte ett ord engelska kunde eller förstod de. Och ni vet ju hur mycket franska jag kan.. absolut ingenting...!
Men de fick ju sin mat och verkade nöjda ialla fall, sen om det blev precis det de menade från början det vet jag inte...=P
.
Bussresan in var även idag en spännande historia, bussen ska vara vid min hållplats 15.19, 15.28 kom den äntligen, precis innan jag ska gå av vid Elmia (utanför jobbet) så håller de på att bygga en ny ishall (tror jag iaf) och den hållplatsen är avstängd så bussarna får köra en lång omväg och sen ner vid Rosenlundsbadet. Trots detta var bussen bara en minut sen, vågar inte tänka på hur fort han kört ner mot Jkpg...
.
Hemresan blev desto lugnare, åkte fin-saaben hem...=) Stannade till på Max vid ekhagen, de lär ju inte vinna några priser i effektivitet ialla fall. Ser vansinnigt illa ut att 1 jobbar, 2 står och glor och den 4:e hänger över kassan och fnittrar ihop med sina "civila" kompisar när det är en kö minst 5 personer i kassan.
.
Kram Fia!

Tisdag

Snart dags att göra sej iordning för att åka till jobbet. 16-21 idag också, goa tider. Jobbar tis-ons och fre-lör denna veckan. Det märks att folk är tillbaka på jobben och skolan nu, luncherna har ökat och e.m/lvällarna är lugnare.
.
Åkte med Emma ut till stallet halv nio imorse, trött som fasiken. Men till slut kom vi iväg på en liten tur, Emma och Monica ridande på Acke och Lisen och jag gick med Lucky, vi vände en bit efter Ormestorp, ska ju inte gå mer än 30 min per dag, Lucky blev lite olycklig när vi vände och kompisarna fortsatte bortåt, hon gnäggade ett par gånger sen kom hon väl att tänka på att Lady och Elvis väntade där hemma så blev det lite mer fart på henne...=)
.
Kram Fia!

Sista lediga dagen för denna gång...

Sista lediga dagen för denna gången, imorgon blir det jobb igen 16-21, inga betungande arbetstider förvisso, men ändå.
Ska ut till vackraste hästen på morgonen, hade tänkt åka åtta, men lutar nog åt att det blir nio. Ifall jag inte kan sova inatt heller så är det skönt att ha nån timma extra på sej på morgonen och vila sej.
.
Vi började kika på Fast Five, den femte filmen i raden och i denna medverkar både Vin Diesel och Paul Walker...=)
Orkade dock inte kolla klart, vi är så trötta bägge två så det får bli imorgon istället. Men det vi har sett verkar vara riktigt bra, som vanligt är det ju full rulle i filmerna och man vill inte släppa tv-rutan med blicken i alltför många sekunder.
.
Rocksjö kom ca 17.00 och fixade Luckys hovar, så nu har hon "överrullningsskor" igen och sidokappor både bak och fram. Jättefin är hon lilla skruttan... Och hon var så himla nöjd att det var den vanliga hovisen som var tillbaka. Han hade med sej en ny lärling idag, en kille denna gången. Lucky visade sitt missnöje över att denna vilt främmande människa skulle röra hennes hovar med att sura och lägga öronen bakåt och inte alls vilja samarbeta när han skulle raspa lite på utsidan av hovarna när Rocksjö fixat själva skoningen. Hon är mycket egensinnig den lilla hästen, vet verkligen vad hon vill.. Undrar vem hon kan vara lik...?
.
Efter stallet blev det en sväng in till Jkpg och handla lite på Biltema och Citygross. Vi hann även med ett besök på Ikea innan det var dags att åka hem igen. Då kunde jag knappt hålla ögonen öppna.
Nehe, dags att krypa ner i sängen och vila ögonen ett par timmar!
.
Kram Fia!

Nattsvammel...

Sitter vaken än, mycket som snurrar i huvudet just nu. Läste ut boken för ett par timmar sedan, ute börjar det ljusna. Klockan ringer om ca 2,5 h. Känns inte som att jag kommer somna innan dess. Det är konstigt att jag kan vara så himla pigg med tanke på hur dåligt jag sovit de sista nätterna. Jag känner att det behövs en förändring snart, annars kanske jag finner mej golvad för att livet slagit undan benen på mej...
.
Jag längtar till nästa tisdag, längtar efter att få höra veterinären säga att det här ser ju kanon ut, hem och rid med dej. Börjar så sån enorm ridabstinens, fingrar på sadeln varje gång jag går förbi den.
Min vackra lilla flicka.. skynda dej att bli frisk...<3
.
.
Kram Fia!

Trötta söndag...

Kikat på Gustav, och nu Gustav 2... Kan inte missa vissa likheter mellan Gustav & Ådi och Knodden & Dumle.
Särskilt i ettan när katten i filmen upptäcker att hunden sitter i bilen och ska följa med dem hem, exakt Knoddens min när vi kom hem med Dumle första gången.
.
Från en annan scen, men samma min.
.
Blir väl till att gå och gosa ner sej i sängen snart, har en del att göra imorgon. Blir en liten biltur på förmiddan/mitt på dagen, sen kommer hovis nån gång runt/strax efter 17.00 och fixar Luckys tassar.
.
Dagen idag började med att jag sov alldeles för länge, vaknade 25 min innan bussen skulle gå, men hann ut med hunden och klä på mej innan det var dags att rusa. Först på dagens schema stod massage i Ängaskog.
Efter det var det finaste svarts tur att bli ompysslad. Gick promenad upp till Ormestorp och vände. Hade med oss Emma och 3-åringen Elvis bakom, så duktig va han lille skiten, mötte mopeder på hemvägen, inte va han rädd för dem inte...=) Luckys medicin slank ner den som den skulle idag också...=)
.
Kom hem strax innan 16, ut med hunden och sen lägga sej i soffan och fortsätta på boken jag började på i förrgår, Farliga Vidder... Läste den för många år sedan, kan jag ha varit 13-14 då? Så det är som att läsa en ny bok, kommer knappt ihåg någonting av den, kommer faktiskt inte ens ihåg om jag läste färdigt den då.
Lyckades somna till i 20 min innan Tobbe ringde och sa att han var påväg hem, vilade en stund till sen tog vi en tur ner till affären och köpte lite gottis till kvällen och sen blev det en kycklingrulle från Thörns...=P
Underbart när man kommer in och det första han som äger stället säger är "Det vanliga idag?"... Folk tittar så dömande på en, "Jaha, här äts det skräpmat varje kväll minsann!"... Hehe, det bjuder jag dem gärna på.
Så ofta äter vi inte, nån gång i veckan kanske, grejen är att jag alltid äter samma sak. Kycklingrulle med endast kyckling, pommes, tomat och massor av kebabsås!
.
Kram Fia
(Fotona jag tog idag laddar jag upp imorgon, orkar inte det nu ikväll)

Njuter av lugnet...

Sitter och njyter av lugnet hemma i soffan, hunden vilar och katten stensover... Har varit ute hos finaste svart på morgonen, skulle åkt ut till 7.00, men glömde helt av att det var lördag idag och att bussen inte är ute förrens 7.30 när vi bestämde igår. Men min prinsessa stod inne och halvsov och väntade så snällt när jag kom trots att de andra redan var ute...=) La på henne täckt och släppte ut, tänkte hon skulle få vara ute en timma innan jag hittade på nå annat med henne. Mockade, hällde ut vattnet, sopade och gjorde iordning hennes mat.
.
Efter en timma tog jag in henne igen och tog 30-min promenaden direkt, det var en mycket pigg skrutthäst som villigt följde med boråt stigen. Hon var väldigt busig, tog tag i min jacka och drog flera gånger, eller pep och ruskade på huvudet och travde iväg ett par steg. Hon tyckte nog gott att vi kunde ha sprungit en bit och lekt på vägen.
Lilla bushästen...<3
.
Väl tillbaka la jag på BlueLotion och lindade över, fick hon stå med det 1 h medans hon fick sin mat plus en liten tuss hö. All mat inkl Metacamen gick ner idag också...=)
Släppte ut henne utan täcke, vädret verkar bli rätt gott idag ialla fall, kan behövas efter gårdagens regnoväder.
.
.
.
Kram Fia!

Nu är hösten här...

Ska strax ställa mej i duschen och sen göra mej iordning inför kvällens jobb. Utanför fönstret fortsätter regnet att falla. Var ute och petade i Lucky hennes medicin innan, Emma kom när Lucky hade varit inne ca 30 min, hon tog in resten så skulle hon släppa ut dem senare. Men ikväll åker de in i boxarna igen, så jäkla ruggigt höstväder, nog för att jag är för mycket utevistelse, men jag tror inte hästarna tycker det är speciellt roligt att stå ute i hällregn och blåst 1,5 dygn.
.
Lite skillnad från igår då jag tog dessa bilderna på Lucky och kompisen Lady.
.
.
Idag var det en något blötare häst som mötte mej i hagen, är så himla glad för att jag slängde på henne regntäcket redan igårkväll...
.
.
Kram Fia!

Sitter på A6

Sitter inne på A6 Center och tittar på regnet som öser ner utanför, såg att de hade utfärdat en klass 1 varning för Gränna tidigare imorse. Ska komma minst 40 mm regn idag tydligen. Bussen mot Gränna går 10.34 från Rocksjön, är i stallet ca 11.13... Tänkte ta in henne så hon får torka lite och ge henne maten plus Metacamen. Blir nog till attn spruta direkt i munnen på henne istället för på maten för då tror jag knappast hon äter det. Men testa med en del av medicinen kan man ju alltid göra.
.
Kram Fia!

Mycket ska göras...

07.48 går bussen ut till Stamseryd, ska upp till Ängaskog och massera Mars. Innan dess ska jag helst ha hunnit få i mej mitt te, ordnat till risbusken som påstår sej vara mitt hår och gärna klä på mej också. Så varför sitter jag här egentligen!?
.
Är så himla glad att jag slängde på Lucky täcket redan igårkväll, ska regna hela dagen och ända tills imorgon mitt på dan.
Kanske får ta in henne ikväll om det blir för jäkligt.
.
Efter Mars massage ska jag in till Jönköping och hämta Lucky Metacam och efter det ut till stallet och fixa med henne. Hem, promenera hunden och sen göra mej iordning och åka och jobba kväll...
.
Kram Fia!

Mer utförligt: Mantorp

Hemma och ska strax käka lite lunch innan det är dags att ställa sej i duschen och sen åka och jobba kväll.
.
Lovade ju en lite mer utförlig förklaring hur det gick hos veterinären i tisdags. Lastning tog ca 15 min, hon stod jättefint hela vägen upp. Hoppade lite jämnfota enstaka gånger och bankade rätt mycket med framhovarna från och till, men inga panikattacker...=) Hon var inte ens svettig när vi kom fram till Mantorp. Vi hade gott om tid på oss hela tiden och hann till och med fika lite innan det var dags att äntra löpargången med Lucky.
.
Inne på löpargången såg allt fint ut, in i ridhuset för longering. Hon upptäckte en oregelbundenhet fram. Såg det själv också, vilket var skönt så man är med på vad de hittar och ser. In till löpargången igen, börjde igenom hela hästen, halt HF och även lite VF, bedövade HF kota. Helt ren. Nu var hon istället lika halt VF, bedövade den kotan också. Helt ren. Kunde alltså konstatera att det var kotledsinflamation det handlade om.
.
Hon hittade även puls och värme i framhovarna, något jag själv inte känt tidigare i dagarna. Jag känner ju alltid på henne när jag visiterar henne eftersom det är en fånghäst. In till röntgen och röntgade bägge fram. Inga pålagringar, ingen rotation, ingen sänkning, ingen hovbroskförbening inget alls egentligen. Villket är mycket lovande för att inflamationerna i kotorna ska läka snabbt och ordentligt. Det enda hon hittade var en "uppljusning" i HF hov, runt det jag antog var kötthoven. Vilket ytterligare förstärker misstankarna på att fång är med i spelet.
.
Så de sprutade bägge kotor fram och jag fick recept på Metacam som hon ska äta som förebyggande mot fången. Så bethandlar vi från alla håll så att säga..=)
.
Återbesök är som jag skrev igår den 30/8 kl 11.00... Fram tills dess ska hon skrittas för hand ca 30 min per dag. Och hon får gå ute i hage, dock en lite mindre och plattare.
.
Lycklig häst som fick komma ut i hagen igår efter att ha stått inne länge...

.
Håller på att fylla i Luddes papper till försäkringsbolaget, var ju en himla massa frågor som jag knappt fatta hälften av. Men jag tror att jag fått ihop det, ska bara fylla i sista uppgifterna sen skicka in det.
.
Kram Fia!

En snabb uppdatering såhär på kvällen.

Imorgon kommer ett längre inlägg, har inte haft internet tidigare idag och orkar inte skriva nu ikväll. Är supertrött efter jobbet. Men alla ni som frågat och undrat hur det gick hos veterinären kan jag meddela att allt gick bra. Hon är sprutad i framkotorna. Ska tillbaka om 2 veckor på återbeök...
.
Men mer utförligt ang hur allt har gått kommer imorgon!
.
Vilar i boxen efter dagens händelser...

.
Kram Fia!

Snart dags att åka...

Snart dags att klä på sej och pallra sej iväg till bussen för att åka till stallet. Tar in Lucky det första jag gör och fixar iordning henne, sen får hon stå och fundera lite i boxen medans vi hämtar släpet. Lite nervös e jag allt, inför lastningen, sist hon åkte ramp-transport var när hon fastnade, efter det har hon endast åkt Step-Up... Men jag tror det ska gå bra, släpet vi lånar är stort och ljust...=)
.
Det blir tjejligan som åker idag, jag, mamma och Emma... Tobbe ville vara hemma och sova..=P Men jag kan förstå honom, dom få dagar han är ledig vill han väl vara hemma och ta det lugnt, igår var ju inte direkt någon lugn dag och det blir det inte imorgon heller.
.
Får jag inte glömma att ta med transportskydden som varit hemma på tvätt heller, hon åker fortfarande utan bak, när hon blivit lite mer van vid åkandet igen kan jag testa att börja med strykkappor bak, men än så länge funkar inget, hon får panik, rädd att hon ska fastna stackaren kan jag tänka.
.
Nu får alla hålla tummarna för oss att allt går bra idag, både med lastning, körning och naturligtvis undersökningen!
.
Kram Fia!

Väder, väder, väder...

Underbart uppvaknande man fick idag, eller inte... Regnet öser ner utanför fönstret, min första tanke gick till Lucky, men kollade termometern och insåg snabbt att det var 17 grader varmt ute så då är det ju ingen fara alls. Värre är det när det kryper neråt 10, under 10 grader. Tror bara att det skulle regna på dagen, sen skulle det avta tills ikväll... Skönt..=)
Imorgon ska det bli ganska fint väder, skönt att slippe lasta i pissregn för en gångs skull, lyckas ju nästan alltid pricka in dåligt väder när vi ska lasta Lucky annars.
.
Ska alldeles strax ta mej lite frukost och sen göra mej iordning, ska in till stora staden med Sara.. Så vi se vad vi hittar på för nåt..
.
Kram Fia!

Sista dagen på veckan...

Äntligen har dagen lugnat ner sej, krypit ner i soffan och tänkte kika på en film, men internet är inte sammarbetsvilligt ikväll så vi låter det ladda en stund medans jag fixar till håret på Tobbe.
.
Lucky fick en promenad på 35 min + att jag longerade henne i trav 5 min för att kolla hur hon såg ut. Hon såg hur fin ut som helst, jätteglad över att få springa lie..
Gav henne käk och masserade in arnika på det onda benet sen släppte jag ut henne till hennes kompisar igen. Lady kom och hälsade som vanligt med ett par tjut, sen vallade Lucky iväg Lady för att äta och hon såg nöjd ut över att ha henne tillbaka i hagen som "chef"...
.
.
Imorgon blir det först in till Jönköping med Sara vid 9.30, sen iväg till Ödeshög med Tobbe 14.30, sen hem och byta om och ut till stallet och motionera Lucky. Så det blir fullt upp imorgon också.
.
Tisdag blir det Mantorp med finaste svart.
Onsdag jobba 16-21
Torsdag jobbar 16-21
Fredag Mars massage 8.30 sen jobba 16.21
Lördag jobba 16-21
Söndag Fakir massade på f.m. + förmodligen mammas hästar + inhyrda
.
Emellan allt ska min egna häst motioneras, Dumle ska ha sitt och jag ska hinna en sväng in till Jönköping för att uträtta lite grejer som jag skjutit på ett par dagar nu för att jag inte hunnit.
Sen dyker det säkert upp mer saker, det gör det alltid!
.
Nu är det dags för sängen så jag orkar upp imorgon!
Natti Natti //Fia!

Mindre giftiga växter: Harsyra

SVENSKT NAMN: Harsyra

LATINSKT NAMN: Oxalis acetosella L.

.

GENERELL INFORMATION

Innehåller höga halter av fri oxalsyra och oxalat. Oxalsyran binder kalcium och ger hypokalcemi. Utfällt kalciumoxalat skadar njurarna. 600 g harsyra ger symptom på får. Harsyra blommar maj.juni med vita blommor som sitter ensamma på skaft från jordstammen. Sällsynt förekommer även former med rosa eller violetta blommor.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Hos får uppträder diarré, muskelkramp, hjärtarytmi, njurpåverkan efter konsumtion.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Harsyra är vanlig i hela landet utom längst i norr och i fjälltrakterna. Den är vanlig på alla typer av skogsmarker.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=harsyra&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Harris

SVENSKT NAMN: Harris

LATINSKT NAMN: Sarothamnus scoparius (Cytisus scoparius)

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också harginst. Hela plantan är giftig pga sitt innehåll av alkaloider. Harris är en lövfällande, ofta storväxt buske som kan bli upp till en och en halv meter hög, den är grön även under vintern. Växten blommar maj-juni med stora gula blommor som sitter ensamma eller parvis i bladvecken.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Upphetsning, diarré, förlamning, nedsatt hjärtrytm.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Harris är vanligaste i södra Sverige på sandig mark men den förekommer också längre norrut.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=sarothamnus+scoparius&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Getruta

SVENSKT NAMN: Getruta

LATINSKT NAMN: Galega officinalis L.

.

GENERELL INFORMATION

Innehåller flera olika substanser (galegin, hydroxigalegin, saponiner, bitterämnen etc) som kan ha giftverkan. Giftigheten kvarstår även efter torkning. Getruta blommar juli-ugusti. Blommorna är stora och vita eller ljusvioletta med violett ådring och sitter i skaftade rikblommiga klasar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Andnöd, smärtsam hosta, slem runt mule och nos, muskelspasmer, konvulsioner, även dödsfall (ffa hos får).

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Getruta som ursprungligen kommer från sydeuropa har i Sverige påträffats förvildad på kulturpåverkad mark i flera sydsvenska landskap, bland annat i Skåne, Blekinge, Östergötland, Västergötland, Närke, Södermanland och Uppland.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594


Mindre giftiga växter: Dårrepe

SVENSKT NAMN: Dårrepe

LATINSKT NAMN: Lolium temulentum L.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas även oäring. Gröna plantor före fruktsättning är ofarliga. Fröna innehåller vanligen ett sterilt svampmycel och flera alkaloider, samt corynetoxin (bakterietoxin). Dårrepe är ett ettårigt gräs med mörkt grågrön fårg. Stråna är styva och kan bli en meter höga. Arten blommar juni-juli.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Leversvikt, kramper, buksmärta, störningar i centrala nervsystemet, och efter förtäring av större mängder frö bedövning, andningsstillestånd och död.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Dårrepe är mycket sällsynt och påträffas numera endast tillfälligt. I äldre tid var det ett vanligt ogräs i sädesåkrar men försvann med bättre utsädning.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=d%C3%A5rrepe&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Brakved

SVENSKT NAMN: Brakved

LATINSKT NAMN: Frangula alnus Mill.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också sprakved, braktorn, tröske, toste. Brakvedens frukt och bark är giftiga då de innehåller glykosider som har starkt irriterande verkan på magslemhinnan. Brakved är en lövfällande buske elleri bland litet träd med omvänt äggformade blad, små vitgröna femtaliga blommor i knippen och svarta stenfrukter. Växten blommar under hela sommaren.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Gastroenterit, kolik, nedsatt aptit, kraftig (ibland blodig) diarré, kramper, njurskador, kastning.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Brakved är vanlig i nästan hela landet, utom i fjälltrakterna där den är sällsynt. Den växer på fuktig mark, i skogar, lundar och vid stränder.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=brakved&tbm=isch

Vem fan beställde regn!?

.
Inte jag ialla fall...=/

Lördag...

Sitter hemma och pausar en stund innan det är dags att ta itu med nästa sak på listan. Äntligen har hunden varvat ner också... Ligger och halvsover jämte mej i soffan med tuggringen han nyss fick. Har varit ute i stallet och gått en långpromenad med honom tillsammans med Emma och deras vovve Zäta. Runt Prästekvarn. Ängaskog och Ormstorp.
.
.
Sen blev det sadelprovning på Acke. Hittade en som passade honom fint av de tre som åkte med hem igår.
Hade tänkt att åka upp till Grännalogen och kika på polkahoppet som idag är för ponnyer och imorgon för häst. Men skippade det, kanske tar en sväng upp imorgon istället.
.
Lucky fick vila idag, kom på att hon inte haft någon vilodag innan i veckan så det passade ju bra idag, tog in henne och gav henne mat, nu går även magnesiumet ner utan problem, hon behöver bara ett par dagar att vänja sej vid smaken.
Sen blev det pyssel en stund vilket hon verkade uppskatta mycket, en dusch med sommarspray och sen ut i hagen igen.
.
Vi tog bussen hem och nu har vi käkat lite både jag och hunden..=)
.
.
Igår åkte jag ju in till A6 när jag var klar med stall och allting här hemma, när vi kör av riksettan och börjar närma oss Huskvarna undrar jag varför chauffören kör så in i helsike sakta, kryper verkligen fram. Kikar framåt, men ingen moped eller liknanade framför... Tar av mej hörlurarna och förstår då genast vad det är frågan om, bussen låter som en 90-åring med bronkit, hackar och hostar och sen börjar den rycka och dör slutligen lagom när den svänger in vid en hållplats. Chauffören försöker få igång bussen igen, men den står där den står. Jag plus en del andra går helt enkelt av bussen och går den biten som är kvar till Esplanaden (bussen dog vid mjölkafållan) så alltså inte långt ifrån. Nästa buss som går upp till A6 är nr 13, vilket innebar att jag skulle bli 30 minuter sen upp än om jag hade åkt 101:an hela vägen. När jag väl kommer upp till A6 får jag rusa bort till affären där jag skulle lämna tillbaka jeansen som inte passade, får då reda på i kassan att jag inte får lämna tillbaka dem för det är endast 7 dagar på reavaror.. Eh, jaha, konstigt att tjejen i kassan sa 30 dagar då jag speciellt frågade ang detta när jag köpte dem. Men, men, inte mycket att göra åt, beslutet stod fast så det vara bara att ta med dem hem igen. Men den affären kan nog inte räkna mej som stamkund igen...
.
Vi åkte och handlade en sväng när Tobbe slutat och sen hem till Gränna igen..
.
Kram Fia!

Vad har hänt hittills...?

Kul att vi fick sommarväder ett par dagar till ialla fall..
Det blev en promenad på ca 35 min för Lucky idag, tillsammans med Emma på Acke och Lady med sin nya skötare Malin. Lucky tyckte nog att det var konstigt att det blev så kort sväng, men jag vill inte överanstränga henne nu fram till tisdag.
.
Efter ridningen fick Lady lite massage, lilla ponnyskrutten gillade det verkligen...=) Hittade lite bröte i ryggen på henne, men annars inga stora grejer.
.
.
Efter det blev det en spontan tur in till Jönköping, hann med Charlies där Emma lånade hem 3 sadlar för att testa på Acke. Sen Hööks och Eko. Fick med mej Arnika hem till Lucky, hennes är nästan slut...
.
Sen hem och käkat lite + promenerat hunden en kortis och nu är det dags att ge sej iväg igen snart...
Ska bara byta om till nåt mer lämpligt för A6, iofs får väl en del blickar om jag kommer in i mina lite för stora träningsshorts och urblekta linne...men kanske inte blickar av den bra sorten...
.
Kram Fia!

Mindre giftiga växter: Ormbär

SVENSKT NAMN: Ormbär

LATINSKT NAMN: Paris quadrifolia L.

.

GENERELL INFORMATION

Toxisk verkan ej helt klarlagd, troligen (steroida) saponiner eller glykosider. Ratas vanligen, förmodligen pga oangenäm smak, förgiftning är sällsynt. Konsumtion av 1.3 kg av växten har gett dock förgiftingssymptom hos häst.

Ormört blommar i maj-juni med en grönaktig blomma som sitter ensam i toppen av stjälken. Frukten är ett runt, blåsvart ohch blådaggigt bär.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Upphetsning, nervösa ryckningar, ökad puls, smärtsam urinering och tarmrörelser, vidgade pupiller.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Ormbär är ganska vanlig på fuktig, skuggg, mullrik mark i hela landet.
.
Foton
http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/trillia/paris/pariqua2.html

Mindre giftiga växter: Mistel

SVENSKT NAMN: Mistel

LATINSKT NAMN: Viscum album

.

GENERELL INFORMATION

Innehåller flera giftiga substanser, t ex viscotoxiner och viscumin. Mistel är Sveriges enda trädlevande parasit.

Msteln har skiljda han- och honexemplar och de vita saftiga bären bildar endast på de honliga exemplaren. Frukterna äts av fåglar och fröna passerar ut med spillningen, eftersom fruktköttet är klibbigt och segt bildas långa strängar som fastnar vid tunna kvistar där fröna kan gro. Den unga plantar skickar därefter ett sugorgan som den ansluter till trädets ledningsvävnad. På så sätt kan misteln ta näring ut trädet.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Kolik, andningssvårigheter, inkoordination, beröringskänslighet på buken, sällan dödsfall hos häst. Lokalt retande och vid resorption påverkan på hjärta och CNS.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Misteln förekommer huvudsakligen i Mälardalen och i östra Småland. Den växer framförallt på lind och lönn, men andra träd som aplar, hagtorn och popplar kan också vara värdar för mistlar. Däremot växer inte mistlar på ek i vårt land.
.
Foton
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lorantha/viscu/viscalb.html
 

Mindre giftiga växter: Ekorrbär

SVENSKT NAMN: Ekorrbär

LATINSKT NAMN: Maianthemum bifolium (L.) F.W. Schmidt

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också tvåbladkonvalj. Hela plantan är giftig. Ekorrbär är en lågväxt, flerårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Ekorrbär blommar i maj-juni med vita väldoftande blommor som sitter i täta klasar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Symptombeskrivning saknas.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Ekorrbär är vanlig i hela landet, utom i de allra nordligaste delarna. Den växer på skuggiga marker i skogar och lundar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=ekorrb%C3%A4r&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Bovete

SVENSKT NAMN: Bovete

LATINSKT NAMN: Fagopyrum esculentum M.

.

GENERELL INFORMATION

Skalade bovetefrön anses ofarliga, men djur som konsumerat stora mängder färska eller torkade plantor har drabbats av fotosensitivitet. Pigmentet fagopyrin anses orsaka giftigheten, och är giftigt även efter att växten torkats. Växten innehåller också cyanidin och flera antinutritionella substanser (trypsin- och proteasinhibitorer).

Bovete blommar juni-juli och de vita till rödlätta blommorna är väldoftande och sitter i kvastliknande ställning i tillen av stjälken i de övre bladvecken.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Fotosensitivitet (se alsikeklöver). Ljuskänslighet hos vita och ljusa djur inom 24 h efter konsumtion. Dermatit, lever- och nerv-påverkan. Dödsfall kan ej uteslutas. Skugga är viktigt för behandling av påverkade djur.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Bovete odlar men kan också påträffas tillfälligt på ruderatmark eller som ogräs i åkrar. Arten hör ursprungligen hemma i östra Asien och infördes till Europa under medeltiden.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=bovete&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Bergsyra

SVENSKT NAMN: Bergsyra

LATINSKT NAMN: Rumex acetosella

.

GENERELL INFORMATION

Kallas även liten syra, rödsyra. Bergsyra innehåller oxalater och glykosider, men symptomen efter konsumtion är symptom på oxalatförgiftning. Bergsyra anses vara speciellt giftig vid frömognaden. På sand-, grus- och myrjord kan den dominera i äldre vallar. Bergsyra kan bli upp till tre decimeter höga, men oftast betydligt lägre. Arten blommar juni-juli. Bergsyra liknar mest ängssyra, men den senare är betydligt större.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Stapplighet, diarré, magkatarr, förlamning i extremiteterna, muskelspasmer, onormal andning. Hos hästar kan bergsyra orsaka ett berusningsliknande tillstånd. Dödlig utgång hos häst finns rapporterad i äldre litteratur. Se även ängssyra.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Bergsyra är avnlig i hela landet. Den växer på berghällar, torrbackar, sandmarker, strandklippor och andra typer av torra marker.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=bergsyra&tbm=isch

Bokat tid till Mantorp...

Åker ut till Lucky till nio, hade gärna åkt senare iom att Tobbe inte börjar förrens kl 14, men vill ta av henne täcket som hon haft inatt innan hon hinner bli för varm i det. Iofs är det ofodrat, men lägger sej solen på blir det varmt ändå.
.
Bokade tid till Mantorp nu på morgonen, fick en tid nästa tisdag kl. 13. Så nu ska jag bara kolla så vi kan låna släpet så är allt fixat. Som jag trodde ska jag motionera henne fram till tisdag, för att hon inte ska stela till och för att hon inte visar hälta just i ridningen. Men jag tycker att det känns taskigt att trava och galoppera henne, kan inte riktigt njuta av ridturen. Så det får bli skritt i ett par dagar ca 30 min per dag eller mer.
.
Men överdrivet ont skulle jag inte tro att hon har, skulle tro att hon i princip inte känner av det alls när hon inte arbetas hårt eller blir böjd. Tog dessa bilderna igår efter det att jag släppt ut henne, det som hon markerade på är alltså höger fram, det hon lägger all vikt på när hon försöker äta under staketet.
.
.
Nehe, om man skulle ta lite frulle innan man åker!
.
Kram Fia!

Flugmedel

Det finns en hel uppsjö av olika flugmedel, tänkte ta upp de sorter jag själv stött på och använt.
.
Ultra Shield har väl ingen undgått att se, den svarta, stora flaskan. Den fungerar som så att man sprutar på hästen en viss mängd tre dagar i rad sen ska den hålla i upp till två veckor och även överleva när man svampar av hästen. Dock klarar den inte ett riktigt bad. Jag tycker att den fungerar bra, håller insekterna borta. Men att den skulle hålla i upp till två veckor efter påsprutningen håller jag inte med om, jag följde instruktionerna på flaskan till punkt och pricka. Ändå fick jag spruta hästarna dag 4 för att de inte skulle bli insektslunch. Den ligger strax över 200,- lite beroende på vart du köper den.
.
Sommarspray är en hyfsat ny sorts flugmedel som slog igenom stort för ett par år sedan och nu finns den i vart och varannat stall. Det är denna sort jag använder mest av, föredrar egentligen Ultra Shield men denna är lättare att få tag på då den säljs på väldigt många platser. Fungerar den då, jo men det tycker jag. Ända tills hästen blir svettig, då verkar det som att skydder släpper lite. Den brukar ligga på ca 189,- i pris.
.
Renons flugspray är också en sort man ofta ser ute i stallen, funkar väl sådär tycker jag. Man får spraya väldigt mycket så det är tur att den är billigt. 500 ml ligger på ca 70-80,- Renons har även en flugcreme, den fungerar väldigt bra. Perfekt att lägga en sträck mitt på nosryggen på hästarna + lite på ganascher så slipper de flugorna runt huvudet.
.
Switch Pour On är kanon emot fästingar och en hel del andra bitande insekter. Nackdelen är att de inte slipper flugorna och envisa blinningar kan ju ge sej på att bita ändå. Fördelen är att knotten inte verkar vilja bita när hästarna är switchade. Körde alltid swith på min valack med eksem, la på första omgången i april beroende på väder. Nackdelen med switch är att känsliga hästar kan få ganska starka reaktioner på det. Använde det på en vit ponny en gång tidigt i våras, aldrig sett en häst slänga sej på marken och rulla sej så fort som hon gjorde den gången. Så medlet skall helst testas på en liten fläck först, förslagsvis rumpan. Switch är ganska dyr, men sitter i länge. Flaskan utlovar ca 4 veckor och det stämmer också!
.
Bromsblockare har jag inte hunnit testa själv ännu men vet flera som använder det och är jättenöjda så en sådan får nog åka med hem nästa gång jag passerar en hästaffär som har den i sitt sortiment.
.
1. Ultra Shield 2. Sommarspray 3. Renons 4. Switch Pour On 5. Bromsblockare


Veterinärbesöket avklarat...

Ska åka ut till stallet igen alldeles strax, släppa ut Lucky, hon stog lutad med pannan mot väggen och snarkade när jag lämnade henne strax innan fem. Veterinären har ju som jag skrev innan varit ute idag, började med att Dumle fick sin årliga vaccination, han dog nog nästan, det lät så på hans förtvivlade skrik ialla fall...=P Meshund!
.
Sen fick Emmas två pållar vaccination och sen gjorde vi böjprovet på Lucky, första han började med var höger, hon ville inte alls stå still utan försökte hoppa åt sidan på tre ben. När han släppte ner visade hon en 2 gradig hälta på det benet. Böjde sen vänster fram - ua, vänster bak - ua och höger bak - ua. Börjde om höger fram och lät henne sätta ner, men fortfarande samma hälta. Han sa att hon kändes stel i kotleden. Så han trodde på en liten vrickning eller möjligen en mild inflamation. Jag hade ju ridit henne bara några timmar innan och då kändes hon hur fin som helst så han trodde på något mindre allvarligt, jag väljer ändå att åka till Mantorp och kolla upp det. Gillar inte iden på att bara vila ett par veckor och sen sätta igång, har hon inte varit halt innan så lär hon ju inte vara det efter vilan heller. Utan det var just när han böjde det kom en reaktion.
Tänkte bokat redan idag, ringde naturligtvis tio minuter för sent, så får ta det tidigt imorgon. Ska försöka åka redan mån eller tis nästa vecka. Så snart som möjligt ialla fall.
.
Sen kollade han hennes tänder, hon fick som vanligt lugnande (därav står hon inne och snarkar nu). Allt såg jättefint ut, minimalt vass på två tänder. Annars var såren hon hade förra året jättefint läkta och allt såg bra ut..=) Så himla skönt, men hon har ju varit fin i munnen nu också!
.
Så nu ska jag bara käka lite och sen åka ut och borsta av henne, lägga arnika på hennes framben och släppa ut henne.
.
Kram Fia!

Mindre giftiga växter: Ängssyra

SVENSKT NAMN: Ängssyra

LATINSKT NAMN: Rumex acetosa L.

.

GENERELL INFORMATION

Växten innehåller oxalsyra som fäller ut kalciumoxalat, vilket innebär att kalciumhalterna i kroppen sjunker med allvarliga rubbningar i hjärtfunktion och centrala nervsystemet som följd. Giftig även i torkat tillstånd. Ev. kan andra, ej så välkända gifter också förekomma. Ängssyra är en flerårig ört som kan bli nästan en meter hög. Växten blommar maj-juli. Den är tvåbyggare och har han- respektive honblommar på olika plantor.
Se även Bergsyra.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Förstoppning men även diarré, aptitlöshet, matthet, svag puls, snabb andning, vacklande gång, kramper och darrningar. Kan medföra dödsfall hos häst och får, som är känsligast.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Ängssyara är vanlig i hela landet. Underarten lappsyra är vanlig i fjälltrakterna., medan varieten smal ängssyra bara växer på serpentinberg i fjällen.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=%C3%A4ngssyra&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Löktrav

SVENSKT NAMN: Löktrav

LATINSKT NAMN: Alliaria petiolata (M. Bieb.) Cavara & Grande

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också vitlöksört. Växten innehåller sinigrin och andra glykosider. Löktrav luktar lök/vitlök.

Löktrav kan bli upp till en meter hög och blommar maj-juni med vita blommor.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Mag- och tarminflammationer, aptitlöshet, kolik, diarré, njurinflammation med urineringsbesvär och blodig urin, nervösa störningar med förlamning av extremiteterna, kramper, kastning, allmän matthet och ibland dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Löktrav är traktvis ganska vanlig i södra och mellersta Sverige. Den växer oftast på skuggig mark, i lundar, busksnår och trädgårdar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=l%C3%B6ktrav&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Sommargyllen

SVENSKT NAMN: Sommargyllen

LATINSKT NAMN: Barbarea vulgaris R. Br.

.

GENERELL INFORMATION

Växten är giftig på grund av sitt innehåll av glykonasturtiin. Sommargyllen blommar vanligen i juni med gula blommor som sitter i en tät klase.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Se löktrav.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Sommarfyllen är vanlig i hela landet på kulturpåverkad mark, till exempel i vägkanter och på ruderatmark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=sommargyllen&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Smörblomma

SVENSKT NAMN: Smörblomma

LATINSKT NAMN: Ranunculus acris L.

.

GENERELL INFORMATION

Smörblomma innehåller giftigt protoanemonin (se sippor), som under torkning övergår till anemonin som är mindre giftigt, och slutligen till anemoninsyra, som är ogiftig. Smörblommor i torrt hö är ogiftiga, ensilage innehållande smörblommor behöver lagras minst två månader för att giftigheten skall avta. Växten är giftigast vid blomningen, därefter avtar giftigheten. De flesta betande djur ratar smörblomma. Förgiftade djur som tillfrisknat kan söka upp växten och åter äta av den med ny förgiftning som följd. Smörblomman blommar juni till spetember.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Normalt sett endast lätt gastroenterit. Vid konsumtion av större mängder även hudinflammation, ökad salivering, hosta, näsflöde, kolik, gasspänningar, buksmärtor, diarré, avmagring, inflammation i mage-tarm och njurar, darrningar, matthet, kramper, bedövning, raserianfall och ibland dödsfall.
Växtsaften är frän och djur som ligger i smörblommor kan få irriterad hud.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Smörblomma är vanlig i hela landet, ända upp till fjällen. Den växer på frisk eller gärna fuktig mark, som suktängar, stränder, hagar, fåbodvallar och öppna skogar, men även på fjällhedar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=sm%C3%B6rblomma&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Björnloka/Jätteloka

SVENSKT NAMN: Björnloka

LATINSKT NAMN: Heracleum sphondylium L.

.

 

SVENSKT NAMN: Jätteloka

LATINSKT NAMN: Heracleum mantegazzianum Sommier & Lévier

.

 

GENERELL INFORMATION

Björnkola kallas även björnfloka.

Jäteloka kallas även jättebjörnloka, jättefloka. Mycket stor och konkurrenskraftig växt.

Båda arterna innehåller furocoumarin vilka reagerar med DNA i levern.

Jättelokan kan bli enorm, upp till tre meter hög. Björnlokan bli upp till en meter hög.

.

 

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Vid förtäring ses ökad salivering, skadade slemhinnor, blåsbildning i huden, fototoxiska och fotomutagena effekter. Solljus förstärker symptomen och påverkade djur skall därför skyddas mot solljus. Växtsaften kan ge upphov till kontakteksem med svårläkta sår. Växtsaften kan även fräta hål i kläder.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Björnöplam 'r vanlig i nästan hela landet, utom längst i norr. Den växer på torr ängsmark, i skogsbryn och i vägkanter.
Jätteloka är en ursprungligen odlad och förvildad växt som neuturaliserats och som numera är ganska vanlig i vissa trakter, främst i Syd- och Mellansverige. Den är vanligast i Stockholmstrakten och i Skåne och kan på sina ställen bilda enorma bestånd.
.
Jätteloka Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=j%C3%A4tteloka&tbm=isch
Björnloka Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=bj%C3%B6rnloka&tbm=isch

Det finns att göra...

Är hemma och vilar en sväng emellan allt som ska göras idag. Dagen började med att jag åkte ut till Lucky strax innan åtta, tog av täcket och tittade till alla pållarna. Sen var det Mars tur att få massage uppe i Ängaskog vid halv nio. Efter det åkte jag hem med Sara och ska ut till stallet igen till ett, veterinären kommer efter tre och ska kolla tänder och lite annat. Så blir det ridning idag blir det före han kommer, de brukar få ge Lucky lugnande när tänderna ska kollas, hon gillar det inte...
.
Efter det blir det hem och duscha och slänga i mej lite käk och sen iväg in till Jönköping. Så det finns att göra idag också!
.
Kram Fia!

Ännu mer giftiga växter, tips till bloggläsare!

Som ni ser har jag börjat fylla på med de mindre giftiga växter som vi har ute i vår natur. Det kommer komma upp ca 5 stycker nya om dagen, ibland kanske fler om jag känner att jag har tiden och orken.
.
Du som skrev att du tyckte det var svårt att orientera sej i bloggen och endast ville läsa mina privata inlägg om saker som händer i mitt liv. Välj endast den kategori ni är sugna på i listan till höger så slipper ni alla de inlägg ni inte är intresserade av!
.
Kram Fia!

Mindre giftiga växter: Lupin

SVENSKT NAMN: Lupin

LATINSKT NAMN: Lupinus spp.

.

GENERELL INFORMATION

Flera lupinarter finns. Lupinfrö är giftiga pga sitt innehåll av alkaloider. Vissa lupinarter odlas som foderväxt (foderlupin, sötlupin), och dessa innehåller lägre halter av alkaloider. Bitterlupin är giftig även efter torkning.

Lupin blommar på våren men vanligen blå, säkkan vit, rosa eller flerfärgade blommor som sitter i en tät toppställd klase.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Akut lupinförgiftning anses bero på alkaloidinnehållet. Ökad salivering, sväljningssvårigheter, oro, kramper, gulsot, koma, dödsfall efter timmar-dagar. Bitterlupin kan ge fosterskador.
Kronisk förgiftning anses bero på mykotoxin (phomopsin) som finns i växten. Symptom kan då innefatta ödem, anorexi, anemi.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Lupin finns i hela landet och växer på en mångfald av platser i olika omgivningar.
.

Mindre giftiga växter: Johannesört

SVENSKT NAMN: Johannesört

LATINSKT NAMN: Hypericum spp.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också mansblod. Hela växten är giftig pga innehållet av hypericin, eteriska oljor etc. Giftigheten avtar till ca 20 % vid torkning. Dödlig dos för kor ca 5 kg gröna växtdelar per 100 kg kroppsvikt. I Storbritannien har svåra förgiftningsfall på häst rapporterats. Johannesört blommar under högsommaren och höstenm från juli-september.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Fotosensibilisering (se alsikeklöver) med infektion i skadad hud. Andra symptom är aptitlöshet, diarré, feber, nervförlamning, stapplande gång, synrubbningar, ökad urinavsöndring, snabb puls och andning, koma, sällan dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Äkta johannesört är en av de vanligaste arterna i släktet johannesörter och den är allmän från Skåne till Uppland, sällsyntare i norr därom till Ångermanland. Den växer i ängsmark, i skogsbryn och på bergsknallar, vanligen på magrare mark än övriga arter johannesört.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=johannes%C3%B6rt&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Hästhov

SVENSKT NAMN: Hästhov

LATINSKT NAMN: Tussilago farfara L.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också tussilago läkeblad, brösttobak. Ratas i allmänhet av betesdjur. Hela plantan är skadlig pga innehåll av polyfenoler, flavonoider etc. Hästhov blommar april-maj men kan påträffas redan i februari.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Nedsatt allmäntillstånd har påvisats vid förekomst av växten i hö. Leverpåverkan vid stor konsumtion.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Hästhov är vanlig i södra och mellesta Sverige men förekommer också längre norrut. Den växer ofta på fuktig, grusig eller lerig mark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=h%C3%A4sthov&tbm=isch

Mindre giftiga växter: Ek

SVENSKT NAMN: Ek

LATINSKT NAMN: Quercus spp.

.

GENERELL INFORMATION

Gröna ekollon, blad och bark är giftiga, särskilt under våren då de innehåller höga halter av tanniner. Bruna ekollon är mindre giftiga än gröna. Vissa djur kan utveckla ett begär och aktivt söka upp och konsumera ekollon.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Mörk och hård träck, senare blodig diarré, kolik och mörkfärgad urin, bleka slemhinnor, ödem, oregelbunden svag puls, andnöd, fodervägran, sår i munslemhinnan och allmän svaghet/apati, anorexi. Skador på lever och njurar kan förekomma i extrema fall.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Ek är ett sydligt inslag i den svenska naturen och dess naturliga nordgräns går ungefär vid Dalälven.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=ek&tbm=isch


Mindre giftiga växter: Alsikeklöver

SVENSKT NAMN: Alsikeklöver

LATINSKT NAMN: Trifolium hybridum L.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTON:

Fotosensibilisering, dålig aptit, depression, slöhet, uttorkning, förhöjd kroppstemperatur, ödem i nedre delen av benen, gulsot, diarré, blödande hudutslag och sår i munhåla. Oftast återhämtar drabbade hästar sej fort, men dödsfall har förekommit.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Alsikeklöver är vanlig i hela lander utom i fjälltrakterna. Den växer oftast på kulturpåverkad mark.

Blommar juni-augusti.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=alsikekl%C3%B6ver&tbm=isch

Westerntyglar

Inköpsställe: Hööks, Jönköping

Pris: 5/5

99,- Tycker att det är väldigt prisvärda med tanke på kvaliten.

Färg: 4/5

Vita, kanske inte så praktiskt, men väldigt snyggt när de är rena. Hade gärna sett svarta eller bruna också.

Passform: 3/5

Jag vet att de ska vara långa, men mina släpar nästan i marken även om jag har långa tyglar. Så till en häst mindre än 155 cm kan du få problem.

Hållbarhet: 3/5

Hakar och flätning har hittills visat sej hålla bra. Dock har de blivit lite noppriga redan efter första tvätten.

Rengöring: 4/5

I butiken säger de att man ska skrubba dem, då blir de inte rena. Jag körde mina i tvättmaskinen, 30 grader, de ser som nya ut förutom att de blir lite noppriga.

Nackdelen är att de blir smutsiga ganska fort.

Slutpoäng: 3,8/5

Jättebra första tyglar, något breda, men eftersom de är så mjuka är det inget man tänker på. Perfekt grepp även i regn där många lädertyglar bli hala. Lätta att sätta dit och ta av med de smarta hakarna.

.


Westernträns

Inköpsställe: Hööks Hästsport, Jönköping

Pris: 5/5

179,- Alldeles lagom för ett träns i denna kvaliten.

Färg: 4/5

Färgen är jättesnygg och matchade min Simco Arabian perfekt. Den matchade även Quarter Canyon bröstan. Conchosen var alldeles lagom och tränset var mjukt och följsamt.

Passform: 4/5

Bra passform till min lilla häst som ligger mellan cob och full i grimma. Kan nog bli svårt att få det att räcka till en häst med stort huvud. Stor full-X-full passar inte.

Hållbarhet: 4/5

Upplever lädret som lite "pappersaktigt", men det till trots är tränset mjukt och smidigt. Färgen blektes lite på nåt ställe, annars ser det fortfarande nytt ut trots 2 mån användning.

Rengöring: 5/5

Enkelt att rengöra precuis som vanligt med sadeltvål. Ta det lugnt med läderfettet dock, tränset är ganska mättat som det är och blir bara kladdigt.

Slutpoäng: 4,4/5

.



Westernbrösta

Inköpsställe: Hööks Hästsport, Jönköping

Pris: 5/5

329,- Tycker jag är ett bra pris om man ser till lädret.

Färg: 2/5

Anledningen till att jag ger den så låga poäng på färg är för att redan efter första smörjningen mörknade bröstan flera nyanser. När den var använd i ca 2 mån hade den inte alls samma färg som när det köptes.

Passform: 5/5

Mycket bra passform, väldigt mjuk och följsam.

Hållbarhet: 4/5

Fanns inte ett märke på min brösta trots ca 3 mån användning. Enda minuset var dock just att den mörknade.

Rengöring: 5/5

Enkel att rengöra utan en massa skrymslen och vrår, svett och stöv fastnade inte så lätt då ytan på bröstan var väldigt bra.

Slutpoäng: 4,2/5

 

.



Regn, tömkörning, tokhund och veterinären...

Sitter hemma och slöar, ska åka in till Jkpg lite senare. Hinna med och handla, lämna tillbaka ett par jeans som inte passade Tobbe och lite annat.
.
Åkte ut till stallet kl. 07.45 idag, trodde först vi skulle få skippa tömkörningen pga regnet, men det höll sej regnfritt under de 35 min vi var ute. Lucky först och Elvis efter...=)
Duktiga hästar bägge två. Längtar efter att få tömköra med sele istället för tömkörnings/longergjorden.
Slängde faktiskt på henne det tunnaste regntäcket också, det skulle enligt väderleksrapporten regna hela dan från och till och inatt skulle det inte bli mer än 8 grader och regn. Hittills har jag dock inte sett till nå regn... men hade jag skippat täcket hade det säkert öst ner nu.
.
Efter träningen blev det städning av min hylla i sadelkammare. Vilket verkligen behövdes, får vi se hur länge det håller sej så.
.
TV: före TH: efter
.
Tog bussen hem 12.43, hittade Dumle i i soffan med en toarulle som han knyckt någonstans, han är väldigt svag för dem. Och såhär mycket skäms man när matte ertappar en med sånt man inte får göra...
.
.
Då försöker man med fjäsk istället, så kanske matte tycker om en igen...?
.
Imorgon kommer veterinären och kollar tänder på Lucky, ska se om han kan ge Dumle sin årliga vacc när han ändå är ute, slipper vi åka in med honom. Sen vill jag göra ett böjprov på Lucky, har blivit så jäkla nojig att nåt ska vara fel nu efter Ludde...=(
.
Kram Fia!

Tisdag kväll...

Ska strax gosa ner oss i soffan med lite kladdkaka och en film. Har varit uppe på Grännalogen och kikat på pay & jump. Det var många startande faktiskt, kul! Saras häst Mars var med och hoppade, fast med en annan ryttare.
Vi klarade oss undan regnet också, hängde i luften ett tag där trodde jag att himlen skulle öppna sej när som helst.
.
Var uppe tidigt idag också, åkte med Emma till stallet 8.00. Vaknade första gången halv sex, somnade om efter att ha varit ute med fisen, hade ju 1,5 h kvar att sova, hade ställt klockan på 7, men tror min käre sambo stängde av den i sömnen när den ringde. Så vaknade inte förrens 07.48, slängde på mej kläderna och borstade tänderna i lite halvpanik, men var nog inte många minuter sen ner till Thörns.
.
Blev en sväng bort till krysset i Ängaskog och vände i skritt, lille Elvis var med oss idag, tror det blev premiär-traven med ryttare idag...=) Sen lämnade vi hästarna inne, de såg inte alltför pigga ut på att bli utsläppta på en gång, så de fick bli inne ett par timmar.
.
En väldigt trött Lucky...

.
Passade på att städa färdigt bland täckena på täckeshyllan, påbörjade ju det förra veckan. Men fick en allergisk reaktion och började snora och klia mej i ögonen och halsen. Tål inte riktigt hästsaker som legat nerpackade en längre tid eller om det var dammet kanske?
.
Efter städning...
.
Imorgon ska jag ta itu med hyllan i sadelkammaren då det ser ut som att jag bara slängt in sakerna i den, den senaste tiden, vilket iofs kanske stämmer också...
.
Hyllan i mitten är min.

.
Igår var det också stallet på morgonen, åkte med Sara ut 7.45, körde lite träning med henne och Mars, sen ner till stallet och tog en sväng tillsammans med Emma på Lisen till Ängaskogs padock och tränade. Jätteduktig var hon lill-skruttan. Hon tyckte det var kul att få jobba lite, får väl försöka rida upp en gång i veckan och träna. Men sen har vi ett fält hemma vid stallet som man kan rida på, det slagna gräset måste bort först bara...=)
.
Lucky efter ridturen...
.
Mitt hjärta...<3
.
Sen åkte jag hem och umgicks med Tobbe som var ledig, åkte till jobbet till kl. 16. Jobbade till 21, helt dött nästan hela tiden på jobbet. Försökte hitta på saker att göra, tyvärr blir det oftast städning när man inte kommer på nåt annat...=P
.
Kram Fia!

Shoppingsugen...

Man bli ju lite shoppingsugen såhär på kvällen när man sitter och kikar runt.
.
Klövjevästa till Dumle. Har inte bestämt mej för vilken jag gillar bäst än.
1. Börjes 98,-        2. Hööks 119,-
.
Reflexgrimma Hööks 139,-

På jobbet... (Tidsinställt inlägg)

Just nu har jag kommit igenom hälften av mina åtta timmar, är formodligen skittrött i vid det här lagom och längtar med största säkerhet ut till stallet och Lucky. Men bara 4 timmar kvar...!
.
Kram Fia!

Nu är sommaren slut...

Nu ligger de sista fem inlägget ute på Giftiga Växter, sammanlagt är det ca 30 stycken som ni får hålla ögonen öppna för i beteshagarna. De växter som ni frågat efter, bl a ek och alsikeklöver kommer att komma ut tillsammans med övriga växter som är lite mindre giftiga. Nu har jag bara presenterat de allra farligaste sorterna.
.
Utanför smattrar regnet mot asfalten, det har det gjort nästan hela natten här i Gränna, tänker på Lucky, men termometern visade över 15 grader nu tidigt på morgonen och hon har tak att gå under och det vet jag att hon gör.
Det ska regna en hel del till ända fram till mitt på dagen nån gång. Sen ska det vara uppehåll inatt och ev komma lite imorgon mitt på dan också. Det märks att sommaren är över och vi har fått in på sensommaren och början till hösten, nätterna bli allt kallare, vi har haft temperaturer ner mot 11-12 grader på nätterna nu och det tar lite längre tid innan solen orkar sej upp och värma på morgonen likaså blir det svalare fortare på kvällarna. Jag längtar till de där fina sensommardagarna då insekterna börjat försvinna och det är behagligt varmt ute...
.
Stallet får det bli ikväll efter jobbet, bara ut och kika till finaste och mata lite. Slutar så sent så det kommer vara nästan mörkt när jag kommer till stallet Jäkla bussar att gå så illa. Slutar åtta men är inte i Gränna förrens strax före tio på kvällen.
.
Får vi se vad den här arbetsdagen bjuder på, jobbar även imorgon samma tid 12-20. Långa dagar, men eftersom jag fortfarande är sjukskriven halvtid så blir det inte så många, fast jag känner att åtta timmar i sträck är påfrestande för mitt höger ben/knä och vänster fot. Så det ska bli skönt när jag får vila på tisdag.
.
Kund Knodd i hans kungarike (sovloftet), den som vågar sej upp får onda ögat. Plus en skitglad Dumle!

.
Kram Fia!

Giftiga Växter: Benved

SVENSKT NAMN: Benved

LATINSKT NAMN: Euonymus europaeus L.

.

 

GENERELL INFORMATION

Hela växten är giftig pga innehållet av steroida glykosider och alkaloider. Giftig även i torkat tillstånd. Benved är en lövfällande buske eller ibland ett litet träd. Benved blommar med grönsktiga blommor maj-juli och frukterna mognad under sensommaren. Det mest typiska för arten är frukterna, de är små röda köttiga kapslar som när de mognar spricker upp i fyra lober och blottar fröna som är omslutna av en lysande orande, köttig frömantel.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Starkt irriterande lokal verkan, kolik, diarré eller förstoppning, kramper, dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Benved växer i lövskogar i södra delarna av Gotland, den är vanligare i kalkrika områden. Den förekommer ofta i odling som prydlandsbuske i störa delar av landet upp till Svealand..
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=benved&tbm=isch

Giftiga Växter: Besksöta

SVENSKT NAMN: Besksöta

LATINSKT NAMN: Solanum dulcamara L.

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är giftig pga sitt innehåll av flera glykoalkaloider (solanin, solanidin

m fl). Giftig även i torkat och ensilerat tillstånd. Förgiftning är ovanligt men har förekommit hos nötkreatur och får. Omogna, gröna bär har högre innehåll av solaniner än mogna röda bär. Besksöta är ofta en slingrande, upprätt eller nedliggande halvbuske som kan bli nästan två meter hög och som luktar illa. Den blommar från juli till augusti, blommorna sitter i kvastliknande knippen och är stjärnformiga, mörkt violetta med ljus bas och gul ståndare. Bären är äggformade och gländande röda.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Diarré, upphetsning, ökad salivering, utvidgade pupiller, stapplighet, muskeldarrningar, fall, haemolys, snabb puls, hjärtstillestånd, andnöd, dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Besksöta förekommer upp till Medelpad. Den växer mest på fuktiga marker som sjöstränder, alkärr och längs bäckar och åar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=besks%C3%B6ta&tbm=isch

Giftiga Växter: Bolmört

SVENSKT NAMN: Bolmört

LATINSKT NAMN: Hyoscyamus niger

.

GENERELL INFORMATION

Kallas även giftbolma, vild palsternacka. Mycket starkt giftig, innehåller L-hyoscyamin, atropin, scopolamin (hyoscin) och andra alkaloider. Växten luktar illa och djur äter i normalfallet inte gärna av den. Giftig även i torkat tillstånd. Bolmört är en ett- eller tvåårig körtelhårig, illaluktande ört som kan bli nästan en meter hög. Den blommar från juni till september med stora smutsgula blommor som sitter i ensidiga knippen som först är ihoprullade.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

L-hyoscyamin verkar först stimulerande, sedan förlamande av centrala nervsystemet. Vid dödlig utgång sker detta i komatöst tillstånd med andningsdepression och cirkulationskollaps. Övriga symptom är ökad törst, torr munhåla, förstoppning, utvidgade pupiller, påverkad syn, förvirring, snabb och ljudlig puls, stapplighet, medvetslöshet och konvulsioner före dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Bolmört var vanlig förr men förekommer nu bara sällsynt i södra och mellersta Sverige. Den växer vanligen runt gårdar eller på ruderatmark. Fröna kan bevaras i jorden under lång tid och man vet att bolmörtsfrön varit grobara även efter hundra år. Detta innebär att arten kan dyka på på de mest oväntade ställen, förutsatt att man gräver om i marken så att alla frön som varit gömda i marken kommit upp till markytan.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=bolm%C3%B6rt&tbm=isch

Giftiga Växter: Fläckig munkhätta

SVENSKT NAMN: Fläckig munkhätta

LATINSKT NAMN: Arum maculatum L.

.

GENERELL INFORMATION

Växtsaften är kraftigt irriterande både vid hudkontakt och konsumtion. Exakt giftverkan är ej känd men växten innehåller glykosider, alkaloider, saponiner och eteriska oljor samt kalciumoxalatkristaller. Ätes ogärna pga bitter smak, men förgiftningsfall på häst finns rapporterat. Svagt giftig efter torkning. Fläckig munkhätta är en flerårig ört med krypande, knöllik jordstam. Den blommar maj-juni, blommorna sitter på kolvens nedre del som är dold av hölterbladets ihoprullade nederdel. Frukterna är gulröda, saftiga bär samlade i ett ungefär fyra centimeter långt ax.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Ökad salivering, aptitlöshet, orolighet, diarré, svullen hals och nacke, starkt irriterade slemhinnor pga innehållet av kalciumoxalat-kristaller, okoordinerade rörelser följt av kollaps och dödsfall (inom 24 h). Aborter hos hästar och svin har också beskrivits efter konsumtion.
Direktkontakt kan ge inflammation i huden och svidande ögon.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Fläckig munkhätta är ursprungligen införd, men förekommer sällsynt naturaliserad på fuktig mullrik jord, i parker och liknande miljöer i Skåne.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=fl%C3%A4ckig+munkh%C3%A4tta&tbm=isch

Giftiga Växter: Hundtunga

SVENSKT NAMN: Hundtunga

LATINSKT NAMN: Cynoglossum officinale L.

.

GENERELL INFORMATION

Innehåller pyrrolizidina alkaloider, mängden är som störst före blomning. Alkaloiderna finns kvar efter torkning. Kumulativ verkan av alkaloiderna. Hundtuna är en mjukhårig, grågrön ört med brunröda blommor, det förekommer också sällsynt vita blommor. Den är tvåårig, vanligen omkring halvmeterhög och har en behaglig lukt. Hundtunga blommar från juli till augusti.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Framför allt leverskador. Andra symptom är avvikande beteende, avmagring, blindhet, huvudtryckningar, depression, gulsot, blod i urinen, anemi och fotosensitivitet (se Alsikeklöver), leversvikt, dödsfall. Behandling är vanligen utsiktslös.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Hundtunga förekommer från Skåne till Gästrikland och är traktvis ganska vanlig. Den växer på kulturpåverkad mark som vägkanter, banvallar och runt gårdar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=hundtunga&tbm=isch

Trött... (6/8-11)

Känner mej mer död än levande, knät värken, foten värken, har lyckats göra nåt med vänster öga så ögonlocket känns ömt och svullet. Synd om mej...=(
.
Jobbade 12-20 idag, sån där jobbigt dag där det inte kommer nån, ingen kommer, ingen kommer, ingen kommer, ingen... sen kommer alla på en gång. Så får man jobba häcken av sej under 15-20 min. Sen är det dött idag, höll på att somna sittande på pallen lutad mot drickakartongerna idag. Totalt uttråkad. Får se hur det blir imorgon, jobbar samma tider då också. Det ska regna hela förmiddagen och över lunchen.
.
Det blev en timma i skogen med vackraste svart, tömkörning idag också. Fast denna gången tog vi svängen via Prästekvarn, Svinaberget och Alboga kvarn. Imorgon blir det vila för henne då bussarna går så himla dumt, så vill jag hinna till stallet innan jobbet får jag åka ut med bussen 05.33 och det är inte jag så sugen på.
.
Lucky när jag gick ner till bussen efter stallet.
.
Men nu blir det sängen och nana dudden...
.
Kram Fia!

En snabbis innan jobbet...

Precis varit ute med hunden, är iordning och ska bara ta på mej skor och jacka och knata ner till bussen om några minuter. Kommer nog inte orka blogga ikväll, kommer hem strax innan 22. Jobbar till åtta, men bussarna går ju inte som jag vill så det blir sent..
.
Har varit ute i stallet på morgonen, åkte ut med dagens andra buss 07.18, hunnit motionera henne 1 h och fixa käk och pyssla om henne. Vet att jag inte kommer hinna imorgon så det känns skönt att hon fått ordentlig motion idag och igår.
Sen får vi ta nya tag på måndag.
.
Jobbar 12-20 både idag och imorgon, sen kommer jag vara bra mör i mitt stackars högerben/knä och vänster fot. Foten var dubbelt så tjock efter 5 h i torsdags. Vill inte tänka på hur den kommer se ut/kännas efter denna helgen.
.
Nehe, dags att sätta fart kanske.
.
Kram Fia!

Giftiga Växter: Jordreva

SVENSKT NAMN: Jordreva

LATINSKT NAMN: Glechoma hederacea L.

.

GENERELL INFORMATION

Växten innehåller oljor och bittra substanser som ej är identifierade. Förgiftningsfall med dödlig utgång hos hästar har rapporterats i östra Europa. 32% inblandning i grönfoder ger förgiftningssymptom på häst. Torkning i minst 3 månader krävs för att minska giftverkan. Hästar bör ej utfodras med foder innehållande jordreva.

Jordreva är en krypande flerårig ört. Stjälkarna är nedliggande med uppstigasde blombärande grenar där blommorna sitter samlade i flikblommiga kransar i bladvecken. Jordreva blommar från april till juni med vanligen blåaktiga el lilaaktiga blommor.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Snabb svag puls, andningssvårigheter, hosta, näsflöde, förhöjd kroppstemperatur, svindel, anorexi. Obduktion av förgiftade djur har påvisat förstorad mjälte, hjärtmuskeldegeneration, utspänd blindtarm och gastroenterit.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Jordreva är vanlig i södra och mellersta Sverige och växer oftast på ängar eller i lundar, gärna något fuktigt.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=jordreva&tbm=isch
 

Giftiga Växter: Klätt

SVENSKT NAMN: Klätt

LATINSKT NAMN: Agrostemma githago L.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också åkerklätt, kornnejlika. Innehåller glykosider med saponina egenskaper. Kan ffa förekomma som kontamination i korn. Klättförgiftning hos häst har rapporterats i Storbritannien. Klätt är en stuvhårig, ettårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög. Klätt blommar juni-juli, blommorna är ungefär tre centimeter breda och har ett sambladigt grovnervigt foder med fem långa, stjärnlikt utbredda foderflikar. Kronbladen är rödvioletta med mörkare strimmor och vitaktig bas.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Lokalt retande, dålig aptit, svag törst, ökad salivering, kolik, diarré, förhöjd kroppstemperatur, inkoordination, förlamning, hjärtpåverkan, påverkan på centrala nervsystemet, dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Klätt är idag ycket sällsynt och förekommer i stort sett endast på Öland och Gotland, samt i södra Skåne. Den växer i rågåkrar, samt på vissa platser även i vägkanter och soliga slänter. Klätt ingår i olika blomfröblandningar som använts i offentliga miljöer, samt för att beså vägkanter, vilket har inneburit att den på senare år har påträffats förvildad på flera håll.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=kl%C3%A4tt&tbm=isch

Giftiga Växter: Kärrfräken

SVENSKT NAMN: Kärrfräken

LATINSKT NAMN: Equisetum palustre L.

.

GENERELL INFORMATION

Fräken- och bräkenväxter är generellt sett giftiga på grund av sitt innehåll av thiaminas, vilket är ett enzym som bryter ned B-vitaminet thiamin i kroppen (orsakar ansamling av pyruvat i blodet vilket hämmar omvandling till acetylCoA). Fräkenväxterna innehåller också bl a alkaloider och saponiner. Kärrfräken anses vara den giftigaste av fräkenarterna. Vissa uppgifter antyder att unga plantor är giftigare än äldre plantor. Växten undviks i allmänhet på bete, men är giftig även torkad. 20 % inblandning i hö är dödlig dos för häst. Se även åkerfräken och örnbräken. Kärrfräken är en medelstor, ganska rikt grenig fräkenväxt med svartglänsande jordstam. Stjälken kan bli upp till sex decimeter hög och är grön med en ganska liten central ihålighet.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Urinträngning, grumlig blick, bindhinnekatarr, dålig aptit (begär efter fräken kan dock förekomma), benägenhet för upprördhet och rädsla (överdrivna reaktioner), ostadiga ben, svag bakdel, kollaps, förlamning av centrala och motoriska nervsystemet, blod i urinen, diarré, störningar i sexualfunktioner, död via andningsförlamning efter 2-14 dagar.

Vitamin B1 (foderjäst) kan verka som ”motgift” tillsammans med övrig veterinär behandling.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Kärrfräken är vanlig i hela landet. Den växer på sank eller fuktig mark, som i kärrkanter, diken och på stränder.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=k%C3%A4rrfr%C3%A4ken&tbm=isch

Giftiga Växter: Nattskatta

SVENSKT NAMN: Nattskatta

LATINSKT NAMN: Solanum nigrum L.

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är giftig pga sitt innehåll av glykoalkaloider (solaniner), nitrat och nitrit. Omogna gröna bär innehåller högst halt av solaniner, medan lägst halt återfinns i roten. Giftigheten kan avta med ensilering, men fortfarande vara tillräcklig för att orsaka förgiftningssymptom. Nattskatta är en ettårig, vanligen lågväxt, mörkgrön ört som kan bli upp till en halv meter hög men som oftast är lägre. Nattskatta blommar från juli-oktober med vita blommor med gul ståndare som sitter många tillsammans i glesa samlingar. Frukten är ett klotrunt, grönt eller blanksvart bär.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Initialt kan förgiftade hästar vara upphetsade, följt av depression med sänkt hjärtrytm och andningssvårigheter, muskelsvaghet och stapplighet, koordinationsproblem, utvidgade pupiller, kolik, vattnig och ibland blodig diarré. Vid förtäring av större mängder uppges hästar dö av hjärtstillestånd.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Nattskatta är ganska ovanlig men kan lokalt vara talrik. Den förekommer i nästan hela landet men är sällsynt och ofta tillfällig norr om Uppland. Arten växer på näringsrik jord, som ogräs i rabatter, åkrar och på ruderatmark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=nattskatta&tbm=isch

Giftiga Växter: Riddarsporre

SVENSKT NAMN: Riddarsporre

LATINSKT NAMN: Consolida regalis S.F. Gray

.

GENERELL INFORMATION

Alla Consolida-arter är giftiga pga innehållet av alkaloider som delphinin och ajacin. Unga plantor och frön har högst koncentration av alkaloiderna. Få förgiftningsfall på häst har rapporterats. Växten ratas i allmänhet. Riddarsporre är en errårig, grenig ört som kan bli nästan en halv meter hög. Riddarsporre blommar från juni-augusti. Blommorna sitter i fåblommiga klasar, de är vanligen mörkt violetta (blå el lila) men kan ibland vara vita.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Andningssvårigheter, rastlöshet, upprördhet, okoordinerade rörelser, buksmärta, muskelspasmer, svårigheter att stå upp. Växten är starkt etsande och har neurotoxisk och neuromuskulär påverkan.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Riddarsporre förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige, vanligast är den på Öland och Gotland. Arten har de senaste decennierna minskat i antal och den är alltmer sällsynt. Den växer huvudsakligen som ogräs i åkrar, men kan också påträffas i vägkanter och på ruderatmark.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=riddarsporre&tbm=isch


Fredag eftermiddag...

Är precis hemkommen, varit hos mamma och masserat vackra stona Nora och Lillan plus söta tjockisen Roman.
Så underbart att se förändringen hos Lillan, en helt annan häst har det blivit sedan sist jag var där. Idag stod hon och sov medans jag masserade henne, fina tjejen.
.
Nora, Lillan, Roman
.
.
Självklart var mimsan med upp till stallet och busade runt, mammas pussvänliga terrier som tror hon är en människa.
.
.
Ska åka ut till Lucky strax, vill helst att det ska sluta regna först, såg att Lisen och Lady stod mitt i regnet när jag åkte förbi medans Lucky stod under taket och kurade. Hon gillar inte regnet... Tycker hon var lite dämpad igår, vet inte om hon känner av min sorg eller känner egen, eller kanske båda. Tror ialla fall hon mår bra av att få röra lite på sej idag, igår kände varken jag eller hästen för det. Pysslade lite med henne i hagen och gav henne mat, mockade ur Luddes box. Mer blev det inte i mitt egna stall. Innan det på morgonen hade jag varit uppe och masserat Mars och Fakir. Två jättehärliga hästar, Mars var fin som vanligt och Fakir förvånade mej verkligen. Det har hänt jättemycket sedan sist, men med en engagerad ägare kan det hända mycket på kort tid.
.
Jag har hållit lite uppehåll med att fylla på med de sista gifitga växterna nu sista två dagarna, har inte känt för att blogga. Men kommer ta upp det nu idag.
.
Kram Fia!

19940615 - 20110803

I onsdags strax efter klockan fyra tog en av de vackraste varelser jag träffat sina sista andetag.
Nu slipper han ha ont mer, han får träffa sin bästa kompis Pasad och sin vackra fuxflicka Sanny, tillsammans springer de nu på gröna ängar.
.
Åtta underbara år fick vi tillsammans min fina vän, aldrig mer får jag höra dej gnägga eller känna din solvarma päls under fingrarna.
.
Allt jag har kvar är minnen, underbara minnen, vila i frid min kloka vän, du kommer alltid finns i mitt hjärta...<3
.

Mantorp för återbesök... (Tidsinställt inlägg)

Är för tillfället på Mantorp ATG-klinik för Luddes återbesök. Vi bestämde sist när inte behandlingen fungerade på bakbenet för att ge honom sommaren och se om det kunde läka en del själv. Förra besöket var i Januari, det är snart 8 månader sen. Så nu får vi se hur skadan ser ut.
.
Kram Fia!

Giftiga Växter: Röd Hundrova

SVENSKT NAMN: Röd hundrova

LATINSKT NAMN: Bryonia diocia Jacq.

.

GENERELL INFORMATION

Växten innehåller flera glykosida och alkaloida substanser, samt saponiner. Förgiftningsfall hos hästar har rapporterats. Bryonia alba (hundrova) är också giftig. Röd hundrova är en föerårig ört med strävhåriga skott som klättrar i omgivande vegetation med hjälp av talrika klängen. Den blommar juli-juli, blommorna är grönvita och brygt en centimeter breda. Frukten är ett rött bär. Hudrovan har svarta bär.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Akut (blodig) diarré, riklig urinering, riklig svettning, andningssvårigheter, okoordinerade rörelser, konvulsioner, ovillighet att röra sig och ibland upphörande av träckavgivning. Häftig kolik med buksmärtor. Växten är starkt retande och har cytotoxisk verkan. Hudkontakt med växt- eller bärsaft kan orsaka rodnad och blistring. Allergisk reaktion kan också förekomma.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Röd hundrova är sällsynt och förekommer naturaliserad på kulturmark, vid hus och gårdar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=r%C3%B6d+hundrova&tbm=isch

Giftiga Växter: Skelört

SVENSKT NAMN: Skelört

LATINSKT NAMN: Chelidonium majus

.

GENERELL INFORMATION

Kallades förr också svalört (idag används namnet svalört på en annan växt, Ranunculus ficaria). Skelörtens växtsaft är orangegul, etsande, starkt giftig och innehåller ett flertal alkaloider, t ex chelidonin. Hela växten är giftig, men särskilt roten kan orsaka förgiftning. Hästar, kor, får, getter och svin blir sjuka vid konsumtion av ca 500 g färsk skelört. I torkat tillstånd är växten ofarlig. Skelört är en medelstor, hårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög och har gulröd mjölksaft. Skelörten blommar maj-augusti med gula blommor, som sitter i ganska fåblommiga flockliknande ställningar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Verkan är skarpt narkotisk, irrriterande och avförande. Överdriven salivering och urinering förekommer också. Dödlig utgång är sällsynt men kan inträffa under cirkulationskollaps och medvetslöshet. Cytotoxisk verkan.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Skelört är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, men förekommer även i norra delarna av landet. Den återfinns på kulturpåverkad mark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=skel%C3%B6rt&tbm=isch
 

Giftiga Växter: Spikklubba

SVENSKT NAMN: Spikklubba

LATINSKT NAMN: Datura stramonium L.

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är mycket giftig pga sitt innehåll av alkaloider som hyoscyamin, atropin, scopolamin (hyoscin). Även nitrater kan förekomma. Giftigheten avtar ej vid torkning. Växten luktar illa, men blommorna (som bara är utslagna på natten) doftar gott. Förgiftningsfall hos häst har rapporterats i USA men är mycket ovanliga, främst beroende på växtens oaptitlighet och begränsade utbredning. Förekomst av 75 mg spikklubba per kg foder leder till förgiftning av häst. Spikklubba är en ettårig, högväxt ört med grov stjälk som kan bli upp till en meter. Spikklubba blommar juli-september med vanligen vita blommor, men det förekommer också en varitet med violetta blommor.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Kramper, oro och rastlöshet, okoordinerade rörelser, ökad andningsfrekvens, ökad kroppstemperatur, ökad puls, diarré, depression, utvidgade pupiller, anorexi, förlamning, dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Spikklubba förekommer sällsynt som ogräs på odlad mark eller rudermark, vanligast i Västsverige. Arten hör ursprungligen hemma i Usa.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=spikklubba&tbm=isch

Giftiga Växter: Sprängört

SVENSKT NAMN: Sprängört

LATINSKT NAMN: Cicuta virosa

.

GENERELL INFORMATION

Sprängört är en av våra allra giftigaste växter, på grund av sitt innehåll av cicutoxin och cicutol som har starkt narkotisk effekt. Hela plantan är giftig, men i synnerhet roten, nedre delen av stammen och unga skott är särskilt giftiga. Giftverkan minskar ej vid torkning. Hästar dör av ca 500 g torra växtdelar, kor av 200 g färska växtdelar och ännu mindre mängd orsakar dödsfall hos får. Nötkreatur förgiftas inte sällan av sprängört då de kan ha viss förkärlek för växten, särskilt tidigt på våren. Förgiftning inträffar ej sällan i samband med dikning eller annan markberedning, då roten grävs upp och exponeras för djuren. Sprängört är en flerårig växt som kan bli över en meter hög. Stjälken är ihålig och jordstammen uppsvälld och bildar en avlång knöl. Jordstammen är inuti uppdelad i flera luftfyllda kamrar och är typisk för arten. Sprängört blommar juli-augusti med små vita blommor som sitter tätt i flockar. I Sverige har vi två olika variteter av sprängört, vanlig sprängört och smal sprängört.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Cicutoxin framkallar häftiga epilepsiliknande kramper, konvulsioner, inkoordination, ökad salivering, uppsvälld buk, vindögdhet, andningssvårigheter, ev. tandgnissling, ibland förstoppning. Plötslig död inom 15 min efter konsumtion.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Sprängört finns i nästan hela landet men är sällsynt i de norra delarna. Den växer i näringsrika sjöar, åar och dammar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=spr%C3%A4ng%C3%B6rt&tbm=isch

Giftiga Växter: Stormhatt

SVENSKT NAMN: Stormhatt

LATINSKT NAMN: Aconitum septentrionale

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är mycket giftig på grund av innehållet av aconitin. 10-12 mg aconitin är dödlig dos för häst (ungefär 200-400 g färska växtdelar). Giftig även efter torkning. Betesdjur ratar i allmänhet växten, men den kan utgöra problem i betesmarker då ett bestånd snabbt blir tätt och upp till två meter högt, och kan konkurrera ut de önskade betesväxterna. Nordisk stormhatt blommar juli-augusti med vanligen smutsigt violetta, sällan vita eller gultvita blommor som sitter samlade i toppställda klasar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Först stimulans och sedan depression av andning och cirkulation. Ökad salivering, lokalt irriterande på huden. Vid konsumtion av större mängder förekommer plötsliga, snabba dödsfall pga av kvävning och cirkulationskollaps. Gifterna kan även absorberas via huden, varför stormhatt skall hanteras med stor försiktighet.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Nordisk stormhatt är ganska vanlig i fjälltrakterna men förekommer också sällsynt nedom fjällen. Den växer vanligen på fuktig näringsrik mark, i högörtsängar och ängsbjörkskogar, ofta tillsammans med andra högväxta örter som smörboll och midsommarblomster. De två underarterna alpstormhatt och sydstormhatt som är gulblommiga hör hemma i Syd.- och Centraleuropa och förekommer endast i rabatter som prydnadsväxter.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=stormhatt&tbm=isch

Fått vara lite turist idag...

Dagen började med att jag vaknade strax innan fem, trodde i halv panik att jag försovit mej och att klockan var jättemycket, blev väldigt glad när jag insåg att jag hade lite mer än en timma kvar att sova. Somnade om och vaknade när klockan ringde sex, drog mej till tjugo över och gick sen upp. Var i stallet klockan sju.
.
Hämtade in Lucky och gjorde henne iordning, det blev en skakig start på ridturen då hon fick för sej att monster bodde under varenda sten. Får se över foderstaten så att det inte förekommer någon brist på nån mineral eller liknande igen. Allt blev dock lugnt och fint när vi mött upp Sara och Mars, vi red bort till masten och där vi travat en bit på hemvägen tyckte Lucky att det var hennes tur att gå först och det gjorde hon hela vägen tills vi ledade på oss och fortsatte åt varsitt håll.
.
Tillbaka i stallet var Lady och Acke inne, Emma kom ner till stallet och när jag var klar med Lucky hämtade vi hem Elvis och Ludde från betet och släppte dem bakom stallet. De såg mycket nöjda ut över att få komma hem en sväng. Det underlättar ju väldigt för mej tills imorgon också.
.
Åkte med Sara hem och tog en dusch, promenarade hunden och slängde in en maskin tvätt innan det var dags att ta bussen ner till hamnen, var nere 11.30 och åkte färgan över till Visingsö.
Medans de med barn stannade vid Leklander ovanför hamnen passade Sara och jag på att åka remmlag och turista lite. Underbart väder hade vi hela tiden ute på öa...=)
Kameran var naturligtvis med och en hel massa bilder blev tagna, ett urval av dem ser ni i inlägget nedan.
.
Det är himla vackert därute, man skulle åka ut oftare egentligen, har bara varit där 2 ggr sedan vi flyttade till Gränna. Men nu ska jag dra med mej både mamma en dag och Tobbe en dag. Sen pratade vi om att åka över till tornerspelen den 20-21 augusti under tornerspelet. Har velat åka på det flera år nu, men det har liksom inte blivit av ännu.
.
Kram Fia!

Bilderna från 2/8-11 Gränna hamn/Visingsö

1. Ute på Vättern 2. Gänna hamn 3. Gränna Hamn 4. Ebba Brahe, Gränna
.
1. Gränna hamn 2. Visingsborg 3. Visingsö hamn 4. Visingsö hamn
.
1. Brahekyrkan 2. Remmalagshästarnas stallbyggnad 3. Kumlaby Kyrka 4. Sveriges äldsta skolhus (i bruk)
.
1. Fristående kyrktorn tillhörande Brahekyrkan 2. Visingsborg 3. Visingsborg 4. Visingsborg
.
1. Visingsborg 2. Utgång från Visingsborg 3. Översikt på Visingsborg 4. Utanför Kumlaby kyrka
.
1. Brahekyrkan 2. Sara och jag på remmalagsfärd 3. Hästrumpa 4. "Våra" remmalagshästar Elvis & Gabriella

Giftiga Växter: Tibast

SVENSKT NAMN: Tibast

LATINSKT NAMN: Daphne mezereum

.

GENERELL INFORMATION

Kallas även pepparbuske, sidenbast. Hela växten, men särskilt bark och frö, är giftiga troligtvis pga innehållet av mezerin som är mycket giftigt. 30 g bark eller blad är dödlig dos för häst. Giftig även i torkat tillstånd.

Tibast är oftast en liten, knapt meterhög, lövfällande buske. Den är lätt att känna igen på sina smala blad som sitter samlade i grenspetsarna, sina rosenröda blommor och klarröda frukter. Tibast blommar på bar gren, ibland redan i mars när snön ligger kvar. En varietet av tibast har vita blommor och gula frukter.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Hosta, svettning, kolik med svåra buksmärtor, häftig och ofta blodig diarré efter förstoppning, njurinflammation, blod i urinen, matthet, anorexi, inkoordination, stapplighet, konvulsioner, förhöjd kroppstemperatur, våldsam puls, feber, andnöd, cirkulationskollaps och död.

Starkt retande och blistrande lokal verkan vid hudkontakt, karcinogent.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Tibast finns i hela landet men är inte speciellt vanlig. Den växer oftast i mullrika skogar och lundar.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=tibast&tbm=isch

 


Giftiga Växter: Törel-arter

SVENSKT NAMN: Revormstörel

LATINSKT NAMN: Euphorbia helioscopia L.

 

SVENSKT NAMN: Rävtörel

LATINSKT NAMN: Euphorbia peplus L.

.

 

GENERELL INFORMATION

Alla törelarter innehåller mycket giftig mjölksaft, som kan vara dödlig. Giftigheten avtar vid torkning av växten, men förgiftning kan ske även från hö. Förgiftning är relativt ovanligt då betesdjur i allmänhet ratar växten, men vid betessläpp på våren kan djur som är ”som galna efter grönt” konsumera den. Törelförgiftning har konstaterats hos hästar (ffa Australien och Nya Zeeland) och kor. Det finns fler giftiga törelarter (Euphorbia spp.) än de här beskrivna.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Kolik, mag- och tarminflammation, kraftig svullnad och inflammation i munhålan, ökad salivering, blodig diarré, blod i urinen (särskilt hos unga djur), kolik, kramper, leverskador, cirkulationsrubbningar och död.

Mjölksaften kan framkalla inflammation och blindhet vid kontakt med hud respektive ögon.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Revormstörel är vanlig på näringsri kulturmark, som åkrar, trädgårdsland och rudermar. Den förekommer huvudsakligen i Syd- och Mellansverige.

Rävtörel är vanlig från Skåne till Uppland, mer sällsynt längre norut. Den växer oftast som ogräs på näringsrika ställen, i trädgårdsland, rabatter och på rudermark.

.

REVORMSTÖREL:

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=revormst%C3%B6rel&tbm=isch

.

RÄVTÖREL

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=r%C3%A4vt%C3%B6rel&tbm=isch

 


Giftiga Växter: Vattensäkra

SVENSKT NAMN: Vattenstäkra

LATINSKT NAMN: Oenanthe aquatica, även Oenanthe crocata

 

GENERELL INFORMATION

Innehåller oenanthotoxin som liknar cicutoxin (se sprängört). 250 g färska växtdelar är dödlig dos för häst. Växten är dock giftig även efter torkning.
Rapporter om förgiftning med Oenanthe-arter finns på flera djurslag inklusive häst, nöt, får och svin. I övrigt se sprängört. Vattensäkra blommar maj-augusti med små vita blommor som sitter i omkring fem centimeter breda, välvda flockar. Vattensäkra är lätt att känna igen på sin greniga, nedtill uppblåsta stjälk, samt sina sirliga småflikiga blad.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Ger liknande symptom som sprängört, men djur kan också dö plötsligt utan föregående symptom.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Vattensäkra är mindre allmän och förekommer från Skåne till Medelpad. Den växer på blöt jord eller i grunt vatten vid näringsrika sjöar, dammar och åar.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=oenanthe+aquatica&spell=1&tbm=isch


Giftiga Växter: Vildpersilja

SVENSKT NAMN: Vildpersilja

LATINSKT NAMN: Aethusa cynapium L.

.

GENERELL INFORMATION

Vildpersilja innehåller bl a coniin (se Odört) samt den narkotiskt verkande alkaloiden cynapin. Hela plantan är giftig. Hästar har förgiftats efter konsumtion av mer än 500 g färsk vildpersilja. I torkat tillstånd är vildpersilja troligen ej giftig. I normalfallet ratas vildpersilja av betesgående djur. Vildpersilja är en vanligen ettårig ört som kan bli mer ön en meter höga. De är snarlika och kan förväxlas hundkäx, vildpersiljan är dock mörkgröna och mer glänsande. Vildpersilja blommar från juli till september med små vita blommor som sitter i flockar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

På ön Guernsey har hästar med vit mule och vita partier på benen drabbats av svår hudinflammation på de vita partierna (se alsikeklöver och fotosensitivisering) samt diarré efter konsumtion av vildpersilja, medan hästar utan vita hudpartier ej drabbats. De drabbade hästarna förblev känsliga en längre tid efter förgiftningen. Andra symptom kan inbegripa ökad salivering, diarré, kolik, kramper, progressiv paralys.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Vildpersilja förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige, men kan sällsynt också påträffas i de norliga landskapen. Den växer på odlande ställen, rudermark och annan kulturpåverkad öppen mark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=vildpersilja&tbm=isch

Måndag 1/8-11

Var i stallet till strax efter nio. Gick bort och checkade Ludde på betet tillsammans med Emma...
Gjorde sedan iordning Lucky för ridning och gav mej iväg. Målet var att rida runt Masten (Udderyd/Björkeberg), men vände när jag var nästan framme vid krysset Lindesberg/Udderyd då Lucky höll på att bli totalt uppäten av insekter, vid ett tillfälle stod hon bara still och sparkade mot magen och bet mot bogen. Kom på strax innan jag vände hem att jag (mitt ägg) hade glömt att spraya henne nhär jag stressade för att komma iväg innan det blev för varmt. Tyckte så synd om min lilla häst och skämdes ganska bra vill jag lova.
Turen blev 1 h och 10 min lång när vi kommit hem så det räckte ju gott.
.
Väl tillbaka ville jag gottgöra lite så hon fick bli av med lite kliande så det fick bli ett bad vilket hon verkade uppskatta mycket, sprayade och släppte ut henne innan hon var riktigt torr så hon fick rulla sej = bästa flgskyddet!
.
Resten av dagen fram tills dess att Tobbe kom hem blev det till att ta det lugnt, var för varmt för att göra nå vettigt.
Vi grillade och tog sen en sväng ner i Gränna efter. Kvällen avslutade hemma i soffan framför Supernatural...=)
.
Kram Fia!

Giftiga Växter: Örnbräken

SVENSKT NAMN: Örnbräken

LATINSKT NAMN: Pteridium aquilinum (L.) Kuhn

 

GENERELL INFORMATION

Örnbräken är en av våra största ormbunkar. Växten innehåller glykosider, saponiner och thiaminas, det sistnämnda orsakar B-vitamin brist (se kärrfräken och åkerfräken). Giftverkan är kumulativ och leder till döden om hästar äter växten regelbundet, om än i små dagliga doser. Dödsfall kan inträffa efter förtäring av 2-3 kg per dag under 3-4 veckor, eller redan efter 1-2 dagar. I Storbritannien anses örnbräken vara en vanlig orsak till förgiftning hos hästar. Växten är giftig även efter torkning.

 

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Hästar som konsumerar örnbräken får ”koller”, dvs nervösa tillstånd ibland med dödlig utgång. Utvidgade pupiller, röda ögonvitor, slutna ögonlock, hudutslag med punktvisa blödningar, blödningar ur ögon, näsa, njurar och slida, blodig diarré, blod i urinen, kolik, nervositet, förhöjd kroppstemperatur, långsam puls, benmärgsskador, bristande koagulering av blod, sänkt antal vita blodkroppar, kramper med påföljande förlamning, medvetandestörning, död genom magblödning och blodstockning i hjärnan. Drabbade hästar kan tillfriskna inom 2-3 dagar om de ges en bräken- och fräkenfri foderstat, samt stora doser av thiamin under 5-7 dagar. 
Hudproblem med blåsor kan uppstå vid direktkontakt med både färsk och torkad örnbräken.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Örnbräken är mycket vanlig och förekommer i nästan hela landet, utom allra längst i norr. De växer i torra eller friska, magra och näringsrika skogar, både i lövskog och barrskog.De förekommer också på byggen, i vägkanter, banvallar, igenväxande hagar och på annan kulturpåverkad mark.

.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=%C3%B6rnbr%C3%A4ken&tbm=isch

Giftiga Växter: Åkerfräken

Svenskt namn: Åkerfräken
Latinskt namn: Equisetum arvense L.
.
Generell information:
Växten är mycket giftig för hästar. I normalfallet ratas växten av betergående djur, men gäss och kaniner äter den gärna och utan problem. Hö som innehåller ca 20% åkerfräken kan ge neurologiska sympton och dödsfall hos häst inom 2 veckor. Åkerfräken är en flerårig art som kan bli upp till fyra decimeter hög. Åkerfräken liknar mest kärrfräken och ängsfräken.
.
Förgiftningssympton:
Vacklande gång, delvis förlorad rörelseförmåga (okordinerade bakben), överkänslighet. Efterhand även blodfyllda slemhinnor, förstoppning, starkt färgad urin, total förlust av rörelseförmåga och sväljförmåga, andningssvårigheter, krampryckningar och dödsfall.
Utfodring av förgiftade djur med bryggeriejäst eller höga doser vitamin B1 (thiamin) kan häva förloppet, tillsammans med övrig veterinär behandling.
.
Var finns växten?
Åkerfräken är en mycket vanlig art som förekommer i hela landet. Den växer i snart sagt alla miljöer, såsom vägkanter, på sjöstränder, i åkrar, på skräpmark och till och med på kalfjället.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=%C3%A5kerfr%C3%A4ken&tbm=isch

Giftiga Växter: Tidlösa

Svenskt namn: Tidlösa
Latinskt namn: Colchicum autumnale L.
.
Generell information:
Hela växten är giftig pga sitt innehåll av flera alkaloider (över 20 st), av vilka colchicin är den giftigaste. Få förgiftningsfall finns rapporterade, men de har inklluderat hästar. 1,2-3 kg färska växtdelar ger förgiftningssympton hos häst. Tidlösa är giftig även efter torkning; hö med 1,5% inblandning av tidlösa, som utfodrats i mängadet om 5 kg per dag under tre dagar, har orsakat kolik och dödsfall hos häst. Tidlösa blommar under hösten och kan förväxlas med höstblommande krokusas. Skillnaden är dock att tidlösa har sex ståndare och tre märken medans krokusen endast har tre.
.
Förgiftningsympton:
Colchicin påerkar centrala nervsystemet. Buksmärta, ökad salivering, allvarlig blodig diarré, kolik, okoordinerade rörelsen och kollaps samt död genom cirkulationsstörning eller andningsförlamning.
Hudkontakt med växten kan orsaka dematit.
.
Var finns växten?
Tidlösa är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad eller kvarstående. Den hör ursprungligen hemma i Syp- och Centralerropa. Första förvildade fynden är från Ulriksdal, Uppland och påträffades 1816.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=tidl%C3%B6sa&tbm=isch

Giftiga Växter: Stånds

Svenskt namn: Stånds
Latinskt namn: Senecio jocobaea L.
.
Generell information:
Ståndsarter innehåller flera olika sorters gift. Hästar och kor äter normalt inte stånds i färskt tillstånd, men kan förgiftas vid hö eller ensilage. 50-200g stånds/kg kroppsvikt har uppgetts vara dödlig dos för häst men troligen behövs större mängder (ca 5 % av hästens kroppsvikt) för att förgiftning skall uppstå. Stånds är en flerårig örtväxt som kan bliu upp till en meter höga. Stånds blommar juli-augusti.
.
Förgiftningssympton:
Stånds ger förgiftningssympton som liknar korsörtsförgiftning. Svår förstoppning, ibland (blodig) diarré, buksmärtor, svag och snabb puls, ataxi, aptitförlust, konvulsioner, fotosensibilitet och förlaming. De första symptonen kan uppträda flera dagar eller veckor och i vissa fall månader efter första intaget. I början ser djuren utmärglade ut, därefter får de vacklande gång och ger intryck av att vara halvblinda eller likgiltiga för hur de går. I senare stadier kan förgiftade djur vara mycket retliga och anfalla.
Både akut och kronisk förgiftning verkar förekomma. Kalvar som konsumerat 100g vattenstånds per dag insjuknade inom 5-6 veckor i dödlig förgifting med diarré och leverskador.
.
Var finns växten?
Stånds förekomer huvudsakligen i Sydsverige, men finns ända upp till Norrlands kusttrakter. Arten är ganska ovanlig men kan på sina håll förekomma i stort antal. Den växer på sandig, grusig gräsmark, i vägkanter, skogsbryn och torrbackar, ofta på kulturmark. Underarten alvarstånds förekommer på Öland och Gotland och är där sällsynt och fridlyst.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=st%C3%A5nds&tbm=isch

Giftiga Växter: Odört

Svenskt namn: Odört
Latinskt namn: Conium maculatum
.
Generell information:
Hela växten är mycket giftig, men mest under blomming och då högst i frukterna. Växten blir något mindre giftig under torkning, men den är fortfarande farlig för hästar. Dödlig dos för hästar är mer än 2 kg gröna växtdelar, upp till 750g färsk odört har konsumerats utan förgiftningseffekter. Växten har en väldigt karaktäristisk obehaglig råttlukt och ratas i allmänhet av betesdjur. Giftigheten hon odört har varit känd under minst 2000 år. Odört är en vanligen tvåårig ört som kan bli över två meter hög. Odört har en stor likhet till utseendet med andra arter av flockblommiga växter och kanske speciellt med hundkäx. Den stora skillnaden är att odörten har rödfläckig stjälk.
.
Förgiftningsympton:
Sympton visas inom 20-309 min efter konsumtion. Snabb andning, ökat salivflöde, svårigheter att svälja, diarré, muskelsvaghet, matthet och nervösa darrningar, ibland konvulsioner, ibland uppsvärd bakkropp, okänslighet, svindel, kramper, kastning av foster, förlamning i motoriska nerver och ryggmärg, progressiv analys, andningsförlamning, dödsfall. Andedräkten hon förgiftade djur kan ha den karaktäristiska råttlukt som växten avger.
.
Var finns växten?
Odört förekommer huvudsakligen i södra och mellersta Sverige, från Skåne till Gästrikland, men spridda fynd har även gjorts längre norrut. Arten är sällsynt och minskar alltmer i antal. Numera förekommer den främst kring gårdar och och på ruderatmark, tillexempel avfallsplatser och vid nyanlagda vägar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=od%C3%B6rt&tbm=isch

Giftiga Växter: Liljekonvalj

Svenskt namn: Liljekonvalj
Latiskt namn: Convallaria majalis L.
.
Generell information:
Liljekonvalj är en frerårig ört som kan bli flera decimeter hög. Den blommar i maj-juni. Frukten är ett röd-orange bär. Hela växten är giftig.
Kallas också för hjärtansfröjd. Blomman undviks i regel av betande djur då den smakar mycket illa och har en stark doft. Få fall av förgitning hos häst har rapporterats. Växten är giftig även torkad.
.
Förgiftningssympton:
Salivering, diarré, ökad urinavsöndring och urinhämning, digitalisliknanade sympton med svagare hjärtstimuland och hjärtförsvagning, snabbare och oregelbunden puls, svindel, kramper och slutligen död.
Regelbunden hudkontakt kan orsaka dermatit.
.
Var finns växten?
Liljekonvaljen är vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=liljekonvalj&tbm=isch
 

Flugpannband i läder

Inköpsställe: Börjes Tingsryd, Postorder
Pris: 4/5
68,80;- Det har skjutit iväg i prism när jag inhandlade detta flugpannband för ett par år sedan kostade det ca 30,-.
Färg:5/5
Stilrent och snyggt med svart läder.
Passform 5/5
Passar allt från b-ponny till stor häst med x-full grimma. Sitter stadigt på plats tack vare de rejäla spännena som ersatt kardborren.
Hållbarhet: 5/5
Min kastades inför denna säsongen, då hade det hängt med minst 4 år. Den hade då endast tappat en läderfrans. Anledningen till att den fick kastas var att jag hade slarvar med att smörja den när säsongen var slut förra året så det hade blivit torr. Så trots att den kräver lite pyssel en gång ibland får den högsta betyg då du har igen det tusen gånger om när din sitter säkert kvar då de andra letar efter sina med kardborrefärsten.
Rengöring: 3/5
Lite pilligt att göra rent den, jag tar en fuktad svamp med lädertvål och drar ett par gånger över alla fransar och pannbandet och sen lägger jag på lite läderfett där jag anser att det behövs.
Slutpoäng: 4,4/5
Ett flugpannband av hög kvalitet som, om man sköter det rätt håller i många år.
.



En händelserik dag i stallet... (31/7-11)

Ska alldeles strax krypa i säng, blir ganska tidigt upp imorgon. Tar stallet på morgonen, ska bli fint imorgon också, alldeles för varmt för att rida på dagen. Tobbe är ju hemma efter 20.30, då vill jag vara hemma.
.
Åkte ut till stallet med 18.18 bussen, missade ju att det var söndag idag (igår) så det gick ju ingen buss tio i som det brukar.
Gick bort till betet direkt där alla gick tillsammans, Acke hade försökt prata snällt med Lucky, men hon var inte alls på humör och hade gett honom ett sår fram vid bogen. Inte djupt, men tillräckligt för att flugorna skulle kalasa på honom.
Vi tog hem Lady och Lucky och gick sen tillbaka och öppnade så de skulle få gå på hela, så får tjejerna gå hemma vid stallet tills Lisen kommer hem. Både Acke och Lady hade lyckats dra av sej varsin framsko, Ladys hittade vi som tur va ganska snart.
.
Bestämde mej för att hästarna hade haft nog med ståhej och eftersom klockan redan dragit iväg 1 h så blev det en promenad med finaste svart. Blev den vanliga som tar 1 h runt. Kameran fick följa med i fickan, var ju bl a tvungen att visa er foton på getterna som går utmed grusvägen i Ormestorp. De får sej alltid lite extra långa blickar när vi går förbi då Lucky anser att de inte går att lita på.
.
.
Promenaden fortsatte förbi Ängaskog och ner mot gamla riks ettan, över vägen och vidare upp i backen. När vi nästan var vid toppen av backen hörde jag ett jamande, kommer det en svart-vit katt gåendes emot oss på fältet, sen följde den oss en bit tills den tyckte att det började bli för långt. Då satte den sej ner på vägen och titta långt efter oss istället.
.
.
När vi kommit en bit in på grusvägen som går bort till Prästekvarn ser jag två luftballonger som går ganska nära marken. Lucky har inte sett dem ännu och gör det inte förrens de kommer så pass nära marken att man hör ljudet de ger ifrån sej. Ni som inte hört en luftballong innan kan föreställa er det där pysande ljudet en lastbil ger ifrån sej ibland. Som det ljudet fast något dovare och konstant. Hon stannade och stirrade på dem en stund innan hon bestämde sej för att det var okej. Det slutade med att de landade på fältet precis bakom huset  som ligger utmed vägen vi gick på.
.
.
När vi kommer bort till Prästekvarn kommer det en häst i full kareta mot oss i hagen utmed vägen, vilt gnäggande. Gissar att kompisarna var iväg en sväng. Hon blir lite stissig och har inte riktigt lugnat ner sej när vi kommer ända fram till Prästekvarn, där står en traktor parkerad med en stor pressening i som när det blåste på den lät en himla massa. Men nyfiken som hon är gick hon fram och luktade på den efter ett par sekunder. Traktorn fick sej också en sniff och sen tyckte hon att vi skulle gå hem.
.
.
Pysslade om henne och gav henne mat när vi kom tillbaka till stallet och släppte ut henne till Lady.
Hon verkade nöjd efter promenadens händelser och är väl de erfarenheterna rikare.
.
Kram Fia!

RSS 2.0