Giftiga Växter: Klätt

SVENSKT NAMN: Klätt

LATINSKT NAMN: Agrostemma githago L.

.

GENERELL INFORMATION

Kallas också åkerklätt, kornnejlika. Innehåller glykosider med saponina egenskaper. Kan ffa förekomma som kontamination i korn. Klättförgiftning hos häst har rapporterats i Storbritannien. Klätt är en stuvhårig, ettårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög. Klätt blommar juni-juli, blommorna är ungefär tre centimeter breda och har ett sambladigt grovnervigt foder med fem långa, stjärnlikt utbredda foderflikar. Kronbladen är rödvioletta med mörkare strimmor och vitaktig bas.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Lokalt retande, dålig aptit, svag törst, ökad salivering, kolik, diarré, förhöjd kroppstemperatur, inkoordination, förlamning, hjärtpåverkan, påverkan på centrala nervsystemet, dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Klätt är idag ycket sällsynt och förekommer i stort sett endast på Öland och Gotland, samt i södra Skåne. Den växer i rågåkrar, samt på vissa platser även i vägkanter och soliga slänter. Klätt ingår i olika blomfröblandningar som använts i offentliga miljöer, samt för att beså vägkanter, vilket har inneburit att den på senare år har påträffats förvildad på flera håll.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=kl%C3%A4tt&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0