Giftiga Växter: Åkerfräken

Svenskt namn: Åkerfräken
Latinskt namn: Equisetum arvense L.
.
Generell information:
Växten är mycket giftig för hästar. I normalfallet ratas växten av betergående djur, men gäss och kaniner äter den gärna och utan problem. Hö som innehåller ca 20% åkerfräken kan ge neurologiska sympton och dödsfall hos häst inom 2 veckor. Åkerfräken är en flerårig art som kan bli upp till fyra decimeter hög. Åkerfräken liknar mest kärrfräken och ängsfräken.
.
Förgiftningssympton:
Vacklande gång, delvis förlorad rörelseförmåga (okordinerade bakben), överkänslighet. Efterhand även blodfyllda slemhinnor, förstoppning, starkt färgad urin, total förlust av rörelseförmåga och sväljförmåga, andningssvårigheter, krampryckningar och dödsfall.
Utfodring av förgiftade djur med bryggeriejäst eller höga doser vitamin B1 (thiamin) kan häva förloppet, tillsammans med övrig veterinär behandling.
.
Var finns växten?
Åkerfräken är en mycket vanlig art som förekommer i hela landet. Den växer i snart sagt alla miljöer, såsom vägkanter, på sjöstränder, i åkrar, på skräpmark och till och med på kalfjället.
.
Foton
https://www.google.se/search?q=getruta&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=SVSgUrTdHuj-ygPwloBY&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=656&bih=594#q=%C3%A5kerfr%C3%A4ken&tbm=isch
Trackback
RSS 2.0