Giftiga växter: Idegran

Svenskt namn: Idegran
Latiskt namn: Taxus baccata L.
.
Generell information:
Idergran är en av de giftigaste växterna i Europa och många förgiftningsfall på häst finns rapporterade. Särskilt barren är giftiga, men hela växten är giftig. Trädgårdsavfall är en känd riskfaktor, eftersom giftigheten inte avtar i avklippta eller fallna grenar eller torra barr. Dödlig dog 0,2-0,4g blad/kg kroppsvikt för häst. Idegranen är en barrväxt som är grön hela året om. Idegranen har till skillnad från andra svenska barrväxter inga kottar eller bärkottar, utan bara ett enkelt frö.
.
Förgiftningssympton:
Rörelse- och cirkulationsstörningar, ataxi, stapplighet, utvidgade pupiller, konvulsioner, snabb sedan svag puls, upphetsning följt av kollapt och dödsfall via andningsförlamning. Giftet absorberas mycket snabbt från mag-tarmkanalen och påverkar hjärtat. I flera fall har dödsfall skett inom några timmar efter det att djuret ätit av växten även om inte några sympton funnits innan dödstillfället. Dödsfall kan också inträffa några minuter efter konsumtion. Sympton kan också synas under 3-4 dagar före dödsfall eller återhämtning.
.
Var finns växten?
Idegran förekommer mest i kusttrakterna från Bohuslän upp till Gästrikland, på Gotland är den mindre allmän, men den är annars sällsynt. Den växer oftast på fuktiga skogsmarker.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=idegran&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0