Olika klippningar!

Det är säkert ingen som har undgått att våra så korthåriga glänsande hästar håller på att förvandlas till små raggiga teddybjörnar. Jag vet att många går i klipptankar. En del har redan klippt, en del ska klippa och en del klipper inte alls. Oavsett hur du klipper, eller inte klipper finns det en grundregel man ska rätta sej efter:
Klipp för att hästen behöver det, inte för att alla andra gör det!
.
Jag kommer här nedan presentera lite olika klippstilar. Under varje bild kommer det finnas en förklaring till klippningen. Det ljusa på hästen visar det klippta området och det mörka visar området där pälsen lämnas.
.
Olika variationer av helklippning.
Bild 1: Här har man klippt hela korppen inkl benen.
Bild 2: Här har man klippt hela kroppen inkl benen och halva huvudet.
.

Bild 1: Här har man klippt hela kroppen.
Bild 2: Här har man klippt hela kroppen inkl huvudet men lämnar en ruta mitt på ryggen för att förhindra skav av sadeln.

Bild 1: Här har man klippt större delen av kroppen men lämnar som en "filt" uppe på ryggen/rumpan.
Bild 2: Här har man klippt större delen av kroppen inkl ben och huvud och lämnat en "filt" på ryggen/rumpan.

Här har man valt att klippa hals och bog och snedda ner bakom sadelgjordsläget.
.
Finns det fler sorters klippningar?
Det finns en mängd olika klippningar i en hel uppsjö av kombinationer, man får helt enkelt tänka till vart hästen svettas mest. En del klipper endast halva (underdelen) halsen och ner mellan frambenen. En del klipper bara mitt på strupen (från ganasherna till bringan) och ner mellan frambenen. Medans det bland islandsmänniskor finns en del som klipper en 5-10 cm bred "skåra" längs med mankammen.
Hur mycket skall jag klippa?
Man ska inte klippa mer än nödvändigt. Ju mer man klipper, desto mer får man vara beredd att täcka och fodra. Men har du en häst du rider svettig flera dagar i veckan och som uppenbart blir tröttare och påverkad av sin vinterpäls gör du den en stor tjänst genom att klippa bort delar av den. Börja hellre smått och klipp mer efter hand om det skulle behövas. På känsliga hästar skall rygg och rumpa undvikas att klippas.
.
När ska jag klippa?
När hästen fått så pass mycket päls att den mår dåligt av det. Men börja hellre tidigt och klipp oftare. Annars blir det lätt för stor skillnad för hästen, särskilt om du klipper större delar av den. Jag brukar säga att man inte ska klippa efter Januari. Då är risken stor att man förstör sommarpälsen. Men allt beror på hur kallt det är och hur mycket hästen har börjat fälla. Fäller den inget eller mycket lite kan du klippa på!
.
Behöver jag klippa huvudet?
Till alla klippningar kan man välja antingen helklippt huvud, halvklippt eller lämna all päls på det. Allt beror på hur känslig hästen är och hur mycket päls den får. På en ponny med mycket kraftig päls på huvudet kanske det är fördelaktigt att halvklippa huvudet. Men i regel anser jag själv att man skall försöka undvika detta om man inte har en mycket snäll häst som står helt stilla under klippningen.
.
Behöver jag klippa benen?
Jag själv brukar undvika att klippa benen då jag tycker att skav lättare uppstår och det lättare blir småsår av skaren som kan bildar på den senare delen av vintern. Men många klipper benen av renlighetsskäl och att de anser att det ser prydligare ut på t ex tävlingsbanan.
.
Hoppas nu känner er lite hjälpta av min info!
.
//Fia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0