Giftiga Växter: Sprängört

SVENSKT NAMN: Sprängört

LATINSKT NAMN: Cicuta virosa

.

GENERELL INFORMATION

Sprängört är en av våra allra giftigaste växter, på grund av sitt innehåll av cicutoxin och cicutol som har starkt narkotisk effekt. Hela plantan är giftig, men i synnerhet roten, nedre delen av stammen och unga skott är särskilt giftiga. Giftverkan minskar ej vid torkning. Hästar dör av ca 500 g torra växtdelar, kor av 200 g färska växtdelar och ännu mindre mängd orsakar dödsfall hos får. Nötkreatur förgiftas inte sällan av sprängört då de kan ha viss förkärlek för växten, särskilt tidigt på våren. Förgiftning inträffar ej sällan i samband med dikning eller annan markberedning, då roten grävs upp och exponeras för djuren. Sprängört är en flerårig växt som kan bli över en meter hög. Stjälken är ihålig och jordstammen uppsvälld och bildar en avlång knöl. Jordstammen är inuti uppdelad i flera luftfyllda kamrar och är typisk för arten. Sprängört blommar juli-augusti med små vita blommor som sitter tätt i flockar. I Sverige har vi två olika variteter av sprängört, vanlig sprängört och smal sprängört.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Cicutoxin framkallar häftiga epilepsiliknande kramper, konvulsioner, inkoordination, ökad salivering, uppsvälld buk, vindögdhet, andningssvårigheter, ev. tandgnissling, ibland förstoppning. Plötslig död inom 15 min efter konsumtion.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Sprängört finns i nästan hela landet men är sällsynt i de norra delarna. Den växer i näringsrika sjöar, åar och dammar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=spr%C3%A4ng%C3%B6rt&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0