Giftiga Växter: Nattskatta

SVENSKT NAMN: Nattskatta

LATINSKT NAMN: Solanum nigrum L.

.

GENERELL INFORMATION

Hela växten är giftig pga sitt innehåll av glykoalkaloider (solaniner), nitrat och nitrit. Omogna gröna bär innehåller högst halt av solaniner, medan lägst halt återfinns i roten. Giftigheten kan avta med ensilering, men fortfarande vara tillräcklig för att orsaka förgiftningssymptom. Nattskatta är en ettårig, vanligen lågväxt, mörkgrön ört som kan bli upp till en halv meter hög men som oftast är lägre. Nattskatta blommar från juli-oktober med vita blommor med gul ståndare som sitter många tillsammans i glesa samlingar. Frukten är ett klotrunt, grönt eller blanksvart bär.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Initialt kan förgiftade hästar vara upphetsade, följt av depression med sänkt hjärtrytm och andningssvårigheter, muskelsvaghet och stapplighet, koordinationsproblem, utvidgade pupiller, kolik, vattnig och ibland blodig diarré. Vid förtäring av större mängder uppges hästar dö av hjärtstillestånd.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Nattskatta är ganska ovanlig men kan lokalt vara talrik. Den förekommer i nästan hela landet men är sällsynt och ofta tillfällig norr om Uppland. Arten växer på näringsrik jord, som ogräs i rabatter, åkrar och på ruderatmark.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=nattskatta&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0