Giftiga Växter: Riddarsporre

SVENSKT NAMN: Riddarsporre

LATINSKT NAMN: Consolida regalis S.F. Gray

.

GENERELL INFORMATION

Alla Consolida-arter är giftiga pga innehållet av alkaloider som delphinin och ajacin. Unga plantor och frön har högst koncentration av alkaloiderna. Få förgiftningsfall på häst har rapporterats. Växten ratas i allmänhet. Riddarsporre är en errårig, grenig ört som kan bli nästan en halv meter hög. Riddarsporre blommar från juni-augusti. Blommorna sitter i fåblommiga klasar, de är vanligen mörkt violetta (blå el lila) men kan ibland vara vita.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Andningssvårigheter, rastlöshet, upprördhet, okoordinerade rörelser, buksmärta, muskelspasmer, svårigheter att stå upp. Växten är starkt etsande och har neurotoxisk och neuromuskulär påverkan.

.

VAR FINNS VÄXTEN?

Riddarsporre förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige, vanligast är den på Öland och Gotland. Arten har de senaste decennierna minskat i antal och den är alltmer sällsynt. Den växer huvudsakligen som ogräs i åkrar, men kan också påträffas i vägkanter och på ruderatmark.

.

Foton

https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=riddarsporre&tbm=isch

Trackback
RSS 2.0