Giftiga Växter: Kärrfräken

SVENSKT NAMN: Kärrfräken

LATINSKT NAMN: Equisetum palustre L.

.

GENERELL INFORMATION

Fräken- och bräkenväxter är generellt sett giftiga på grund av sitt innehåll av thiaminas, vilket är ett enzym som bryter ned B-vitaminet thiamin i kroppen (orsakar ansamling av pyruvat i blodet vilket hämmar omvandling till acetylCoA). Fräkenväxterna innehåller också bl a alkaloider och saponiner. Kärrfräken anses vara den giftigaste av fräkenarterna. Vissa uppgifter antyder att unga plantor är giftigare än äldre plantor. Växten undviks i allmänhet på bete, men är giftig även torkad. 20 % inblandning i hö är dödlig dos för häst. Se även åkerfräken och örnbräken. Kärrfräken är en medelstor, ganska rikt grenig fräkenväxt med svartglänsande jordstam. Stjälken kan bli upp till sex decimeter hög och är grön med en ganska liten central ihålighet.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

Urinträngning, grumlig blick, bindhinnekatarr, dålig aptit (begär efter fräken kan dock förekomma), benägenhet för upprördhet och rädsla (överdrivna reaktioner), ostadiga ben, svag bakdel, kollaps, förlamning av centrala och motoriska nervsystemet, blod i urinen, diarré, störningar i sexualfunktioner, död via andningsförlamning efter 2-14 dagar.

Vitamin B1 (foderjäst) kan verka som ”motgift” tillsammans med övrig veterinär behandling.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Kärrfräken är vanlig i hela landet. Den växer på sank eller fuktig mark, som i kärrkanter, diken och på stränder.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=k%C3%A4rrfr%C3%A4ken&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0