Giftiga Växter: Odört

Svenskt namn: Odört
Latinskt namn: Conium maculatum
.
Generell information:
Hela växten är mycket giftig, men mest under blomming och då högst i frukterna. Växten blir något mindre giftig under torkning, men den är fortfarande farlig för hästar. Dödlig dos för hästar är mer än 2 kg gröna växtdelar, upp till 750g färsk odört har konsumerats utan förgiftningseffekter. Växten har en väldigt karaktäristisk obehaglig råttlukt och ratas i allmänhet av betesdjur. Giftigheten hon odört har varit känd under minst 2000 år. Odört är en vanligen tvåårig ört som kan bli över två meter hög. Odört har en stor likhet till utseendet med andra arter av flockblommiga växter och kanske speciellt med hundkäx. Den stora skillnaden är att odörten har rödfläckig stjälk.
.
Förgiftningsympton:
Sympton visas inom 20-309 min efter konsumtion. Snabb andning, ökat salivflöde, svårigheter att svälja, diarré, muskelsvaghet, matthet och nervösa darrningar, ibland konvulsioner, ibland uppsvärd bakkropp, okänslighet, svindel, kramper, kastning av foster, förlamning i motoriska nerver och ryggmärg, progressiv analys, andningsförlamning, dödsfall. Andedräkten hon förgiftade djur kan ha den karaktäristiska råttlukt som växten avger.
.
Var finns växten?
Odört förekommer huvudsakligen i södra och mellersta Sverige, från Skåne till Gästrikland, men spridda fynd har även gjorts längre norrut. Arten är sällsynt och minskar alltmer i antal. Numera förekommer den främst kring gårdar och och på ruderatmark, tillexempel avfallsplatser och vid nyanlagda vägar.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=od%C3%B6rt&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0