Giftiga Växter: Stormhatt

SVENSKT NAMN: Stormhatt

LATINSKT NAMN: Aconitum septentrionale

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är mycket giftig på grund av innehållet av aconitin. 10-12 mg aconitin är dödlig dos för häst (ungefär 200-400 g färska växtdelar). Giftig även efter torkning. Betesdjur ratar i allmänhet växten, men den kan utgöra problem i betesmarker då ett bestånd snabbt blir tätt och upp till två meter högt, och kan konkurrera ut de önskade betesväxterna. Nordisk stormhatt blommar juli-augusti med vanligen smutsigt violetta, sällan vita eller gultvita blommor som sitter samlade i toppställda klasar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Först stimulans och sedan depression av andning och cirkulation. Ökad salivering, lokalt irriterande på huden. Vid konsumtion av större mängder förekommer plötsliga, snabba dödsfall pga av kvävning och cirkulationskollaps. Gifterna kan även absorberas via huden, varför stormhatt skall hanteras med stor försiktighet.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Nordisk stormhatt är ganska vanlig i fjälltrakterna men förekommer också sällsynt nedom fjällen. Den växer vanligen på fuktig näringsrik mark, i högörtsängar och ängsbjörkskogar, ofta tillsammans med andra högväxta örter som smörboll och midsommarblomster. De två underarterna alpstormhatt och sydstormhatt som är gulblommiga hör hemma i Syd.- och Centraleuropa och förekommer endast i rabatter som prydnadsväxter.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=stormhatt&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0