Giftiga Växter: Bolmört

SVENSKT NAMN: Bolmört

LATINSKT NAMN: Hyoscyamus niger

.

GENERELL INFORMATION

Kallas även giftbolma, vild palsternacka. Mycket starkt giftig, innehåller L-hyoscyamin, atropin, scopolamin (hyoscin) och andra alkaloider. Växten luktar illa och djur äter i normalfallet inte gärna av den. Giftig även i torkat tillstånd. Bolmört är en ett- eller tvåårig körtelhårig, illaluktande ört som kan bli nästan en meter hög. Den blommar från juni till september med stora smutsgula blommor som sitter i ensidiga knippen som först är ihoprullade.

.

FÖRGIFTNINGSSYMPTOM

L-hyoscyamin verkar först stimulerande, sedan förlamande av centrala nervsystemet. Vid dödlig utgång sker detta i komatöst tillstånd med andningsdepression och cirkulationskollaps. Övriga symptom är ökad törst, torr munhåla, förstoppning, utvidgade pupiller, påverkad syn, förvirring, snabb och ljudlig puls, stapplighet, medvetslöshet och konvulsioner före dödsfall.

.
VAR FINNS VÄXTEN?
Bolmört var vanlig förr men förekommer nu bara sällsynt i södra och mellersta Sverige. Den växer vanligen runt gårdar eller på ruderatmark. Fröna kan bevaras i jorden under lång tid och man vet att bolmörtsfrön varit grobara även efter hundra år. Detta innebär att arten kan dyka på på de mest oväntade ställen, förutsatt att man gräver om i marken så att alla frön som varit gömda i marken kommit upp till markytan.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=bolm%C3%B6rt&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0