Giftiga Växter: Skelört

SVENSKT NAMN: Skelört

LATINSKT NAMN: Chelidonium majus

.

GENERELL INFORMATION

Kallades förr också svalört (idag används namnet svalört på en annan växt, Ranunculus ficaria). Skelörtens växtsaft är orangegul, etsande, starkt giftig och innehåller ett flertal alkaloider, t ex chelidonin. Hela växten är giftig, men särskilt roten kan orsaka förgiftning. Hästar, kor, får, getter och svin blir sjuka vid konsumtion av ca 500 g färsk skelört. I torkat tillstånd är växten ofarlig. Skelört är en medelstor, hårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög och har gulröd mjölksaft. Skelörten blommar maj-augusti med gula blommor, som sitter i ganska fåblommiga flockliknande ställningar.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Verkan är skarpt narkotisk, irrriterande och avförande. Överdriven salivering och urinering förekommer också. Dödlig utgång är sällsynt men kan inträffa under cirkulationskollaps och medvetslöshet. Cytotoxisk verkan.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Skelört är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, men förekommer även i norra delarna av landet. Den återfinns på kulturpåverkad mark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=skel%C3%B6rt&tbm=isch
 
Trackback
RSS 2.0